Brusnica obyčajná – TOP záchranca pri zápale močových ciest?

Brusnica obyčajná – TOP záchranca pri zápale močových ciest?

Ktoré bobuľové ovocie je vaše obľúbené? Máte najradšej sladučké červené jahôdky či sýtoružové maliny? Alebo radšej preferujete kyslastú chuť a nikdy neodmietnete ríbezle? A možno si vás získali modrasté čučoriedky, ktoré sú nabité vitamínom C a antioxidantmi. Nech už do svojho jedálnička zaradíte akékoľvek bobule, vždy je to správny krok. Zástupcovia tejto kategórie ovocia totiž patria k tým najzdravším plodom. A čo také brusnice? Hoci sú pestované i na konzumáciu, veľmi často sa z nich pre ich účinky pripravujú aj rôzne doplnky stravy. Známe sú svojim blahodarným vplyvom na močové cesty. Aká liečivá sila sa v nich ukrýva?

Poznáte brusnice?

Brusnica obyčajná, nazývaná aj brusnica pravá či latinsky Vaccinium vitis-idaea, je poloker z čeľade vresovcovité. Ide o vždyzelený poliehavý poloker nižšieho vzrastu, ktorý dosratá do výšky asi 30 cm. Rastlina má plazivé výbežky, ale aj zdrevnatené vzpriamené konáriky. Listy majú vajcovitý alebo elipsovitý tvar a sú typicky kožovité. Zvrchu sú tmavozelené a lesklé, zospodu zvyčajne matnejšie a tak trochu šedozelené. Brusnica kvitne počas jari, jej kvety sú biele, prípadne slabo ružové až červenkasté a usporiadané v strapcoch.

Tieto kríky sú však charakteristické hlavne svojimi plodmi, ktoré sú bežne nazývané brusnice. Ide o kyslasté červené bobule s priemerom 5 až 8 mm. Brusnice plodia zvyčajne dvakrát ročne, a to počas leta a začiatkom jesene. Jedlé plody sa zbierajú nie celkom dozreté. Uplatnenie našli nielen v potravinárstve, ale aj farmaceutickom priemysle a rovnako sú súčasťou tradičnej ľudovej medicíny. Na liečebné účely sa tiež zberajú listy rastliny. Brusniciam obyčajným sa darí najmä na stanovištiach s chudobnejšími a suchšími pôdami. Rozšírené sú naprieč celým miernym pásmom severnej pologule. 

Odporúčame: Sú vo vašom jedálničku konopné potraviny? Týmto povedzte áno!

účinky brusnice

Zdroj: Shutterstock®

Brusnice a ich liečivé účinky

Brusnice, podobne ako iné bobuľové ovocie, sú nabité viacerými živinami a cennými látkami. Obsahujú nemalé množstvo vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správnu činnosť čriev. V plodoch nachádzame flavonoidy a látky s antioxidačnými účinkami, mnoho vitamínov aj minerálov. Telu doplnia slušnú dávku vitamínu C, ale aj vitamín A a viaceré vitamíny skupiny B, ďalej železo, horčík, vápnik alebo selén. Brusnice radíme medzi výborné zdroje kvercetínu, čo je flavonoid, ktorý má okrem iného priaznivý vplyv aj na srdcovo-cievny systém. 

Podľa tradičnej ľudovej medicíny majú brusnice nasledujúce účinky:

  • silné protizápalové vlastnosti,
  • vďaka antioxidantom chránia bunky pred voľnými radikálmi – prispievajú tak k prevencii viacerých civilizačných ochorení, vrátane rakoviny,
  • podporujú zdravie močových ciest a napomáhajú pri liečbe zápalov a infekcií urinárneho traktu,
  • prispievajú k prevencii vzniku obličkových kameňov, tiež pomáhajú pri liečbe obličkových kameňov,
  • podporujú zdravie očí a dobrý zrak,
  • majú priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi,
  • podporujú imunitný systém,
  • vďaka zloženiu blahodarne pôsobia na stav pokožky i vlasov.

Sú vhodné brusnice v tehotenstve?

V primeranom množstve sú brusnice vítané aj v jedálničku tehotných žien, či už sušené, čerstvé alebo vo forme čaju, džúsu, džemu a podobne. Plody sú nabité mnohými cennými látkami, ktoré sú nevyhnutné i pre správny vývoj bábätka. Čo sa týka vhodnosti užívania brusníc vo forme výživových doplnok, to závisí od konkrétnych prípravkov. Mnohé doplnky stravy s výťažkom z brusníc, napríklad na podporu liečby infekcií močových ciest alebo ich prevencie, sú bezpečné aj pre tehotné a dojčiace ženy. O užívaní konkrétnych preparátov sa vždy poraďte s ošetrujúcim lekárom alebo lekárnikom. 

Odporúčame: Poznáte účinky kyslej kapusty? Tu je 5 dôvodov, prečo jej povedať áno!

sušené brusnice

Zdroj: Shutterstock®

Čerstvé a sušené brusnice, výživové doplnky

Podporiť zdravie brusnicami možno rôznymi spôsobmi. Čerstvé brusnice sú v obchodoch skôr zriedkavou záležitosťou. Ak si ich teda nepestujete na záhradke, k čerstvým plodom sa môžete dostať napríklad vďaka miestnym pestovateľom, ktorých ponuky možno poľahky nájsť aj na internete. V obchodoch sú však dobre dostupné sušené brusnice, ktoré sú tiež veľmi výživné. Hodia sa do jogurtu, cereálií, múčnikov, tiež omáčok, napríklad k divine. Pri sušených brusniciach je však potrebné dávať pozor na množstvo pridaného cukru. Zohnať možno i sušené plody bez pridaného cukru.

Dostupné sú však aj takzvané lyofilizované brusnice, a teda sušené mrazom. Ich veľkou výhodou je, že si zachovajú pôvodnú textúru, arómu aj obsiahnuté vitamíny a minerály. Na internete možno zohnať aj čisté brusnicové šťavy, naopak pozor na brusnicové džúsy plné pridaného cukru. Okrem toho je na trhu rovnako bohatá ponuka brusníc vo forme výživových doplnkov. Skúsiť možno napríklad tinktúry, ktoré sa zvyčajne pripravujú z pupeňov, pukov a mladých výhonkov rastlín. Taktiež sú extrakty z brusníc súčasťou mnohých výživových doplnkov vo forme tabliet. Pri ich užívaní vždy dodržujte odporúčané dávkovanie. 

Odporúčame: Ako si doplniť vitamín E? Ukrýva sa v ovocí, zelenine či mäse?

brusnicový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Brusnicový čaj na močové cesty

Brusnice je možné zakúpiť i vo forme sypaných alebo porciovaných čajov. Čaj sa pritom pripravuje nielen z plodov, ale aj listov. Listy a plody brusnice sú rovnako častou súčasťou urologických čajov, ktoré sú spravidla tvorené zmesou viacerých bylín s priaznivým účinkom na močové cesty. Ak chcete podporiť liečbu zápalov močových ciest, do svojho pitného režimu môžete zaradiť aj doma pripravené urologické čaje. Okrem toho prinášame tip, ako jeho účinok ešte podporiť.

Na domáci urologický čaj budeme potrebovať:

  • 1 PL sušených listov brusnice obyčajnej,
  • 1 PL sušených listov medvedice lekárskej,
  • 1 PL sušenej vňate zlatobyle obyčajnej,
  • 1 PL sušenej vňate prasličky roľnej.

Okrem toho si na domáce liečivo pripravíme:

  • 3 PL sušených brusníc (nesladených plodov),
  • 1 PL rakytníka (čerstvý alebo sušený),
  • 1 ČL tinktúry z kapucínky,
  • med.

Postup: Do menšej sklenenej nádobky s uzáverom naložíme brusnice a rakytník. Následne pridáme tinktúru a celé to zalejeme medom. Dobre premiešame, uzavrieme a uskladníme v chladničke. Čaj si pripravíme z 1 – 2 ČL zmesi z vyššie uvedených bylín (na 250 ml vody). Hotový čaj dochutíme brusnicovo-rakytníkovou zmesou. Počas liečby ho pravidelne popíjame. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní