Sú prepeličie vajcia vítané v našej strave? Ako ich pripraviť?

Sú prepeličie vajcia vítané v našej strave? Ako ich pripraviť?

    • Zdieľaj:
  • 0

Vajíčka tvoria pevnú súčasť stravy veľkej časti populácie, zaradiť ich môžeme k bežným potravinám v jedálničku. Vajcia majú nezastupiteľné miesto pri pečení aj varení, či už v múčnikoch, cestovinách, polievkach alebo omáčkach. Sú veľmi výživné, telu dopĺňajú napríklad bielkoviny, taktiež zdravé tuky, vitamín D alebo vitamíny skupiny B, z minerálov a stopových prvkov zase horčík, draslík, fosfor aj vápnik. 

Okrem toho sú i zdrojom cholínu, ktorý má priaznivý vplyv na nervy a svalstvo, ako aj luteínu, ktorý je nevyhnutný pre náš zrak. Najčastejšie sú pritom bežne konzumované najmä slepačie vajcia, no na jedenie sú vhodné napríklad aj kačacie alebo pštrosie. A čo tak prepeličie vajcia? Už ste ich skúšali? Zistite, aký je ich vplyv na zdravie a ako ich využiť v kuchyni. 

Odporúčame: Konzumujete fenikel? Spoznajte jeho účinky a pridajte ho do stravy!

účinky prepeličích vajec

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú účinky prepeličích vajec?

Prepeličie vajíčka sú najmenšie z bežne predávaných vajec, no to neznamená, že nám nemajú čo ponúknuť. Nie nadarmo sa hovorí, že dobrého veľa nebýva. Neraz sú dokonca považované za oveľa výživnejšie než klasické slepačie vajíčka. Nájdeme v nich:

  • bielkoviny aj esenciálne aminokyseliny,
  • tuky,
  • vitamíny A a D,
  • vitamíny skupiny B – tiamín, riboflavín aj vitamín B12,
  • 4x až 5x viac železa aj fosforu ako slepačie vajcia,
  • horčík, meď a vápnik.

Vajíčka prepelíc sú nutrične veľmi bohaté a telu dokážu dodať veľké množstvo energie. Preto sú vítanou súčasťou jedálnička športovcov, ale aj seniorov, detí či tehotných žien. Napomáhajú odstraňovať známky vyčerpanosti a podporujú urýchľovať rekonvalescenciu. Sú ľahko stráviteľné a vďaka svojmu zloženiu majú priaznivý vplyv na zažívací trakt, imunitu aj srdcovo-cievny systém. Odporúčané sú jedincom s kardiovaskulárnymi ochoreniami, ale aj cukrovkou. Množstvo živín dodajú vlasom, pokožke i nechtom, preto majú na ich stav a zdravie priaznivý vplyv. Prepeličie vajcia si dokonca pre svoje účinky našli uplatnenie aj v kozmetickom priemysle. 

Odporúčame: Rakytník rešetliakový: Spoznajte jeho účinky aj možnosti spracovania plodov!

varenie prepeličích vajec

Zdroj: Shutterstock®

Prepeličie vajcia v kuchyni

Prepeličie vajcia sú skutočne jedinečné svojim vzhľadom a veľkosťou. Charakteristické sú škvrnitou škrupinou a veľkosťou približne do 3 cm. Ich hmotnosť sa pohybuje okolo 10 až 12 g. Dnes je možné prepeličie vajcia bez väčších problémov zohnať hlavne vo väčších supermarketoch, prípadne u miestnych chovateľov. Počítať musíte s vyššou cenou, ako v prípade slepačích vajec. Hoci sa prepeličie vajíčka javia ako veľmi špeciálne, nevyžadujú si v podstate žiadne špeciálne zaobchádzanie.

Používať ich možno ako klasické slepačie vajcia, pričom jedno slepačie vajíčko je možné nahradiť 4 až 6 prepeličími. Ak ste ich ešte neskúšali, prekvapia vás svojou jemnou, akoby smotanovou, chuťou, ale aj tým, že typický vajcový zápach pre ne nie je bežný. Prepeličie vajcia možno používať pri pečení múčnikov, tiež varení rôznych pokrmov. Pokojne si z nich pripravte aj tradičnú praženicu. Na tvrdo uvarené drobné vajíčka tiež krásne vyniknú na chlebíčkoch či obložených misách. Škrupinky od prepeličích vajec sú navyše veľmi užitočné pri výrobe pekných domácich dekorácií.

ako ošúpať prepeličie vajcia

Zdroj: Shutterstock®

Ako dlho sa varia prepeličie vajcia?

Vajíčka varené natvrdo či namäkko sa veľmi často objavujú na tanieroch mnohých z nás. Sú skvelé na rýchle zahnanie hladu a udržia nás dlho sýtych. Varenie prepeličích vajíčok sa od prípravy slepačích odlišuje v podstate len v dĺžke varenia. Keďže prepeličie vajíčka sú maličké, pochopiteľne sa budú variť oveľa kratší čas.

Ak chcete vajíčko uvariť natvrdo, vložte ho do studenej vody, nechajte zovrieť a počkajte 4 až 5 minút. Ak chcete vajíčka pripraviť namäkko, a teda s mäkším až trochu tekutejším žĺtkom, postačí vajcia variť 2 až 3 minúty. Prepeličie vajcia nikdy nevarte veľmi dlho, stráca sa potom ich ľahká smotanová konzistencia. Uvarené vajíčka následne ihneď naložte do studenej vody, čím sa zastaví ďalší var. 

Ako ich ľahko ošúpať?

Uvarené vajcia prepelíc sú charakteristické tým, že sa pomerne ťažko šúpu. Bude to teda chcieť trochu trpezlivosti. Škrupinu sa odporúča načať hranou ostrého noža. Pod ich škrupinkou sa spravidla ukrýva tuhšia ochranná blana, ktorú je rovnako vhodné opatrne narezať ostrým kuchynským nožom, čo uľahčí čistenie. 

Vyskúšať však môžete ešte jednu metódu šúpania. Uvarené vajíčka schlaďte v studenej vode a následne ich premiestnite do plastovej alebo sklenej dózy. Do polovice objemu nádoby následne nalejte studenú vodu. Dózu uzavrite a začnite ňou triasť zhora nadol aj zľava doprava, a to aspoň 30 sekúnd. Škrupina popraská a spravidla sa aj natrhne vnútorná blana, čím sa bielok od škrupiny oddelí. Vajíčko tak bude možné zo škrupiny poľahky vybrať. 

Odporúčame: Rozpustná a nerozpustná vláknina: Aký je medzi nimi rozdiel?

zavárané prepeličie vajcia

Zdroj: Shutterstock®

Recept na zavárané prepeličie vajcia

Zaváranie a nakladanie má v našich končinách dlhú tradíciu. Už naši predkovia si takýmto spôsobom uschovávali časť urodenej zeleniny a ovocia na zimu. Máme v obľube nakladané uhorky, či zaváranú cviklu, cibuľu, karfiol, taktiež broskyne, čerešne alebo hrušky a slivky. Nakladať však možno aj menej bežné suroviny, napríklad hermelín, špekáčiky a pokojne aj prepeličie vajíčka. Vyskúšate ich?

Ingrediencie:

  • cca 25 až 30 prepeličích vajec
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 800 ml vody
  • 200 ml octu
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 6 ks čierneho korenia (guličky)
  • 4 ks nového korenia (guličky)
  • 3 ks bobkový list

Postup: Prepeličie vajíčka najskôr uvaríme natvrdo, následne ich schladíme studenou vodou a olúpeme. Necháme úplne vychladnúť. Medzitým si očistíme strúčiky cesnaku aj cibuľu a nakrájame ich na tenké plátky. V menšom hrnci si zmiešame vodu, ocot, cukor, soľ a koreniny a privedieme k varu. Povaríme asi 3 minúty a odstavíme. Necháme ochladnúť. Vajíčkami naplníme vhodné poháre na zaváranie, pričom pomedzi ne pridávame aj cibuľu a cesnak. Naplnené poháre zalejme ochladnutým nálevom. Nádobky následne odložíme na 4 dni do chladničky odležať a potom môžeme konzumovať. Dobrú chuť!


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Suché a popraskané päty uberajú na kráse! Ako im predísť?
KRÁSA

Suché a popraskané päty uberajú na kráse! Ako im predísť?

  • 0
  • 07.08.2021
Hroznový olej – zdravý a prospešný s nadpozemskými účinkami?!
KRÁSA

Hroznový olej – zdravý a prospešný s nadpozemskými účinkami?!

  • 0
  • 03.09.2021
Čo sú esenciálne oleje a ako fungujú? Prečo ich začať používať?
KRÁSA

Čo sú esenciálne oleje a ako fungujú? Prečo ich začať používať?

  • 0
  • 17.07.2021