Riasa žabí vlas - čo to je? Spoznajte príčiny vzniku a tipy, ako jej predchádzať

Riasa žabí vlas - čo to je? Spoznajte príčiny vzniku a tipy, ako jej predchádzať
  • 29.07.2023
  • Lenka Biba Slovak

Sladkovodné aj morské akvária môžu byť napadnuté zelenými vlasovými riasami. Ako už názov napovedá, tento druh rias rastie do dlhých "šnúrok", ktoré pripomínajú vlasy. Hoci ide hlavne o estetickú záležitosť, tieto typy rias môžu v skutočnosti zamotať ryby a bezstavovce vo vašom akváriu, čo im sťaží pohyb alebo kŕmenie.

Riasy rastú tiež rýchlo a môžu byť veľmi nevzhľadné. Odstránenie zelených vlasových rias nie je jednoduchý proces, ale prevencia je kľúčom k tomu, aby sa nevrátili. Rovnako ako rastliny, aj riasy môžu vykonávať fotosyntézu, ale chýbajú im skutočné korene, listy a stonky typické pre zložitejšie rastliny.

Existuje mnoho rôznych druhov zelených rias, ktoré môžu nadobudnúť vlasový vzhľad, ale väčšina zelených vlasových rias patrí do rodu Oedogonium. Táto bežná súčasť akvária tvorí dlhé šnúry, vďaka čomu má chlpatý vzhľad. Je tiež známa ako riasa žabí vlas.

Zelené riasy v akváriu

Aj keď sú zelené vlasové riasy nevzhľadné, nie sú toxické pre ryby a ani pre bezstavovce.

Ich výskyt však môže spôsobiť zamotanie rýb a bezstavovcov, čo im zabráni jesť.

  • U niektorých druhov rýb s menším počtom šupín sa chlpaté riasy môžu zarezať do kože rýb a spôsobiť sekundárne infekcie.
  • Rozsiahly rast rias môže tiež znížiť úroveň svetla a kyslíka vo vašom akváriu, čo je potenciálne škodlivé pre vaše ryby a akváriové rastliny.

Rovnako ako všetky rastliny, aj zelené vlasové riasy využívajú oxid uhličitý z akváriovej vody a za prítomnosti svetla produkujú kyslík procesom fotosyntézy. Keď však svetlá zhasnú, riasy začnú dýchať a využívať kyslík vo vode. Ak do vody v akváriu nepridávate ďalší kyslík pomocou prevzdušňovača alebo filtra, riasy môžu súťažiť o kyslík, čo spôsobí, že sa udusia a uhynú.

Príznaky zelených rias

Existuje mnoho rôznych druhov vlasových rias, ktoré môžu rásť v sladkovodnom alebo slanom akváriu.

Príznaky sú pomerne zrejmé a zvyčajne začínajú ako malá škvrna zelených rias, ktorá sa rýchlo formuje do dlhších „vlasov“.

  • Tento typ rias sa vytvára pomalým spájaním jednotlivých buniek do dlhších reťazcov, takže môžete vidieť, že sa časom predlžujú.
  • Ak ich ponecháte osamote, niektoré druhy vlasových rias môžu narásť niekoľko centimetrov v priebehu niekoľkých dní.
  • Riasy môžu rásť na akejkoľvek štruktúre v akváriu, vrátane substrátu na dne akvária, na dekoráciách a filtri vo vnútri akvária, živých alebo umelých akváriových rastlinách a na vnútornej strane skla akvária.

Neprehliadnite: Hľadáte lepšiu náhradu? Táto fantastická slivková nutela je chuťovo neprekonateľná!

Príčiny zelených vlasových rias

Bohužiaľ, bez ohľadu na to, aké akvárium máte, ryby + slnečné svetlo = riasy.

Stačí pritom jedna bunka tejto jednoduchej rastliny, aby sa začala pestovať veľká populácia vláknitej zelene.

  • Aj keď použijete UV sterilizátor na vodu prichádzajúcu s akýmkoľvek novým prírastkom do vášho akvária, môžete mať bunku alebo dve riasy prilepené na rybe, koraloch alebo inom bezstavovci, ktoré nemožno sterilizovať UV svetlom.
  • Správna karanténa môže pomôcť, ale nie je zárukou. Ryby totiž rozkladajú bielkoviny z potravy a uvoľňujú amoniak v morských aj sladkovodných akváriách.
  • Vaša biologická filtrácia premieňa amoniak na dusitany a nakoniec dusičnany. Tento dusičnan používajú rastliny a riasy ako živinu.
  • Čím viac potravy pre riasy, tým viac rias môžete očakávať.
  • Dusičnany sa hromadia vo vode akvária, pokiaľ nie sú odstránené výmenou vody. Prebytočné dusičnany môžete odstrániť častejšou výmenou vody alebo zvýšením objemu výmeny vody.

Dôrazne sa odporúča používať štrkový sifón týždenne na odstránenie prebytočného jedla a nečistôt zo substrátu na dne vášho akvária.

Akváriá so slanou vodou

V akváriách so slanou vodou môžu koralové doplnky, ako je fosfát, tiež poskytnúť hnojivo pre riasy. Ak máte akvárium so slanou vodou, ale nemáte koraly, prejdite na zmes slanej vody bez koralov, aby ste udržali nízku hladinu fosfátov.

Pokiaľ máte koraly a stále máte problém s vysokým obsahom fosfátov, možno budete musieť použiť kombináciu koralových a nekoralových soľných zmesí, aby boli vaše koraly v poriadku a aby riasy nekontrolovateľne nerástli.

Svetlo v akváriu

Osvetlenie je ďalšou kľúčovou zložkou rastu rias. Čím viac slnečného alebo umelého svetla je vo vašom akváriu, tým viac energie bude k dispozícii pre rast a množenie rias. Snažte sa udržiavať akvárium mimo slnečného žiarenia, pretože to zabráni rastu rias a udrží konzistentnejšiu teplotu.

  • Ak má vaše akvárium umelé osvetlenie, je užitočné použiť na svietidle časovač zapnutia/vypnutia, aby ste sa uistili, že máte svetlá nastavené na určené denné (zapnuté) a nočné (vypnuté) obdobia.
  • Môžete zvážiť zníženie denného svetla a zvýšenie nočného obdobia, aby ste znížili rast rias, ak to neovplyvní obyvateľov vášho akvária.

Odporúčame aj: KVÍZ: Orgány v tele človeka – ako dobre sa vyznáte v ľudskej anatómii?

Ošetrenie zelených vlasových rias

Chemické prísady a UV svetlo môžu dobre fungovať na zložitejšie formy rias, ale nie na riasy vlasové.

Najlepším spôsobom, ako odstrániť vlasové riasy z vášho akvária, je manuálne odstránenie v kombinácii s krokmi na udržanie vody v akváriu so správnou hladinou oxidu uhličitého (CO2) a kyslíka.

  • Na boky akvária použite škrabku na riasy a uistite sa, že vaše vybavenie je špecifické pre sklenené alebo akrylové akvárium.
  • V prípade dekoratívnych predmetov ich vyberte z nádržky počas pravidelného čistenia a vydrhnite ich mäkkou kefkou, ako je napríklad zubná kefka, pod horúcou chlórovanou vodou.
  • Pre riasy rastúce na substráte je najlepšou metódou použiť štrkový sifón na odvrátenie štrku od osvetlenia akvária.
  • Na riasy rastúce na koraloch a lastúrach bezstavovcov musíte byť veľmi šetrní. Použite malé odsávacie zariadenie na starostlivé odstránenie rastu rias z týchto jemných tvorov. Nikdy ich nedrhnite, pretože to môže spôsobiť zranenie.

Prevencia proti zeleným riasam

Prevencia je kľúčom k úspešnému boju proti riasam vo vašom akváriu.

Nasledujúce tipy preto udržia vaše riasy pod kontrolou v morských i sladkovodných akváriách.

  • Pridajte do svojho akvária ryby, ktoré sa prirodzene živia riasami.
  • Pozorne sledujte hladinu dusičnanov a fosfátov.
  • Vykonajte správnu údržbu a uistite sa, že vaša soľná zmes je vhodná pre obyvateľov vášho akvária (koralové verzus nekoralové).
  • Pravidelná výmena vody je rozhodujúca pre udržanie dusičnanov a fosfátov v hromadení na nezdravých úrovniach.
  • Používajte vhodné osvetlenie a chráňte svoje akvárium mimo prirodzeného slnečného žiarenia.
  • Ak používate umelé osvetlenie, mierne znížte množstvo hodín „denného svetla“, aby ste zabránili rastu rias.
  • Buďte opatrní pri čistení a odstráňte vlasové riasy hneď, ako ich zbadáte vo svojom akváriu.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní