Aké sú rizikové faktory rakoviny pankreasu? Môžeme ich ovplyvniť?

Aké sú rizikové faktory rakoviny pankreasu? Môžeme ich ovplyvniť?

Rakovina predstavuje skutočne zákerné ochorenie, ktoré v súčasnej dobe radíme spolu s kardiovaskulárnymi chorobami medzi najčastejšie príčiny úmrtí. Ktorý druh rakoviny je však najzákernejší? Medzi tie najzávažnejšie jednoznačne patrí rakovina pankreasu. Je to najmä z toho dôvodu, že toto ochorenie sa pomerne dlhú dobu neprejavuje a k jeho odhaleniu dochádza až v neskorších štádiách, kedy sú i možnosti liečby značne obmedzené, alebo je na nejakú liečbu už skrátka neskoro. Známe sú však mnohé rizikové faktory tohto ochorenia, neovplyvniteľné aj ovplyvniteľné. Čo všetko môže zvyšovať riziko rozvoja tejto zákernej rakoviny? Ako veľmi vplýva to, ako sa stravujeme a ako žijeme? Zistite viac v našom článku!

Genetika a vek

Ako sme spomenuli už v úvode, niektoré rizikové faktory rakoviny pankreasu nemožno nijako zvlášť ovplyvniť. Ako prvú môžeme spomenúť genetickú predispozíciu. Hoci genetika nepatrí v tomto prípade medzi najvýznamnejšie rizikové faktory daného ochorenia, približne do 10 % všetkých prípadov výskytu rakoviny pankreasu nejako súvisí práve s dedičnosťou. Do rizikovej skupiny patria osoby s pozitívnou rodinnou anamnézou, a teda osoby, u ktorých sa v blízkej rodine toto ochorenie už objavilo. Určitú rolu môže zohrávať vek. Rakovina pankreasu sa začína vo vyššej miere rozvíjať po 45. roku života, najčastejšie však po 65. roku života.

Odporúčame: Ako si doplniť tiamín? Je vo vašej strave dostatočne zastúpený?

mäso

Zdroj: Shutterstock®

Spôsob stravovania

V značnej miere môže riziko rozvoja zákernej rakoviny pankreasu zvyšovať spôsob stravovania človeka. Rizikovým faktorom sú zlé stravovacie návyky, najmä nadmerná konzumácia mäsa a strava s vysokým podielom živočíšnych tukov. Riziková je častá konzumácia údenín a spracovaného mäsa. Vplyv tiež môže mať aj zvýšené a časté požívanie alkoholu. Zdravý spôsob stravovania má naopak preventívne pôsobenie. Najmä strava bohatá na zeleninu a ovocie môže značne znižovať riziko rozvoja ochorenia.

Fajčenie

Fajčenie je rizikovým faktorom mnohých zdravotných problémov a ochorení. V súvislosti s cigaretami sa pravdepodobne najčastejšie hovorí práve o rakovine pľúc. Veľkú časť pacientov s týmto ochorením tvoria totižto práve fajčiari. Je však potrebné zmieniť, že fajčenie patrí taktiež k najzávažnejším rizikovým faktorom rakoviny pankreasu. Dlhodobým fajčením výrazne rastie riziko rozvoja tohto nádorového ochorenia a aj po skoncovaní s cigaretami môže trvať mnoho rokov, kým sa riziko spomínaného druhu rakoviny naspäť zníži, respektíve priblíži k rizikám nefajčiara.

fajčenie

Zdroj: Shutterstock®

Zápal pankreasu či cukrovka

Rozvoj rakoviny pankreasu môžu podnietiť aj iné ochorenia, ktoré človeka dlhodobo trápia. Výrazným rizikovým faktorom je prítomnosť nejakého zápalového ochorenia tráviaceho traktu, napríklad chronickej pankreatitídy. Ide o dlhodobý zápal pankreasu, ktorý sa prejavuje bolesťami brucha v oblasti nad pupkom a vystreľujúcimi bolesťami do chrbta, pocitmi na vracanie aj hnačkovitou stolicou. Riziko rakoviny pankreasu je však vyššie napríklad aj u cukrovkárov.

Obezita

Posledným rizikovým faktorom, ktorý má v určitom percente prípadov výskytu ochorenia značný vplyv na jeho rozvoj, je obezita. Vysoké BMI, nedostatok fyzickej aktivity a celkovo sedavý spôsob života môžu prispievať k rozvoju rakoviny pankreasu. U aktívnych a pravidelne cvičiacich jedincov je naopak riziko tejto choroby nižšie. Netreba zabúdať na to, že obezita a nedostatok pohybu negatívne vplývajú na zdravie človeka v mnohých ďalších smeroch.

Odporúčame: Prečo nie sme šťastní? Tieto časté zlozvyky nás oberajú o šťastie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní