Dovolenka na Slovensku v lete i v zime: Turistika, lyžovanie, wellnes či pobyt s deťmi - tieto miesta sa oplatí navštíviť!

Dovolenka na Slovensku v lete i v zime: Turistika, lyžovanie, wellnes či pobyt s deťmi - tieto miesta sa oplatí navštíviť!
  • 28.07.2023
  • Lenka Biba Slovak

Slovensko je nádherná malebná krajina, ktorá ponúka veľké množstvo aktivít pre všetky vekové kategórie. Wellnes pobyt, turistika, poznávanie, dovolenka s deťmi, lyžovanie, aquaparky či pobyt v horách v prenádhernej prírode - možností je skutočne veľmi veľa - stačí si iba vybrať. Nechajte sa inšpirovať a navštívte miesta, kde sa naplnia vaše predstavy o vytúženej dovolenke na Slovensku.

Užite si dovolenku práve u nás, kde je všetko na dosah, a nájdite si svoju najobľúbenejšiu časť Slovenska. Vybrať si môžete z rôznych lokalít a z rôznych druhov ponúkaných možností. Jednoducho oddychujte bezpečne na Slovensku kedykoľvek a kdekoľvek, a to bez toho, aby ste prekročili hranice našej krajiny.

Letná dovolenka na Slovensku

Príjemné ochladenie pred horúcimi slnečnými lúčmi ponúka na Slovensku množstvo jazier a riek s bohatou ponukou vodných športov, vynikajúcich aquaparkov a termálnych kúpalísk. Unikátne sú aj naše slovenské jaskyne.

Vedeli ste, že napríklad Ochtinská aragonitová jaskyňa je len jednou zo štyroch sprístupnených aragonitových jaskýň na svete a podobnú môžete nájsť už iba v Českej republike, Mexiku či Argentíne?  

Maximálny komfort pre celú rodinu (nielen) počas letného obdobia, a to aquaparky, vynikajúcu strava či animačné programy na jednom mieste - to všetko ponúka rezort X-bionic sphere v Šamoríne.

Vyhľadávaná a obľúbená je aj celá oblasť Liptovskej Mary. Odtiaľ je to iba kúsok k niekoľkým možnostiam letnej zábavy, ako napríklad:

  • aquapark Tatralandia so svojimi bazénmi a bohatou ponukou 27 tobogánov,
  • vodný park v Bešeňovej,
  • andrenalinovejší zážitok ponúka rafting na divokej vode v areáli vodného slalomu v Liptovskom Mikuláši,
  • okolitá príroda je krásnym a ideálnym miestom pre cykloturistiku, výstupy alebo na výlet lanovkou na Chopok.

Lyžovačka na Slovensku

Na Slovensku nájdu fanúšikovia zimy doslova všetko! Stačí si vybrať z viac ako 90 lyžiarskych stredísk. A vyblázniť na môžete aj na rôznych adrenalínových atrakciách, ako je snowtubing, kitewing, bobové či sánkarské dráhy alebo klziská.

Najvyššie položené lyžiarske stredisko na Slovensku je Tatranská Lomnica. Zviesť sa môžete po 13 zjazdovkách, na ktoré vás dopraví spolu 10 vlekov. Okrem lyžiarov je Tatranská Lomnica pripravená aj na bežkárov, pre ktorých je pripravený okruh dlhý 2700 metrov.

Najväčším lyžiarskym strediskom na Slovensku je Jasná. Okrem toho sa v Jasnej nachádza aj najdlhšia slovenská kabínová lanovka. Jasná - Chopok prináša zábavu v podobe večerného lyžovania, bežkovania, snowparku, fun zóny alebo hromadného večerného skialpu.

Vrátna je lyžiarske stredisko v Národnom parku Malá Fatra vzdialené približne iba 30 kilometrov od Žiliny a ponúka 12,5 km zjazdoviek. Vrátna sa rozdeľuje na tri časti:

  • Paseky,
  • Poludňový Grúň a
  • Chleb - a ten je ideálnym miesto pre freeride, skialp, zimnú turistiku, snowbording a lyžovanie.

Okolie okrem toho ponúka aj turistické výstupy napríklad na Veľký Rozsutec, alebo vyhľadávané Jánošíkove Diery.

Mimoriadne obľúbený je aj Park Snow Donovaly. Toto stredisko sa rozprestiera na území Národného parku Nízke Tatry a Veľká Fatra a je dobre situované medzi mestami Banská Bystrica a Ružomberok.

Rozdeľuje sa do dvoch areálov:

  • Záhradište a
  • Nová hoľa.

Tie sú vzájomne prepojené lyžiarskymi vlekmi. Donovaly, so svojim detským Fun parkom, predstavujú raj pre deti. K dispozícii je niekoľko posuvných pásov, ktoré pomôžu deťom v lyžiarskej škôlke ľahšie si osvojiť lyžiarske návyky a zažiť pritom veľa zábavy. V okolí je možnosť niekoľkých ubytovaní aj spolu s wellness a samozrejmosťou sú vynikajúce podmienky na horskú turistiku či hrebeňové túry.

Neprehliadnite: Poľana - vydajte sa za krásami slovenskej prírody! Poradíme, čo stojí za objavenie

jasná chopok

Zdroj: pinterest.com/RoxanaMădălina

Wellnes na Slovensku

Slovensko sa vyznačuje bohatou ponukou wellness pobytov. Západné Slovensko ponúka hneď niekoľko miest, v ktorých si môžete užiť wellness pobyt vo dvojici či s celou rodinou. Do tejto kategórie patria obľúbené miesta, ako napríklad:

  • rezort X-Bionic Sphere v Šamoríne - kde môžete zažiť pocit prímorského komplexu so všetkým, čo k tomu patrí, saunový svet, 20 druhov masáží a procedúr alebo širokú ponuku bazénov,
  • Piešťany - tu na vás čakajú prírodné liečivé zdroje minerálnej termálnej vody a liečivé bahno, široká ponuku liečebných programov či luxusné wellness centrum, ako aj golf,
  • Rajecké Teplice - ktoré sa nachádza v oblasti Malej Fatry a Strážovských vrchov, oázu pokoja vám poskytnú bazény s termálnou vodou, rímske kúpele, turecký kúpeľ, kľudový bazén, saunový komplex či estetické štúdio.

Na potulkách po Slovensku za wellnesom môžete zavítať aj do Jasnej, ktorá je perfektne vybavenou oblasťou doslova pre všetkých - lyžovačky, cykloturistika, výstupy a v neposlednom rade aj relax a wellness.

  • V ponuke nájdete určite aj vonkajšiu fínsku saunu, vonkajšie vírivky, aromaterapickú a soľnú saunu, relaxačné miestnosti či vnútorné bazény. Bazénový a saunový svet poteší celú rodinu, vrátane najmenších návštevníkov v rodinnej samostatnej zóne, ktorú možno nájsť v ponuke tamojších hotelov.

Ďalšou prenádhernou wellness destináciou sú nepochybne Vysoké Tatry kde je hneď niekoľko možností relaxačného pobytu.

  • Zregenerujte sa zo svahu vo wellness v prostredí dokonalej slovenskej prírody.

Odporúčame aj: Klenot Slovenska Vysoké Tatry: Prečo ich navštíviť i viackrát?

wellness na slovensku

Zdroj: pinterest.com

Turistika na Slovensku

Ak s turistikou iba začínate, dobrým štartom sú určite Malé Karpaty. Tento 100 kilometrov dlhý horský celok disponuje najvyšším vrchom Záruby s výškou 767 m n. m. Na druhom a treťom mieste sú vrcholy Vysoká a Vápenná. Všetky tri sú pritom príjemnou turistikou na začiatok turistickej sezóny.

Veľmi obľúbenou oblasťou sú Nízke Tatry. Najvyšší vrchol je Ďumbier (2043 m n. m.), pričom známe a vyhľadávané vrchy sú Chopok, Skalka, Kráľova hoľa, Poľana a Homôľka. Zoznam všetkých vrcholov je naozaj veľmi dlhý. Za zmienku stojí Bôr a Siná, ktoré môžu byť pre niekoho síce menej známe, avšak výhľady z nich sú prekrásne.

Na trase z Terchovej do Zuberca si môžete spraviť hneď tri zaujímavé zastávky.

  • Jánošíkove diery - túto turistiku môžete spojiť aj s výstupom na Malý alebo Veľký Rozsutec. Postaráte sa tak o celodenný program.
  • Veľký Choč - z tohto vrchu je kruhový výhľad a tak máte Oravu ako na dlani. Choč je považovaný za jeden z najkrajších vrchov Slovenska. 
  • Sivý vrch - ktorý vápence a dolomity. Počas turistiky natrafíte na množstvo skalných útvarov. Aj odtiaľto sa naskytnú nádherné kruhové výhľady na okolitú krajinu národnej prírodnej rezervácie s rovnakým menom. Podľa zvolenej trasy zaberie výstup približne 3-4 hodiny.

V Slovenskom raji oblasti stojí za návštevu Tomášovský výhľad - výstup pritom zaberie len niečo vyše hodinky. Odmenou je však krásny výhľad do doliny Bieleho potoka a na časť Prielomu Hornádu. Za priaznivých podmienok môžete vidieť aj Vysoké Tatry.

Vysoké Tatry sú bohatí nielen na vrcholy, ale aj plesá.

  • Výstup na Rysy je vcelku nenáročná, príjemná turistika v nádhernom prostredí.
  • A ak už ste v Tatrách, nenechajte si ujsť výstup na Kriváň.

Rozložte si sily na celý deň, pretože dokopy potrvá túra okolo 7 hodín a v nohách vám pribudne takmer 19 kilometrov. Keď sa však dostanete na vrchol a rozhliadnete sa okolo seba, nebudete ľutovať ani meter tohto krásneho výstupu.

Tip pre vás: Slovenský raj je rajom pre turistov! Poradíme, ktoré miesta rozhodne navštíviť

turistika na slovensku

Zdroj: pinterest.com/reddit.com

Za históriou Slovenska

Vedeli ste, že 425 kaštieľov a 220 hradov a zámkov robí zo Slovenska doslova európsky unikát, pričom každý z nich ukrýva svoje tajomstvá?

  • Celý svet už pozná príbeh krvilačnej grófky čachtickej pani Alžbety Bátoriovej.
  • Spišský hrad patrí medzi najväčšie hrady na svete vôbec.
  • Svoje tajomstvá však skrývajú aj oveľa skromnejšie stavby - drevené kostolíky sú unikátnym príkladom ľudovej architektúry a stretom dvoch kultúr - byzantskej a latinskej.
  • Alebo sa radšej vydáte do Terchovej po stopách legendy o Jurajovi Jánošíkovi?
spiššký hrad

Zdroj: pinterest.com/AyhamAl-Assad

bojnice

Zdroj: pinterest.com/aprileveryday.com

modrý kostolík

Zdroj: pinterest.com/thecrazytourist.com

devín

Zdroj: pinterest.com/slovakia.travel

bojnice

Zdroj: pinterest.com/9gag.com

Zdroj úvodnej foto - pinterest.com/adventurousmiriam.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní