Lipómy – neškodné hrčky na tele alebo vážny zdravotný problém?

Lipómy – neškodné hrčky na tele alebo vážny zdravotný problém?

Rôzne hrčky na tele, ktoré si človek napríklad nahmatá pod kožou, dokážu neraz vzbudiť veľký strach. Ich výskyt sa totiž často spája najmä s rakovinou. Znamená však každý takýto nájdený útvar nádor? Niektoré hrčky môžu skutočne signalizovať vážne a zákerné ochorenie, preto ich neradno ignorovať. Zmeny na tele alebo v zdravotnom stave by sme vždy mali konzultovať s lekármi a odborníkmi, ktorí vedia situáciu zhodnotiť najlepšie. Na svojom tele si človek môže nájsť i hrčku zvanú lipóm. Sú lipómy nebezpečné? Prečo vznikajú a ako ich liečiť?

Čo sú lipómy?

Pojmom lipóm označujeme uzol tukového tkaniva, ktorý sa spravidla nachádza tesne pod kožou. Ide o benígny, a teda nezhubný tukový nádor. Lipómy majú vzhľad oválnych a ostro ohraničených hrčiek pod kožou, ktoré zvyčajne v priemere dosahujú do 5 cm. Ich veľkosť sa však môže pohybovať pokojne od 1 do 25 cm. Pre lipómy je charakteristické, že majú tendenciu rásť veľmi pomaly, pokojne desaťročia, majú mäkšiu a pružnú konzistenciu a po zatlačení sa spravidla pohybujú (nie sú fixované na podklad), nemožno ich však zároveň vytlačiť. 

Odporúčame: Čo je avitaminóza? Spoznajte ochorenia z nedostatku vitamínov!

čo je lipóm

Zdroj: Shutterstock®

Kde sa lipómy vyskytujú najčastejšie?

Nezhubné nádory z tukového tkaniva sa môžu vyskytovať prakticky kdekoľvek na tele, kde sú prítomné tukové bunky. O niečo častejšie sú však prítomné na ramenách, krku alebo v podpazuší, ale aj na chrbte, hlave či stehnách. Keďže sa lipómy rozvíjajú spravidla tesne pod kožou, tak v dôsledku ich nárastu sú viditeľné voľným okom. Niekedy však lipómy môžu vznikať aj v okolí vnútorných orgánov, keďže i v týchto miestach sú prítomné tukové bunky. V takomto prípade bývajú voľným okom neviditeľné. 

Podľa umiestnenia môžeme rozlišovať viacero typov lipómov, napríklad:

  • svalové (rastúce vo vnútri svalu – intramuskulárne, rastúce do priestoru medzi svalmi – intermuskulárne),
  • vaginálne,
  • perineurálne (nachádzajúce sa v blízkosti nervových zakončení),
  • lumbosakrálne (tvoria sa v okolí stavcov).

Na základe zloženia tiež rozlišujeme napríklad:

  • myolipómy – pozostávajú zo svalových a tukových buniek, vyskytujú sa predovšetkým v brušnej a panvovej oblasti,
  • adenolipómy – lipómy s obsahom žľazových buniek,
  • angiolipómy – tvorený vláknami hladkého svalstva, silne stenčenými krvnými cievami a zrelým tukovým tkanivom
  • fibrolipómy – pozostávajúce z tukového tkaniva s inklúziami spojivových vlákien.

Odporúčame: Zaspíte aj počas vášnivého rozhovoru? Toto sú príznaky narkolepsie!

liečba lipómov

Zdroj: Shutterstock®

Môže lipóm spôsobovať ďalšie ťažkosti?

Lipómy nie sú radené medzi závažné zdravotné problémy, nepatria k onkologickým ochoreniam. Zväčša predstavujú pre človeka hlavne kozmetický problém, najmä ak sa objavili na viditeľnej časti tela, napríklad na tvári. Sú nezhubné, i keď niektorí odborníci zastávajú názor, že v zriedkavých prípadoch z rôznych dôvodov môžu degenerovať do malígneho, a teda zhubného nádoru. Zhubný nádor z tukových buniek je iný typ nádoru, ktorý nazývame liposarkóm, pričom štúdie naznačujú, že liposarkómy nevznikajú z lipómov. 

Lipómy vo väčšine prípadov nespôsobujú žiadne ťažkosti a nebývajú bolestivé. Miernu bolesť môže jedinec pociťovať najmä v prípade, ak sa lipóm objaví v blízkosti nervu a tlačí naň, alebo cezeň ide väčšie množstvo krvných ciev. Problémy však môžu narobiť skutočne veľké lipómy. Tie môžu podľa umiestnenia človeku prekážať pri bežných denných činnostiach. Okrem toho môže mať veľkosť lipómu negatívny vplyv na kožu, ktorá sa stáva tenkou a je náchylnejšia na rany či infekcie. Obrovské lipómy tiež môžu tlačiť na cievy a sťažovať prekrvovanie a vyživovanie okolitých tkanív. 

Prečo lipómy vznikajú?

Lipómy sa môžu vyskytovať v ktorejkoľvek vekovej kategórii, najčastejšie však postihujú jedincov vo veku od 40 do 60 rokov. Presné príčiny ich vzniku nie sú známe, hovorí sa však o viacerých rizikových faktoch, ktoré prispievajú k ich rozvoju. Patria medzi ne:

  • najmä genetické faktory (jedinec môže mať vrodenú predispozíciu na ich tvorbu),
  • fyzické traumy, respektíve poranenia spojené s rozdrvením alebo útlakom mäkkých tkanív a nezvratné zmeny v tkanivách,
  • zmeny súvisiace s vekom,
  • nadváha a obezita (pri priberaní sa lipómy často zväčšujú, no chudnutím nemiznú ani sa nezmenšujú),
  • niektoré zriedkavé ochorenia – Gardnerov syndróm, Madelungova choroba,
  • metabolické poruchy.

Odporúčame: Častá choroba z povolania: Aké sú prejavy syndrómu karpálneho tunela?

tuková hrčka

Zdroj: Shutterstock®

Ako liečiť tukové hrčky pod kožou?

V mnohých prípadoch si lipómy nevyžadujú liečbu, najmä ak nie sú na viditeľnom mieste, sú len malé a nezväčšujú sa, taktiež nespôsobujú iné ťažkosti. Pri ich výskyte je však vždy vhodné zájsť k lekárovi. Lipómy sú totiž na prvý pohľad podobné spomínaným liposarkómom, teda zhubným tukovým nádorom. Liposarkómy však bývajú spravidla tvrdé, nepohyblivé, neraz bolestivé a taktiež rýchlejšie rastú.

Vzniknutý útvar na koži by tak vždy mal prehliadnuť lekár, ktorý stanoví, či ide o neškodnú hrčku, alebo vážnejší problém, ktorý je potrebné riešiť. Rozhodne neodkladajte návštevu lekára, ak sa útvar pod kožou začne rýchlo zväčšovať, je bolestivý, pokožka v jeho okolí sčervená, alebo spozorujete iné zmeny v postihnutej oblasti! Ak lekár určí, že novotvar je lipóm, je možné zvážiť viacero metód jeho odstránenia. Odstránenie lipómov sa pritom zvažuje najmä v prípadoch, ak sú väčšie, predstavujú kozmetický problém alebo vyvolávajú akékoľvek ťažkosti.

Lipómy sú spravidla odstraňované v lokálnej anestézii klasickým vyrezaním a zašitím rany. Lipóm sa zvyčajne po vyrezaní (ak sa skutočne odstráni celý) opäť neobjavuje na tom istom mieste, vzniknúť však môže inde. Okrem toho sa na elimináciu lipómov využíva napríklad aj liposukcia či laser. Vhodnú metódu odstránenia nezhubného tukového nádoru však vždy pacientovi odporučí priamo ošetrujúci lekár. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní