Účinky horkej čokolády: Takto podporí naše zdravie!

Účinky horkej čokolády: Takto podporí naše zdravie!

  • 43
  • 1

Keď sa povie zdravá potravina, každý si hneď predstaví pravdepodobne nejaký druh zeleniny či ovocia, ryby, oriešky či rozličné semienka a obilniny. A čo taká čokoláda? Táto na pohľad nezdravá maškrta vie výrazne ovplyvniť ľudské zdravie, a to v pozitívnom smere. Treba si však vybrať tú správnu čokoládu. Mliečnym či bielym čokoládam s najrozličnejšími náplňami a hordami cukru je vhodné sa skôr vyhnúť. My však hovoríme o horkej čokoláde s vysokým podielom kakaa, ktorá má skutočnú kakaovú chuť. To, aké má účinky na náš organizmus a zdravie, sa viac dozviete v našom článku!

1. Je bohatá na minerálne látky

Kvalitná horká čokoláda s vysokým podielom kakaa je výborným zdrojom mnohých cenných látok, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu organizmu. Obsahuje bielkoviny aj zdravé tuky v podobe omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Okrem toho ukrýva celý rad minerálov a stopových prvkov. Doplní vám napríklad potrebný vápnik, horčík aj draslík. Taktiež je bohatá na zinok, železo, fosfor či mangán. A čo vitamíny? Môžeme v nej nájsť vitamín K aj niektoré z vitamínov skupiny B. To je celkom slušná nálož telu prospešných látok, nie?

Odporúčame: Ako si udržať cievy zdravé? Zabráňte vzniku kŕčových žíl, praskaniu cievok a iných ťažkostí!

ochrana srdca

Zdroj: Shutterstock®

2. Blahodarne vplýva na srdcovo-cievny systém

Tá správna čokoláda vie pozitívne vplývať aj na zdravie a stav kardiovaskulárneho systému. Flavonoidy, ktoré sú v nej obsiahnuté, dobre pôsobia proti vzniku krvných zrazenín, a tým dochádza aj k zníženiu rizika upchávania ciev. Čokoláda môže pomáhať zvyšovať v tele hladiny dobrého HDL cholesterolu a znižovať naopak škodlivý LDL cholesterol. Cievy sú navyše vďaka mnohým cenným látkam chránené pred oxidatívnym stresom. Čokoláda tak prispieva k znižovaniu rizika rozvoja rozličných ochorení srdca aj ciev.

3. Je zdrojom antioxidantov

Okrem mnohých minerálov a vitamínov sa v horkej čokoláde skrývajú aj antioxidanty. Tieto látky napomáhajú chrániť telo pred škodlivým vplyvom voľných radikálov, ktoré môžu podnecovať rozvoj ochorení a urýchľujú starnutie buniek, pokožky a prakticky celého organizmu. Taktiež môžeme zmieniť, že čokoláda pozitívne vplýva aj na imunitný systém či metabolizmus a proces trávenia.

stres

Zdroj: Shutterstock®

4. Potláča stres

Známa je aj schopnosť čokolády potláčať stres. Ak sa musíte často vysporadúvať s náročným a stresovým obdobím, pokojne si pravidelne doprajte kocku kvalitnej horkej čokolády, aspoň 85-percentnej. Táto pochúťka pôsobí ako prírodné antidepresívum a pozitívne vplýva na nervový systém človeka. Navyše podporuje prekrvenie mozgu aj zlepšenie mozgových funkcií. Dodáva energiu a vitalitu. Dokonca môže byť nápomocná pri zmierňovaní migrén a iných druhov bolestí.

5. Pozitívne vplýva aj na pokožku

Vďaka mnohým obsiahnutým látkam má horká čokoláda s vysokým podielom kakaa aj ochranný vplyv na našu pokožku. Ukázalo sa, že táto pochúťka môže byť užitočná pri ochrane kože pred poškodením spôsobeným slnečným žiarením, a to vďaka látkam patriacim medzi flavonoidy. Okrem roho tiež podporuje jej hydratáciu a zlepšuje prekrvenie. Taktiež môžeme nakoniec zmieniť, že kvalitná tmavá čokoláda má blahodarný vplyv aj na kvalitu vlasov a nechtov.

Pozri aj: Ako podporiť liečbu ochorení močových ciest? Skúste tento prírodný liek


  • 43
  • 1
Návrat hore
Autor článku

1 komentár

Jana Tonhauserová 01.06.19 10:57

karma
102.00

Milujem horkú čokoládu , najmä tú s čili, je vynikajúca

  • 2
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

LIEČBA

Najlepšie bylinky na vlasy: Ktoré pomôžu pri ich padaní či zlej kvalite?

  • 65
  • 0
  • 04.06.2020
LIEČBA

Prečo zberať aj čučoriedkové listy? Toto sú ich účinky!

  • 49
  • 0
  • 18.08.2020
LIEČBA

Máme doma vegána: Táto kniha odľahčí vaše svedomie, aj trávenie - tvrdí Martin Šmahel

  • 37
  • 0
  • 15.07.2020