Čo spôsobuje bolesť kolena? Toto sú príčiny akútnych aj chronických bolestí

Čo spôsobuje bolesť kolena? Toto sú príčiny akútnych aj chronických bolestí

Bolesť sa obvykle neobjavuje len tak, spravidla je príznakom nejakého zdravotného problému. Nemusí však hneď poukazovať na ochorenie. Napríklad bolesť hlavy môže byť pokojne následkom podceneného pitného režimu, bolesť žalúdka zase následkom konzumácie nadmerného množstva potravy. A keď sa niekde udrieme, tiež sa objaví bolesť. Intenzívne a hlavne chronické bolesti však neradno podceňovať. 

Bolesť sa môže objaviť prakticky kdekoľvek na tele, napríklad aj v kolene. Vedeli ste o tom, že koleno, alebo tiež kolenný kĺb, predstavuje najväčší a najzložitejší kĺb ľudského tela? V tomto mieste sa spája stehenná a holenná kosť a jabĺčko. Toto spojenie kostí umožňuje ohýbanie dolných končatín, teda i chôdzu. 

Za bolesťou v oblasti kolenného kĺba môže stáť mnoho rôznorodých príčin, menej vážnych aj závažných. Pozrite sa spolu s nami na to, čo všetko môže stáť za boľavými kolenami. Kedy určite neodkladať návštevu lekára? 

Rôzne formy bolesti kolien

Bolesť kolien môže byť rôzneho pôvodu a môže mať rôznorodý charakter. Ako sme spomenuli v úvode, koleno je zložitý kĺb a prítomných je tu viacero štruktúr, z ktorých môže bolesť vychádzať. Bolesť môže súvisieť s kostným tkanivom, chrupavkami i väzmi. Taktiež môže súvisieť so synoviálnou tekutinou, ktorej funkciou je tlmenie trenia v kĺbe a zabezpečenie bezbolestného pohybu. 

Ak dôjde z rôznych príčin k jej nadmernej tvorbe, začne tlačiť na štruktúry kolena a spôsobovať zhoršenie pohybových funkcií. Vzniká bolesť a opuch. Tento problém sa bežne nazýva aj voda v kolene. Bolesti kolena rôzneho pôvodu sa môžu objavovať v rôznych častiach kolenného kĺba. Konkrétne miesto môže napovedať viac o tom, čo stojí za bolesťou. 

Napríklad bolesti kolena, ktoré sú lokalizované v prednej časti kolena alebo pod kolenom, veľmi často súvisia práve s jabĺčkom. Ak bolesť vychádza zvnútra, môže súvisieť s väzmi alebo meniskusom, čo je kĺbová chrupavka. Bolesti z bokov alebo nad jabĺčkom môžu súvisieť rovnako s meniskusom či postrannými väzmi, ale aj preťažením kolena či rôznymi ochoreniami. 

Je vhodné sledovať aj to, kedy je bolesť objavuje. Bolesti pri chôdzi po schodoch neraz súvisia s jabĺčkom. Bolesť pri nečinnosti, napríklad ráno po prebudení, často poukazujú na chronické zápalové ochorenie. Okrem toho môžeme podľa dĺžky trvania ťažkostí deliť bolesti v kolene na akútne a chronické. 

Príčiny akútnej bolesti kolena

Bolesti kolien môžu byť v prvom rade akútne, čo znamená, že ťažkosti sa dostavujú náhle a sú obvykle intenzívne. Ide o okamžite vzniknutú bolesť v kolene, veľmi často iba v jednom. Niekedy však môže ísť aj o obojstrannú bolesť kolien.

Akútna bolesť kolena je vo väčšine prípadov následkom úrazu a poranenia kolenného kĺba. V kĺbe sú prítomné rôzne štruktúry, ktoré si môže človek poraniť alebo poškodiť pri športe, skákaní, páde či trebárs autonehode. 

Akútna bolesť kolena môže byť následkom:

  • natiahnutia alebo čiastočného či úplného roztrhnutia šľachy v kolene (napr. pretrhnutie šľachy kvadricepsov alebo patelárnej šľachy),

  • natrhnutia väzu (napríklad predného skríženého väzu),
  • poškodenia meniskusu (chrupavka mesiačikovitého C tvaru v kolene),
  • dislokácie – vykĺbenie kolena, vykĺbenie jabĺčka,
  • zlomeniny (napr. jabĺčka).

Okrem rôznych poranení kolenného kĺba môže za náhle vzniknutou akútnou bolesťou stáť aj infekcia. Spomenúť môžeme takzvanú septickú artritídu, teda infekčný zápal kĺbov. Najčastejšie je toto ochorenie spôsobené baktériami, no môže byť aj vírusového alebo plesňového pôvodu.

Príznakom bývajú náhle vzniknuté silné bolesti, obmedzeniu pohyblivosti kolena, opuch v danom mieste, horúčka, únava. Postihnutý kĺb kolena (často len jeden) býva teplý na dotyk, koža býva začervená. 

Príčiny chronických bolestí kolien

Ak sú bolesti v kolennom kĺbe prítomné dlhodobo, hovoríme o chronických bolestiach kolena. Intenzita býva v prípade chronickej bolesti skôr nižšia, no v závažnejších prípadoch môžu jedinca trápiť aj intenzívnejšie bolesti v kolene veľmi často v oboch zároveň. Chronické bolesti môžu súvisieť s nejakým chronickým zápalovým ochorením či opotrebením a degeneráciou častí kolenného kĺba.

Chronické zápalové ochorenia kĺbov vznikajú vplyvom rôznych faktorov, rolu často zohráva aj genetická predispozícia. Na chronických bolestiach spôsobených degeneráciou, respektíve opotrebením kolena, sa môže podieľať zvyšujúci sa vek, nadmerná fyzická zaťaž (napr. v práci, pri športe) aj predchádzajúce úrazy kolenného kĺba. 

Príčiny chronických bolestí kolena môžu byť nasledovné:

  • artróza alebo osteoartróza kolena (chronické degeneratívne nezápalové ochorenie kĺba),

  • reumatoidná artritída kolena (chronické zápalové ochorenia kĺba neinfekčného pôvodu),
  • dna v kolennom kĺbe (forma artritídy, pri ktorej sa ukladajú do kĺba kryštáliky kyseliny močovej),
  • burzitída (zápalové ochorenie mazového vačku, tzv. burzy, v oblasti kĺbu),
  • skokanské koleno (patelárna tendinopatia, často postihuje športovcov, ktorí sa venujú športom so skokmi, ako napr. basketbalisti), 
  • bežecké koleno (Iliotibiálny alebo femoropatelárny syndróm, tento problém sa vyskytuje najmä u bežcov na dlhé trate),
  • Bakerova cysta (popliteálna cysta).

Odporúčame: ​TOP 5 dôvodov, prečo jesť mak: Viete, ako vplýva na naše telo?

Bežné príčiny boľavých kolien

Bolesť kolien sa môže objaviť nielen pri zranení alebo z dôvodu nejakého závažného ochorenia. Z času na čas môže potrápiť mnohých, pričom na vzniku bolesti sa môžu podieľať rôznorodé faktory. V prvom rade môžu boľavé kolená súvisieť s nadmernou fyzickou aktivitou, príčinou je teda ich preťaženie a vysilenie.

Ak napríklad pred športom podceníte strečing, rozohriatie a ponaťahovanie tela, po cvičení sa rovnako môžu dostaviť bolesti kolien. Avšak, aj nedostatok pohybu môže byť príčinou rôznych bolestí pohybového aparátu. Aby bolo telo v dobrej kondícii, musíme ho udržiavať v pohybe. Riziko bolestí kĺbov tiež zvyšuje nevhodná obuv, vrátane zlých športových topánok.

Bolesti kolien častejšie potrápia staršie osoby, čo súvisí najmä s opotrebením kolena. Zabudnúť však nemôžeme ani na nadváhu, ktorá predstavuje záťaž pre celý pohybový aparát a môže spôsobovať bolesti rôznych kĺbov v tele. 

Kedy s boľavými kolenami zájsť k lekárovi?

V rámci prevencie bolesti kolien je vhodné udržovať si primeranú telesnú hmotnosť, primerane sa hýbať a cvičiť. Pred športom myslite na rozcvičku aj vhodnú obuv. Ak sa bolesť kolena objaví, zvoliť môžete bežné voľnopredajné protizápalové nesteroidné lieky. Koleno tiež možno namazať masťami z lekárne s analgetickým účinkom. Pomôže odpočinok a vykladanie nôh.

Vhodné sú ľadové obklady a kompresia, resp. zafixovanie kolena (napr. elastickým obväzom). Tieto opatrenia sú však vhodné najmä pri bežných bolestiach kolena, ktoré občas potrápia mnohých z nás. Vo viacerých prípadoch sa však nevyhnete návšteve lekára. Ten odporučí potrebné vyšetrenia, stanoví diagnózu a nastaví vhodnú liečbu (medikamenty, fyzioterapia, chirurgický zákrok).

Lekára vyhľadajte, ak:

  • sa náhle objaví silná bolesť v kolene po úraze,

  • bolesti v kolene neprestávajú ani po pár dňoch odpočinku a voľnopredajné lieky nezaberajú,
  • po páde alebo doskoku počujete prasknutie, rupnutie alebo iný nepríjemný zvuk,
  • je koleno viditeľne zdeformované (dislokácia kolena),
  • jabĺčko viditeľne nie je na svojom mieste (dislokácia jabĺčka),
  • je koleno značne opuchnuté, horúce a červené, prípadne sa objavila aj horúčka,
  • koleno nedokáže udržať váhu tela a je nestabilné,
  • nie ste schopný úplne natiahnuť alebo ohnúť nohu v kolene,
  • koleno obmedzuje v pohybe,
  • vás trápia chronické bolesti kolien, prípadne sa náhle zhoršili. 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní