Čo spôsobuje bolesť hlavy? 15 bežných spúšťačov, s ktorými sa často stretávame!

Čo spôsobuje bolesť hlavy? 15 bežných spúšťačov, s ktorými sa často stretávame!

Bolesť hlavy predstavuje skutočne nepríjemný a otravný problém, ktorý trápi väčšinu populácie. Šťastlivcov pobolieva hlava len zriedka, niektorých častejšie, no a mnohých nešťastníkov pravidelne. Objavovať sa pritom môžu rôzne typy bolesti hlavy, prítomné napríklad v zadnej časti hlavy, tiež na spánkoch, prípadne na čele a v okolí očí. Rozlíšiť možno hlavné tri typy – tenzná (tlaková) bolesť hlavy, migréna a clustrové bolesti hlavy, ktoré sa líšia typickými príznakmi. 

Tenzná bolesť býva sprevádzaná tlakmi v hlave, často po oboch stranách. Clustrové bolesti hlavy sú bolesti veľmi intenzívneho charakteru, pri ktorých postihnutý obvykle nezvláda ležať a musí chodiť. Sprevádzané môžu byť pálením alebo pocitmi pichania v oblasti jedného oka. A pre migrénu sú typické pulzujúce bolesti na jednej strane hlavy, ktoré môžu mať rôznu intenzitu. Často sa pri migrénach objavuje zvýšená citlivosť na svetlo a zvuk. 

A čo všetko môže za bolesťami hlavy stáť? Často ide o bežné činitele, ktoré na nás každodenne pôsobia, niektoré ovplyvniteľné, niektoré neovplyvniteľné. Predstavujeme vám 15 častých spúšťačov bolesti hlavy!

Nedostatočný pitný režim

Pravdepodobne k najznámejším a najčastejším spúšťačom bolesti hlavy patrí nedostatočný pitný režim. Ak sa niekto sťažuje na bolesť hlavy, často sa ho pýtame, či pil dosť vody. Bolesť hlavy patrí medzi typické príznaky dehydratácie organizmuNepodceňujte význam pitného režimu najmä v horúcom počasí či pri zvýšenej fyzickej aktivite, ľahšie tak predídete bolesti hlavy. Pozor však aj na opačný problém. Aj nadmerné pitie veľkého objemu tekutín je škodlivé. Intoxikácia vodou sa okrem iného taktiež prejavuje bolesťami hlavy. 

Stres a psychické vypätie

Určitá miera stresu je pre nás prospešná, pretože nás napríklad dokáže podnietiť k lepším výkonom alebo nejakému činu. Avšak nadmerný stres je obrovským problémom dnešnej doby a stojí za mnohými zdravotnými problémami. Medzi prejavy nadbytku stresu v živote radíme bolesti brucha a tráviace ťažkosti, padanie vlasov, problémy so spánkom, pokles imunity, problémy s pamäťou, pokles libida a mnohé iné. No a stres radíme aj k najčastejším príčinám bolesti hlavy. 

Nadmerná fyzická záťaž

Nielen nadmerná psychická záťaž, ale aj nadmiera fyzickej záťaže môže viesť k bolestiam hlavy. Nadbytok pohybu, cvičenia a fyzickej aktivity spôsobuje rozšírenie ciev a zvyšuje cirkuláciu krvi v hlave a krku. Výsledkom môže byť nepríjemná bolesť hlavy. Pohyb je dôležitý, no nie vždy je vhodné to s ním preháňať. Neprepínajte svoje sily, hýbte sa v primeranej miere. 

Odporúčame: Úpal – nechcený spoločník v horúcom počasí. Ako sa pred ním ochrániť?

zmeny počasia

Zdroj: Shutterstock®

Zmeny počasia

Mnohí sa pri bolestiach hlavy sťažujú na počasie a má to svoje opodstatnenie. Rôznorodé zmeny počasia skutočne patria k veľmi častým spúšťačom bolesti hlavy. Niektoré osoby sú tak senzitívne, že problémy pociťujú už jeden či dva dni pred zmenou počasia. U iných sa bolesti objavujú pri rýchlych zmenách barometrického tlaku alebo pri poklese či stúpaní teplôt. Predpokladá sa, že takéto meteorologické posuny vedú k chemickým a elektrickým zmenám v mozgu dráždiacim nervy. 

Hormonálne zmeny

Nielen zmeny v okolí, ale aj zmeny v samotnom tele môžu byť pôvodcom bolestí hlavy. Reč je napríklad o hormonálnych zmenách. Mnohé ženy sú citlivé na hormonálne výkyvy počas menštruácie alebo tesne pred ňou, v tehotenstve, počas ovulácie alebo v menopauze. V mnohých prípadoch sa pritom k prejavom týchto zmien pridáva i bolesť hlavy alebo migréna. 

Hlad

Jedlo je palivom pre naše telo a nemalo by mu chýbať, samozrejme, v správnom čase a primeranom množstve. Väčší hlad vedie k poklesu cukru v krvi, čo má negatívny vplyv na celý organizmus, vrátane nervového systému. Kolísanie hladiny cukru tak ľahko môže viesť aj k bolestiam hlavy. Rizikové je najmä vynechávanie hlavných jedál dňa, napríklad obeda, taktiež drastické redukčné diéty, ktoré výrazne obmedzujú príjem potravy. 

Niektoré potraviny

Pri jedle ešte zostaneme. Vedeli ste o tom, že niektoré konkrétne potraviny môžu byť u niektorých jedincov práve spúšťačom bolesti hlavy? Ide napríklad o čokoládu, syry, jedlá s glutamátom sodným (typické pre ázijskú kuchyňu), orechy, cibuľu, veľmi slané jedlá, citrusy, ale aj potraviny s vysokým obsahom cukru. Ak vás bolieva hlava hlavne po jedle, skúste sa zamyslieť nad tým, po ktorých potravinách to býva najčastejšie. Môžete sa im tak vyhnúť a predísť otravnej bolesti. 

Niektoré nápoje

Nielen niektoré potraviny, ale aj mnohé nápoje patria k častým spúšťačom bolesti hlavy. Asi nikoho neprekvapí fakt, že príčinou sú v mnohých prípadoch alkoholické nápoje, napríklad aj červené víno. Pôvodcom ťažkostí však môžu byť aj veľmi sladené nápoje, či ľadový nápoj, ak ho rýchlo vypijeme. Aj veľké množstvo zeleného či čierneho čaju, kávy, koly či iných kofeínových nápojov predstavuje riziko. 

Deficit alebo nadbytok spánku

Bolesti hlavy môžu ďalej súvisieť aj so spánkom. Nočný odpočinok je dôležitý pre regeneráciu tela a ak je ho nedostatok, výsledkom môžu byť rôzne ťažkosti. K typickým prejavom prebdenej noci patrí nadmerná únava, zníženie fyzického výkonu, nervozita, oslabenie reflexov aj bolesť hlavy a očí. Avšak aj druhý extrém predstavuje problém. Ani nadbytok spánku naše telo neuvíta. Možno sa vám už stalo, že po veľmi dlhom spánku ste sa zobudili s únavou a poriadnou bolesťou hlavy. 

Odporúčame: Zrak a bežné zlozvyky, ktoré ho poškodzujú – týkajú sa aj vás?

škrípanie zubami

Zdroj: Shutterstock®

Škrípanie zubami

Pri spánku ešte zostaneme. Viete, čo je bruxizmus? Ide o zvýšený stereotypný rytmický pohyb žuvacích svalov, ktorý je sprevádzaný zatínaním, skusovaním a škrípaním zubov. Bežne ide o podvedomé správanie, ku ktorému dochádza najmä v noci. K prejavom patrí ranné napätie v tvárovom svalstve, stuhnutosť čeľustného kĺba, zvýšená citlivosť zubov aj bolesti tváre, hlavy a krku.

Neriešenie tohto zdravotného problému môže viesť k chronickým bolestiam hlavy. V boji s nočným bruxizmom pomáhajú dlahy a chrániče na zuby, ktoré sa dajú na mieru vyrobiť u zubára. 

Zlé držanie tela

Môže držanie tela súvisieť s bolesťami hlavy? Áno, môže! Nesprávne držanie tela, pri ktorom dochádza k hrbeniu a nadmernému ohýbaniu chrbta, môže zvyšovať tlak na určité časti chrbtice. Najmä tlak v oblasti krčnej chrbtice sa môže prejaviť bolesťami hlavy. Riziková je dlhá práca za počítačom (najmä pri nesprávnom sedení), pridŕžanie mobilu medzi uchom a plecom pri telefonovaní aj dlhé pozeranie do telefónu, počas ktorého je naša hlava zvesená smerom dole. Krčnú chrbticu však môže dráždiť aj spánok v zlej polohe, čo rovnako môže viesť k bolesti hlavy. 

Nevhodné okuliare

Bolesti hlavy dokonca môžu súvisieť nielen s držaním tela, ale aj našimi očami. Nosíte dioptrické okuliare? A máte istotu, že sú zvolené správne, respektíve ich nie je potrebné po čase vymeniť? Za vašimi bolesťami hlavy pokojne môžu stáť aj nesprávne dioptrie, respektíve nevhodné okuliare. Zrak by mal pravidelne kontrolovať lekár a podľa potreby upravovať pacientovi dioptrické pomôcky. Bolesti hlavy u detí sú neraz jedným z príznakov zrakovej chyby, ktorú je potrebné korigovať. 

Výrazné vône

Spúšťačom bolesti hlavy až nepríjemnej migrény môžu byť aj rôzne podnety v okolí, napríklad vône a pachy. Niektorým osobám stačí zacítiť silný parfum, čistiace prostriedky, intenzívne osviežovače vzduchu či niektoré druhy kvetov. Tieto podnety u nich vedú k zvýšenej stimulácii nervového systému, čo môže viesť až k bolesti hlavy. 

Lieky

I niektoré lieky radíme k spúšťačom bolesti hlavy. U žien môže byť vyvolávateľom ťažkostí antikoncepcia. Avšak aj nadmerné a neuvážené užívanie liekov proti bolesti môže, paradoxne, spustiť bolesť hlavy. Taktiež vynechanie niektorých liekov na predpis, ktoré jedinec pravidelne užíva, môže byť príčinou. Ide napríklad o lieky na vysoký krvný tlak. 

Cigarety

Ako posledné môžeme spomenúť aj cigarety. Tento preukázaný karcinogén je priamou príčinou alebo rizikovým faktorom mnohých vážnych ochorení a zdravotných problémov. Bolesť hlavy sa ľahko dostaví, ak to človek preženie s počtom cigariet, hoc ide aj o dlhoročného fajčiara. Bolesťami hlavy v dôsledku cigariet však nie sú ohrození len fajčiari. Aj pasívne fajčenie, teda vdychovanie dymu tabakových výrobkov, je škodlivé a môže spôsobiť bolesť hlavy. 

Odporúčame: Vhodné ovocie pre diabetikov – ktoré zaradiť do jedálnička a ktoré má stopku?!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní