KVÍZ: Prvá pomoc pri krvácaní, infarkte či popálení – viete, čo robiť?

KVÍZ: Prvá pomoc pri krvácaní, infarkte či popálení – viete, čo robiť?

Možno si niekedy ani úplne neuvedomujeme, aký krehký náš život môže byť. Môže to dokonca znieť trošku pesimisticky, no rovnako je potrebné myslieť na to, že žiaden zajtrajšok nie je istý a garantovaný. Život sa nečakaným smerom môže zvrtnúť prakticky v ktorejkoľvek minúte. V núdzi je pritom človek neraz odkázaný na pomoc druhých. Je tomu tak i v prípade rôznorodých nehôd a úrazov, ktoré môžu ohrozovať zdravie či dokonca život človeka. Zlomenina, rezné poranenie, popálenie, infarkt, záchvat či bezvedomie – je mnoho situácií, ktoré si vyžadujú bezprostredné poskytnutie prvej pomoci postihnutej osobe. Viete, ako sa v takýchto situáciách zachovať?

Ovládate zásady prvej pomoci?

Poskytnutie prvej pomoci síce nie je náhradou za zdravotnícke a lekárske ošetrenie, no chorému alebo zranenému človeku môže doslova zachrániť život. Prvá pomoc predstavuje súbor jednoduchých úkonov, zásad a postupov, ktoré je vhodné ovládať a mať na pamäti. Najdôležitejšie je však myslieť na to, že podať aspoň akúkoľvek pomoc v krízovej situácii je lepšie, ako neurobiť nič, napríklad od strachu, že prvú pomoc poskytneme zle. Akákoľvek pomoc je lepšia než žiadna!

Ako dobre sa v zásadách poskytovania prvej pomoci vyznáte vy? Nemali by ste problém v prípade núdze zasiahnuť a urobiť to, čo je potrebné? Viete, ako postupovať pri popálení, zástave dýchania, infarkte alebo epileptickom záchvate? Overte svoje vedomosti v našom kvíze.

Skúste ďalší kvíz: Gerlachovský štít, Kriváň či Ďumbier – ako dobre poznáte slovenské vrchy?

  • Kvíz: Prvá pomoc

  • 1 / 10

Pri poskytovaní prvej pomoci je potrebné myslieť v prvom rade na protišokové opatrenia, respektíve pravidlo 5T. Čo je podľa týchto opatrení potrebné postihnutému zabezpečiť?

  • tekutiny, tlak na ranu, ticho, transport, tesné oblečenie
  • ticho, tíšenie strachu, tekutiny, transport, telesné chladenie
  • ticho, teplo, tekutiny, tíšenie bolesti, transport
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní