Ako si doplniť meď? V ktorých potravinách nájdeme potrebné množstvo?

Ako si doplniť meď? V ktorých potravinách nájdeme potrebné množstvo?

Nie nadarmo sa hovorí, že naša strava by mala byť pestrá a vyvážená. Rôzne potraviny sú totižto zdrojom rozličných dôležitých živín a látok. Pri jednotvárnej strave môže byť prísun niektorých nenahraditeľných látok značne obmedzený a deficit môže viesť až k rozvoju zdravotných komplikácií. Čo tak napríklad taká meď? Je to stopový prvok, ktorý naše telo síce nepotrebuje vo veľkom množstve, no pri nedostatku sa môže objaviť únava, vypadávanie vlasov či dokonca zvýšenie cholesterolu. Meď pritom v našom tele zastáva rolu antioxidantu, je dôležitá pri tvorbe bielych krviniek, má vplyv na plodnosť, je aktivátorom dýchacích enzýmov a má množstvo ďalších úloh. Dostatok medi môžeme svojmu telu zabezpečiť hlavne tými správnymi potravinami. Aké sú najlepšie zdroje tohto minerálu?

Pečeň

Medzi najlepšie zdroje cennej medi môžeme v prvom zaradiť rôzne druhy mäsa, napríklad hovädzie či jahňacie. Najviac dôležitého stopového prvku však nájdeme hlavne vo vnútornostiach, napríklad v hovädzej pečeni. Pečeň je však vo všeobecnosti veľmi výživnou potravinou. Do jedálnička by ju napríklad v primeranom množstve mali zaradiť osoby, ktoré trápi chudokrvnosť. Je totižto skvelým zdrojom železa. Taktiež je bohatá na vitamíny skupiny B, vrátane vitamínu B12, ale aj zinok a vitamín A.

Odporúčame: Ako pomáha eukalyptový olej zdraviu? Tu je 9 tipov na jeho použitie!

ustrice

Zdroj: Shutterstock®

Ustrice a morské riasy

Aj mäso morských živočíchov vie telu doplniť veľké množstvo medi. V jedálničku by nám nemal chýbať losos, tuniak či sardinky. Obrovské množstvo medi však nájdeme najmä v ustriciach, taktiež v kraboch, homároch, rozličných mušliach, ale aj garnátoch. Menované morské živočíchy sú skutočne vítanou súčasťou každého zdravého jedálnička. Mnohé sú bohaté aj na zinok a ďalšie minerálne látky, vitamín D či mastné kyseliny. Okrem toho nájdeme meď napríklad aj v morských riasach, ako sú kelp, nori alebo wakame.

Horká čokoláda

Meď nájdeme v značnom množstve aj v potravinách rastlinného pôvodu. Ako prvé môžeme spomenúť kakao. Do stravy sa oplatí zahrnúť kvalitnú horkú čokoládu s vysokým podielom kakaa. Táto maškrta, ak je konzumovaná v rozumných množstvách, vie priaznivo vplývať na zdravie človeka. Horká čokoláda je okrem medi i zdrojom železa, fosforu či mangánu, mastných kyselín aj antioxidantov. Navyše pôsobí proti stresu a ako prírodné antidepresívum. Podporuje mozgové funkcie a zdravie srdcovo-cievneho systému.

orechy a semená

Zdroj: Shutterstock®

Semienka a oriešky

Ak chceme telu zabezpečiť všetky dôležité živiny a látky, mali by sme pravidelne konzumovať aj rozličné druhy olejnatých semien a orechov. Sú totižto skutočne výživné. Sú bohaté na bielkoviny, zdravé tuky, vitamín E, vitamíny skupiny B, celý rad ďalších minerálnych látok a stopových prvkov. V obsahu medi vynikajú kešu a para orechy, pistácie aj vlašské orechy, taktiež sezamové, slnečnicové či tekvicové semená. Samozrejme, orechy a semená treba konzumovať nesolené a v rozumných množstvách, keďže sú kalorické. Semienka pridajte do jogurtu, raňajkovej kaše, posypte nimi polievku, domáci chlieb či šalát, hrsť orechov si zase môžete dopriať na olovrant.

Ovsené vločky

Ďalším skvelým zdrojom medi sú ovsené vločky. Tie majú i dostatok mangánu, fosforu, draslíka, horčíka a železa. Obsahujú veľké množstvo vlákniny, vďaka čomu podporujú funkciu čriev a zdravie črevnej mikroflóry. Do jedálnička sa ich oplatí zaradiť pri problémoch so zápchou, ako aj pri vysokom cholesterole. Taktiež podporujú dobrý spánok a poskytujú väčší pocit nasýtenia. Vločky je možné pomlieť a použiť ako múku pri pečení, dajú sa s nimi zahustiť polievky či omáčky, rovnako sa z nich dajú pripraviť placky či lievance. Meď ďalej nájdeme aj v ryži, celozrnných cestovinách a iných celozrnných produktoch alebo pšeničných otrubách.

strukoviny

Zdroj: Shutterstock®

Šošovica

Ďalšia kategória potravín, obsahujúcich dostatok medi, zahrňuje strukoviny. Veľa medi nájdeme napríklad v šošovici, taktiež v cíceri, rôznych druhoch fazule aj v hrášku. Strukoviny navyše radíme medzi najlepšie rastlinné zdroje bielkovín. Taktiež v sebe ukrývajú vlákninu, viaceré vitamíny skupiny B, železo či draslík. Strukoviny sú vítanou súčasťou jedálnička pri vysokom cholesterole aj vysokom tlaku. Podporujú pravidelné vyprázdňovanie, dobre zasýtia a nespôsobujú prudké zvyšovanie hladiny cukru v krvi. 

Listová zelenina

Meď nájdeme aj v rozličných druhoch zeleniny a ovocia. Na tanieri sa nám pre doplnenie cenného stopového prvku môže pravidelne objavovať napríklad listová zelenina. Zdrojom medi je špenát, šalát či kel. Listová zelenina je tiež bohatá na vzácny luteín aj zeaxantín, čo sú karotenoidy potrebné pre zdravie očí a dobrý zrak. Meď nájdeme aj v artičokách, zemiakoch alebo paradajkách. Z ovocia sa oplatí konzumovať avokádo, marhule či slivky. Okrem toho ešte môžeme spomenúť, že meď nájdeme aj v hubách. Bohaté sú napríklad huby skiitake, ktoré okrem medi obsahujú aj draslík, mangán či horčík.

Odporúčame: Ako si doplniť vitamín C? Ktoré potraviny ho majú najviac?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní