Najvýhodnejšie kúrenie pre starší dom či novostavbu? Vieme, ako to porovnať

Najvýhodnejšie kúrenie pre starší dom či novostavbu? Vieme, ako to porovnať

Zo všetkých strán vyskakujú reklamy na tepelné čerpadlá alebo fotovoltické panely. Do toho možné dotácie alebo zaručené prehľady, koľko ušetríte s konkrétnym systémom vykurovania. Ako sa v tom vyznať?

Porovnať náklady na kúrenie nie je hračka. Do hry vstupuje toľko faktorov, že laik prakticky nemá šancu získať kvalifikované porovnanie, ktorý spôsob kúrenia sa mu najviac oplatí. Myslíme tým „oplatí hneď, o rok alebo až o desať rokov“?

Odporúčame: Červený melón – dokonalá letná pochúťka. Čo všetko by ste o ňom mali vedieť?

Ako porovnávať systémy kúrenia

Každý zdroj kúrenia má vstupné náklady na kúpu a inštaláciu, ďalej prevádzkové náklady na palivo a energie a k tomu investície do údržby, servisu alebo náhradných dielov. A rozdiely môžu byť značné – či už ide o jednoduchý kotol na drevo alebo solárnu elektráreň.

Vezmime si príklad tepelného čerpadla zem/voda, ktoré má mať veľmi výhodnú prevádzku vďaka čerpaniu tepla z hĺbky Zeme. Väčšina energie pochádza z geotermálnych zdrojov a len časť spotreby by mala pokrývať elektrina. Inštalácia tohto typu čerpadla patrí medzi najnákladnejšie. Je potrebné uložiť podzemné kolektory, urobiť výkopové práce alebo hlboký podzemný vrt. Návratnosť tejto investície je preto dôležité veľmi dobre spočítať.

Dlhodobá, alebo okamžitá úspora za kúrenie?

Na opačnej strane stoja zdroje tepla na elektrinu, napríklad panely, rohože alebo podlahové kúrenie vo forme odporových vykurovacích káblov. Vysoká cena elektriny v súčasnosti tento spôsob kúrenia zdražuje, v jeho prospech však hovorí nízka cena inštalácie a potrebnej údržby.

Kde teda hľadať zlatý stred? Kúrenie plynom to vzhľadom na udalosti roku 2022 a vysokým cenám nebude. Výhodný pomer medzi kúpou, prevádzkou a údržbou majú hlavne kotly na pevné palivo.

Odporúčame: Tea tree oil ti v lekárničke nesmie chýbať. Zatočí s týmito neduhmi!

systém kúrenia

Zdroj: Shutterstock, OPOP

Buďte pánom svojho paliva

Pri kúpe kotla si človek môže vyberať z viacerých parametrov, množstva príslušenstva a rozmerov. Hlavná otázka je vždy rovnaká: Čo budem do kotla prikladať? Podľa finálneho výberu paliva sa môžete rozhodovať medzi klasickým ručným prikladaním dreva, alebo automatickou prevádzkou kotla na pelety. Na trhu sú aj sety, ktoré kombinujú kotol na drevo a pelety, a umožňujú tak jednoduchý prechod medzi palivami.

Najväčšia výhoda tuhých palív je ich lokálna a finančná dostupnosť. Aj napriek všeobecnému zdražovaniu zostalo palivové drevo a pelety cenovo výhodné. A až na krátke obdobie, ktoré vyvolala panika zákazníkov, sú všetky palivá ľahko dostupné u miestnych výrobcov alebo na pílach. Odporúčame nákup po sezóne, kedy bývajú ceny nižšie a domácnosti sa môžu ľubovoľne predzásobiť.

Čo sa týka peliet, Slovensko patrí medzi producentov, ktorí väčšinu ročnej výroby vyvážajú do zahraničia, kde je kúrenie v peletových kotloch viac rozšírené.

Odporúčame: Osožná burina hviezdica prostredná – prečo ju volajú kuračka a aké má účinky?

kotol

Zdroj: Shutterstock, OPOP

Pozor na modelové výpočty predajcov

Okrem vývoja cien palív a energií treba brať do úvahy aj konkrétne podmienky domu alebo stavby, pre ktorú sa vyberá kúrenie. Základom každého porovnania sú preto:

  • tepelné straty domu (tepelno-izolačné vlastnosti)
  • lokalita, kde dom stojí (priemerná ročná teplota)
  • dĺžka vykurovacieho obdobia (ako dlho trvá vykurovacia sezóna)
  • počet osôb v domácnosti a ich zvyklosti (nároky na teplo v miestnostiach)
  • spotreba teplej úžitkovej vody atď.

Staršie a nové domy sa zásadne líšia v tom, akú majú spotrebu energie a tepelnú stratu. Rozdiel straty môže byť aj stopercentný. Preto sa treba dívať na kúrenie v novostavbe inak ako na kúrenie v dome, ktorý bol postavený pred dvadsiatimi alebo päťdesiatimi rokmi.

Odporúčame: Šalvia – ako na jej pestovanie a použitie v kuchyni aj na liečebné účely?

vykurovanie domácnosti

Zdroj: Shutterstock, OPOP

Kombinujte viac zdrojov

Okrem dôkladného výberu vykurovacieho systému odborníci odporúčajú aj viaczdrojový spôsob kúrenia v dome. Kombinácií je mnoho a opäť záleží na konkrétnych podmienkach a požiadavkách majiteľov. V novostavbách to môže byť tepelné čerpadlo a krbové kachle. V starších domoch pôjde skôr o súčasný plynový kotol a nový kotol na pelety, prípadne drevo.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní