Zákerná rakovina jazyka: Koho postihuje najčastejšie a prečo?

Zákerná rakovina jazyka: Koho postihuje najčastejšie a prečo?

Nádorové ochorenia patria k najzákernejším chorobám. Mnohé z nich sa veľmi dlhú dobu vôbec neprejavujú a nespôsobujú človeku žiadne ťažkosti. Neraz na seba poukážu až v neskorších štádiách, kedy je aj ich liečba značne náročná a prognózy oveľa horšie. 

O to dôležitejšie je starať sa o svoje zdravie, neignorovať ani minimálne signály a nevynechávať preventívne prehliadky u lekára. K menej častým, i keď nie úplne zriedkavým, druhom rakoviny patrí aj rakovina jazyka, teda ochorenie, pri ktorom je zasiahnutá ústna dutina. Čo všetko by sme o tomto nádorovom ohorení mali vedieť? Aké sú príznaky rakoviny ústnej dutiny? Aké sú príčiny vzniku rakoviny jazyka a aká je liečba rakoviny jazyka?

Karcinóm ústnej dutiny a zhubné nádory jazyka

Pojem rakovina jazyka zahŕňa skupinu zhubných nádorových ochorení, ktoré postihujú zväčša bunky na povrchu jazyka. Tie sa začnú nekontrolovateľne množiť, podobne ako v prípade rozvoja iných typov rakoviny. K rozvoju nádoru môže dôjsť napríklad v prednej časti jazyka, niektoré malígne nádory tiež vznikajú v oblasti koreňa jazyka (nádory koreňa jazyka). 

Vo väčšine prípadov dochádza na jazyku k rozvoju karcinómu, čo je zhubný nádor vychádzajúci z epitelu, teda napríklad z vrstiev kože či slizníc. Malígne nádory jazyka patria síce k menej častým, no zároveň predstavujú približne polovicu zhubných nádorov v ústnej dutine.

Rakovinu jazyka môžeme priradiť do skupiny ochorení, ktorú vo všeobecnosti nazývame i rakovina úst. Nádory v ústach sa často rozvíjajú najmä z epitelu vystielajúceho ústnu dutiny, pery alebo práve jazyk. Objavujú sa často na hranách jazyka, mäkkom podnebí či spodine dutiny ústnej.

Rakovinu úst, resp. nádory ústnej dutiny, môžeme následne ešte zaradiť medzi nádory hlavy a krku, pod ktoré spadajú nádory horného dýchacieho traktu a hornej časti tráviaceho traktu, slinných žliaz, ale i nádory iných tkanív v tejto oblasti. Príkladom sú nádory hrtanu, hltanu, veľkých slinných žliaz, hlasiviek či nosohltanu. 

Odporúčame: Aké sú rizikové faktory rakoviny pečene? Je príčinou len alkohol?

prejavy rakoviny jazyka

Zdroj: Shutterstock®

Štádiá rakoviny jazyka:

  • 0. štádium: V tomto štádiu je rakovina veľmi malá a obmedzená len na povrchovú vrstvu tkaniva jazyka. Ešte sa nerozšírila do hlbších vrstiev.
  • 1. štádium: Nádor je stále malý a nešíri sa do blízkych lymfatických uzlín.
  • 2. štádium: Nádor je v rozmedzí 2 až 4 cm, zatiaľ sa stále nešíri do okolitých lymfatických uzlín.
  • 3. štádium: Nádor rastie a môže byť už rozšírený do blízkej lymfatickej uzliny, obvykle v oblasti krku.
  • 4. štádium: Nádor sa môže šíriť do tkaniva okolo jazyka alebo do viacerých lymfatických uzlín na rovnakej alebo na opačnej strane krku. Následne sa rakovina šíri do veľkých lymfatických uzlín a môžu byť už prítomné vzdialenejšie metastázy.

Prvotné príznaky rakoviny jazyka a neskoršie symptómy

Aké má rakovina jazyka príznaky? Príznaky rakoviny jazyka sú rôznorodé, spočiatku neraz pomerne nešpecifické a nejasné. Často výraznejšie symptómy, ktoré si všimne už aj pacient, začínajú vznikať až v neskorších štádiách ochorenia. Záleží však aj na tom, v ktorej časti jazyka sa nádor rozvíja.

Nádory v prednej časti jazyka sú ľahšie spozorovateľné a už v skoršom štádiu viditeľné voľným okom. Na problém poukazujú hlavne šedoružové alebo červenkasté škvrny a neskôr vredovité útvary, ktoré zvyknú krvácať a nehoja sa.

Obvykle bývajú omnoho zákernejšie nádory na koreni jazyka, ktoré zvyčajne nie sú tak dobre viditeľné ako nádory v prednej časti. Nádor tak môže skrytý rásť bez odhalenia pomerne dlhú dobu, až kým nezačne spôsobovať ťažkosti, ako napríklad zmenu hlasu či problémy s prehĺtaním. 

Vo všeobecnosti môžu rakovinu jazyka sprevádzať nasledujúce príznaky:

  • zmena farby sliznice jazyka,
  • zväčšujúca sa masa v ústach, resp. na jazyku,
  • povlak jazyka / pretrvávajúci biely povlak na jazyku,
  • krvácanie z jazyka,
  • zápach z úst,
  • opuch jazyka, prípadne jeho zväčšenie a zhoršená pohyblivosť,
  • pálenie jazyka,
  • zväčšenie krčných uzlín,
  • bolesť jazyka, čeľuste, krku,
  • problémy s rečou a prežúvaním,
  • poruchy chuťového zmyslu,
  • pocit cudzieho telesa v krku (najmä pri nádore na koreni).

Možné príčiny rakoviny jazyka

Rakovina jazyka sa vo vyššej miere objavuje u mužov, a to vo vekovej kategórii nad 40 až 50 rokov, často hlavne okolo 60. roku života. Výskyt tohto ochorenia však nie je výnimkou ani v mladšom veku. Pri väčšine zhubných ochorení je pomerne náročné stanoviť presnú príčinu vzniku.

Len pri málo typoch rakoviny má vznik nádoru jasnú príčinu, ako je to napríklad v prípade rakoviny pľúc, za ktorú vo veľkej miere môže fajčenie. Najviac pacientov s týmto ochorením sú práve dlhoroční fajčiari. Vo všeobecnosti sa však takmer vždy na rozvoji nádorového ochorenia podieľa súčasne viacero vonkajších a vnútorných faktorov.

Avšak ochorenie sa môže rozvinúť niekedy aj napriek tomu, že z hľadiska rizikových faktorov nepatrí jedinec do ohrozenej skupiny. Konkrétne pre rakovinu jazyka platí, že za najvýznamnejší rizikový faktor je považované fajčenie (cigariet, fajky). Je pozorovaný i značne vyšší výskyt rakoviny jazyka v oblastiach, v ktorých je bežnou praktikou žuvanie tabaku. 

Ďalšie rizikové faktory, ktoré zvyšujú riziko rakoviny jazyka:

  • nadmerná konzumácia alkoholu (hlavne tvrdého),
  • infekcia ľudským papilomavírusom (HPV),
  • genetická predispozícia, výskyt rakoviny úst v rodine,
  • zápaly a niektoré chronické ochorenia ústnej dutiny (napr. leukoplakia),
  • chronické poškodzovanie sliznice úst a jazyka a opakované poranenia jazyka,
  • nevhodná strava (najmä s vysokým podielom spracovaných potravín).

Odporúčame: Aké sú rizikové faktory rakoviny pankreasu? Môžeme ich ovplyvniť?

liečba rakoviny jazyka

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika rakoviny jazyka

Pri výskyte vyššie spomínaných zdravotných ťažkostí je vhodné konzultovať zdravotný stav s lekárom. Diagnózu lekár stanovuje na základe klinického vyšetrenia, pri ktorom zisťuje výskyt rizikových faktorov (či pacient fajčí, mieru konzumácie alkoholu, výskyt rakoviny v rodine). Vyšetrenie tiež zahŕňa prehliadku ústnej dutiny, prehmatanie slizníc i krku.

Pri diagnostike sa tiež uplatňujú rôzne zobrazovacie metódy (napríklad röntgenové vyšetrenie, CT vyšetrenie). Tiež býva potrebná biopsia, ktorá zahŕňa odobratie tkaniva z podozrivého miesta a jeho histologické vyšetrenie v laboratóriu. 

Liečba rakoviny jazyka

Ak sa ochorenie jazyka potvrdí, lekár stanovuje vhodnú liečebnú metódu. Všetko závisí od toho, v ktorej časti sa nádor nachádza, či do ktorého štádia ochorenie pokročilo. Bežne sa pristupuje v prvom rade k chirurgickému zákroku, počas ktorého je nádor odstránený. Veľké nádory si často vyžadujú odstránenie veľkej časti jazyka, neraz aj krčných uzlín (najmä ak sú zasiahnuté metastázami).  

Chirurgická liečba rakoviny ústnej dutiny môže byť doplnená o rádioterapiu alebo chemoterapiu. Tieto metódy často napomáhajú pred operáciou zmenšiť veľký nádor, a tým aj uľahčiť chirurgický zákrok. Prognóza závisí hlavne od toho, v ktorom štádiu bolo ochorenie diagnostikované a ako pacient reaguje na liečbu.

Včasné odhalenie rakoviny jazyka sa neraz spája s ľahšou liečbou a lepšou prognózou. Neskoro odhalené nádory môžu mať komplikovanú liečbu a horšie následky, akým je porucha schopnosti rozprávať alebo prehĺtať. 

Aké sú zásady prevencie rakoviny ústnej dutiny?

Ako znížiť riziko rakoviny jazyka? Prevencia rakoviny jazyka a celkovo nádorov v ústnej dutine zahŕňa hlavne elimináciu rizikových faktorov, ktoré riziko vzniku choroby zvyšujú. Ako podporiť zdravie ústnej dutiny a jazyka? V rámci prevencie je nevyhnutné eliminovať fajčenie a žuvanie tabaku a obmedziť nadmernú konzumáciu tvrdého alkoholu.

Vhodná je správna životospráva, zdravá a rozmanitá strava a dôsledná ústna hygiena. Pri výskyte nádorového ochorenia v rodine je dôležité nepodceňovať pravidelné preventívne prehliadky. Proti onkogénnym typom vírusu HPV, ktoré môžu v niektorých prípadoch vyvolávať nádorové bujnenie, je tiež dostupné očkovanie. 

Odporúčame: Svrbenie konečníka je bežný problém. Kedy signalizuje niečo vážne?!

Článok aktualizovaný 28.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní