Bolestivá cysta v oblasti kolena – u koho sa objavuje najčastejšie a prečo?

Bolestivá cysta v oblasti kolena – u koho sa objavuje najčastejšie a prečo?

Viete, čo v lekárskom slovníku označuje pojem cysta? Cysta predstavuje patologickú, respektíve chorobnú uzavretú dutinu v telových tkanivách, ktorá je rozličného pôvodu aj obsahu. Často býva vyplnená tekutinou alebo tuhšou hmotou, prípadne môže byť jej obsah plynného skupenstva. 

Obsah cysty je zvyčajne produktom výstelky alebo orgánu, v ktorom sa nachádza. Cysty vznikajú z rôznych dôvodov, napríklad môže byť príčinou zadržiavanie obsahu, ktorý má byť za bežných okolností vylúčený, alebo aj nejaká vývojová porucha či nadmerný rast danej žľazy.

Cysty sa môžu objaviť skutočne v rôznych častiach tela, napríklad aj na pečeni či na obličkách. U žien sa často vyskytujú cysty na vaječníkoch, maternici, ale aj v oblasti prsníkov. Postihnúť môžu i pohybový aparát. 

U niektorých jedincov dochádza k rozvoju takzvanej popliteálnej cysty, ktorú možno lokalizovať v okolí kolena. O akú cystu ide, koho postihuje a prečo vzniká? 

Odporúčame: Čo je koronárny bajpas? Kedy sa vykonáva a ako prebieha?

Bakerova cysta

Zdroj: Shutterstock®

Počuli ste o popliteálnej cyste?

Popliteálna cysta je pomerne častou ortopedickou diagnózou, ktorá sa týka kolena, respektíve kolenného kĺba. Súčasťou tejto časti pohybovej sústavy je i takzvaná synoviálna tekutina.

Ide o akýsi kĺbový maz, respektíve mazľavú tekutinu, ktorej funkciou je hlavne zabezpečiť hladký pohyb kĺbov a zamedziť ich nadmernému treniu pri pohyboch. 

Ak dôjde k nahromadeniu synoviálnej tekutiny a následne vyplneniu výchlipky z kĺbového puzdra kolenného kĺba alebo popliteálnej burzy (puzdro s mazom), vzniká spomínaná popliteálna cysta.

Tento ohraničený tuhší cystický útvar možno nahmatať na vnútornej strane kolena v podkolennej jamke. Zvyčajne máva podobu hrčky, teda vystupuje na povrch tela. Tento zdravotný problém ako prvý popísal v 70-rokoch 19. storočia anglický lekár William Morrant Baker, podľa ktorého je tiež cysta nazývaná Bakerova cysta

Odporúčame: Ako si zlepšiť flexibilitu? Skúste nenáročný 15-minútový strečing!

prejavy Bakerovej cysty

Zdroj: Shutterstock®

Prítomnosť cysty vyvoláva nielen bolesť kolena

Prítomnosť cysty v podkolennej jamke je zvyčajne sprevádzaná viacerými zdravotnými problémami, i keď ich výskyt a hlavne intenzita môžu závisieť od veľkosti samotného útvaru.

Ak je cysta len malá, nemusí jedincovi spôsobovať žiadne ťažkosti a aj ošetrujúci lekár ju môže pri vyšetrení úplne prehliadnuť. Najmä väčšie Bakerove cysty však môžu predstavovať závažnejší problém. Väčšinou vyvolávajú bolesti rôznej intenzity.

Bolesti bývajú neraz prítomné nielen v oblasti kolena, ale vystreľovať môžu napríklad do lýtok, respektíve do oblasti predkolenia. S bolesťou sa následne spája aj výskyt celkových problémov s chôdzu (krívanie) a fyzickými aktivitami.

Veľmi veľká cysta z vnútornej strany kolena môže dokonca obmedziť pohyblivosť v kĺbe, jedinec má napríklad problém ohnúť nohu v kolene.

Ďalšie prejavy cysty v podkolennej jamke

  • pocity tlaku a napätia,
  • stuhnutosti aj opuchy v postihnutej oblasti,
  • v zriedkavých prípadoch býva pohyb kolena sprevádzaný zvukovými prejavmi (cvakanie alebo praskanie).
bolesť kolien

Zdroj: Shutterstock®

Primárna vs. sekundárna Bakerova cysta

Popliteálna cysta, ktorej názov je odvodený od lekárskeho termínu pre podkolennú jamku (fossa poplitea), sa vyskytuje v dvoch základných formách. Rozoznávame totiž primárnu a sekundárnu Bakerovu cystu.

Primárna cysta v podkolennej jamke predstavuje skutočne zriedkavú formu ochorenia. Vyskytuje sa ako samostatný zdravotný problém, ktorého vznik nesúvisí s iným ochorením. Príčiny primárnej Bakerovej cysty často zostávajú neznáme. Táto forma je pritom bežnejšia u mladších jedincov.

Sekundárna Bakerova cysta sa vyskytuje oveľa častejšie (najmä u starších jedincov) a jej vznik naopak vo väčšine prípadov súvisí s iným ochorením, ktoré je u pacienta prítomné. Zvyčajne sú príčinou iné choroby pohybového aparátu, napríklad artritída alebo artróza. V prvom prípade je reč o zápalovom ochorení kĺbov, druhá diagnóza predstavuje nezápalové ochorenie, ktoré súvisí s opotrebením kĺbov a chrupaviek.

Bakerova cysta však môže sprevádzať aj dnu, ľudovo nazývanú lámka. Sekundárna cysta sa však môže objaviť aj po úraze kolenného kĺba. 

Bakerova cysta u detí a dospelých

Bakerova cysta sa vyskytuje naprieč všetkými vekovými kategóriami. Ako sme spomenuli vyššie, primárna forma ochorenia je častejšia u detí, objavuje sa vo zvýšenej miere vo veku od 4 do 7 rokov.

Problém s cystou však môže mať aj dospievajúca mládež. Najmä cysty v detskom veku však neraz zmiznú bez nejakého odborného zásahu, respektíve liečenia.

Sekundárna forma, ktorá spravidla súvisí s rôznymi ochoreniami alebo úrazmi pohybového aparátu, je bežná u dospelých vo veku od 35 do 70 rokov, vo vyššej miere u mužov. 

Odporúčame: Nepríjemné hučanie v ušiach – prečo vzniká tinitus a ako sa prejavuje?

liečba Bakerovej cysty

Zdroj: Shutterstock®

Ako liečiť Bakerovu cystu?

Vhodnú liečbu pre konkrétneho pacienta vždy stanoví lekár. Lekár berie do úvahy to, či ide o primárnu alebo sekundárnu cystu, aká je jej veľkosť, aj aké ďalšie zdravotné problémy pacientovi spôsobuje.

Malé cysty, ktoré nie sú sprevádzané zdravotnými ťažkosťami, napríklad bolesťou a obmedzením pohyblivosti, môžu zostať neliečené a len pozorované. Ak je príčinou Bakerovej cysty iné ochorenie, potrebné je zamerať sa aj na správnu liečbu základného ochorenia.

V prípade potreby sa ďalej uplatňujú nasledujúce metódy liečby:

  • evakuácia tekutiny z cysty punkciou,
  • ortézy alebo bandáže na spevnenie kĺbu po vyprázdnení cysty – zabráni sa tak opätovnému plneniu cysty tekutinou,
  • chirurgické odstránenie celej cysty (najmä ak sa problém s cystou opakuje, alebo iné spôsoby liečby nie sú účinné),
  • studené obklady alebo analgetiká na tlmenie bolesti, 
  • protizápalové lieky, injekcie kortikosteroidov na tlmenie sprievodných príznakov,
  • podporná domáca liečba, napríklad bylinkami (kostihoj, ľubovník) – môžu pomáhať pri bolestiach a opuchoch kolenného kĺba.

Hrozia pri jej výskyte komplikácie?

V niektorých prípadoch sa môžu v súvislosti s Bakerovou cystou vyskytnúť aj určité komplikácie. Tou najčastejšou je ruptúra cysty, čiže jej prasknutie. V dôsledku prasknutia cysty sa jej obsah vyleje do okolia a môže začať utláčať okolité svalstvo (svaly predkolenia). Často sa to prejavuje najmä opuchom v postihnutej oblasti, tiež začervenaním kože alebo svrbením.

Tieto príznaky neradno ignorovať, pretože podobne sa prejavuje aj hlboká žilová trombóza, ktorá vzniká upchatím žíl zrazeninou. 

Doktor musí tak pri diagnostike zhodnotiť, či ide o prasknutú Bakerovu cystu, alebo závažnú trombózu. Zriedkavo je komplikáciou Bakerovej cysty aj zápal.

Aktualizovaný článok: 17.5.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní