Viete, čo sú mandľové kamene? Ako sa zbaviť tohto nepríjemného problému?

Viete, čo sú mandľové kamene? Ako sa zbaviť tohto nepríjemného problému?

Podnebné či krčné mandle, latinsky Tonsillae palatinae, predstavujú párový orgán, ktorý je súčasťou takzvaného Waldeyerovho lymfatického okruhu, ktorého funkciou je najmä obrana voči vonkajším cudzorodým látkam a patogénom, a teda infekcii. 

Okrem toho rozoznávame napríklad aj jazykovú mandľu či nosohltanovú mandľu. Tonzily, respektíve mandle, sú dôležitou súčasťou lymfatického a imunitného systému.

V súvislosti s nimi sa vyskytuje i niekoľko zdravotných problémov. Najčastejšie sa objavujú najmä zápalové ochorenia v danej oblasti, a to napríklad vírusové či bakteriálne angíny. Počuli ste však už o takzvaných mandľových kameňoch? Sú nebezpečné mandľové kamene? Ako sa prejavujú a aká je liečba?

Odporúčame: Laparoskopická operácia: Kedy je potrebná a aké sú jej riziká?

čapy na mandliach

Zdroj: Shutterstock®

Čo sú mandľové kamene?

Mandľové kamene, z anglického tonsil stones, predstavujú biele, žlté, niekedy hnedasté útvary, zhluky či hrudky, ktoré možno pozorovať v okolí mandlí, a teda v zadnej časti ústnej dutiny. Majú tuhšiu konzistenciu, i keď nebývajú úplne tvrdé.

Spravidla sa dajú aj roztlačiť. Reč je v podstate o akýchsi kalcifikáciách v mandliach, ktoré sú tvorené kalcifikovanými zvyškami jedál, zhlukmi stvrdnutých hlienov, baktérií aj odlúpených epitélií, respektíve odumretého tkaniva. Tvorbu mandľových kameňov umožňuje priamo štruktúra mandlí, respektíve ich anatomická stavba.

Mandle predstavujú totiž tkanivá s hlbokými chodbičkami a pretkanými tunelmi. Práve v rôznych dutinkách mandlí sa môže spomínaný materiál usádzať a tvrdnúť, následkom čoho dochádza k vzniku mandľových kameňov, ktoré bývajú vzadu v hrdle viditeľné i voľným okom. 

Aké sú príčiny vzniku mandľových kameňov?

Čo spôsobuje vznik mandľových kameňov? Príčiny vzniku mandľových kameňov nie je možné presne stanoviť. Tvoria sa aj za bežných podmienok bez prítomnosti zápalu alebo nejakého ochorenia. Nevedno úplne, prečo sú niektorí jedinci náchylnejší na ich častejší rozvoj. Ich existencia sa však môže spájať napríklad i so zväčšenými mandľami.

Odborníci predpokladajú, že na rozvoj mandľových kameňov sú náchylnejšie osoby s hlbšími štrbinami v mandliach. Medzi ďalšie rizikové faktory je spravidla radená aj horšia dentálna hygiena či chronické zápaly mandlí sprevádzané ďalšími ťažkosťami, ako biely povlak na mandliach či bolesť v hrdle.

Odporúčame: Ako sa prejavujú žalúdočné vredy? Neignorujte túto hrozbu pre zdravie!

príznaky mandľových kameňov

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa prejavujú mandľové kamene?

Mandľové kamene spravidla nepredstavujú vážny zdravotný problém. Ich prejavy často závisia od ich veľkosti. Ako vyzerajú mandľové kamene? Niektoré sú úplne drobné, no postupne z dôvodu hromadenia obsahu môžu dorastať do väčších rozmerov (pozri foto mandľových kameňov vyššie). Vyzerajú v postate ako žltkasté alebo biele čapy na mandliach.

Maličké mandľové kamienky si jedinec vôbec nemusí všimnúť a nemusia mu spôsobovať žiadne sprievodné ťažkosti, prípadne môžu byť len viditeľné ako malé biele bodky na mandliach. Najmä väčšie mandľové kamene bývajú jasne viditeľné v zadnej časti ústnej dutiny.

Ďalšie príznaky mandľových kameňov

Vo vážnejších prípadoch môžu hlavne väčšie z nich spôsobovať neustále pocity cudzieho telesa v krku, dokonca môžu viesť k problémom s prehĺtaním. U niektorých jedincov sa môže objaviť aj bolesť hrdla, či bolesť vyrážajúca smerom k uchu, prípadne tlak v ušiach. Pomerne častým sprievodným príznakom mandľových kameňov je však zápach z úst

Odporúčame: Ako sa prejavuje tetanus? Čo o tomto vážnom ochorení musíme vedieť?

liečba mandľových kameňov

Zdroj: Shutterstock®

Manuálne odstránenie mandľových kameňov

Ako mandľové kamene odstrániť? Mandľové kamene nebývajú vo väčšine prípadov závažné a nie vždy si vyžadujú špeciálnu liečbu. Často sa stáva, že napríklad vypadnú sami. Nie je ničím zriedkavým, takpovediac, vykašľať kamene. Menšie mandľové kamene je možné neraz odstrániť i doma, najmä, ak nie sú pevne uchytené.

Stačí na postihnuté miesto zatlačiť napríklad vatovou tyčinkou či zadnou častou zubnej kefky a jemne ich vytlačiť. Niektorí odborníci však nie sú vytláčaniu kamienkov z mandlí úplne naklonení, poukazujú najmä na riziko poškodenia povrchu mandlí či na zavlečenie infekcie a rozvoj zápalu.

Po prípadnom vytlačení kamienkov preto nezabudnite dezinfikovať ústnu dutiny. Vhodné je vyplachovanie soľným roztokom či bylinkovým odvarom (z repíka či rumančeka), ktoré potlačia aj baktérie na jazyku a v ústnej dutine a znížia riziko infekcie.

Iná pomôcka na odstraňovanie mandľového kameňa

Ako inak odstrániť kamene na mandliach? Ak máte doma ústnu sprchu, môže po nej siahnuť. Vložte ju do úst, dávajte ale pozor, aby sa postihnutej mandle nedotýkala. Následne na ňu začnite púšťať vodu a kameň omývajte, kým nevypadne. Odporúča sa nastavenie na jemnejší tlak, mandle nedráždite príliš silným prúdom vody.

Okrem toho môžeme spomenúť, že dnes sú dostupné aj špeciálne pomôcky určené priamo na odstraňovanie mandľového kameňa. Ide o odsávačku na odstránenie mandľových kameňov. Ak máte s mandľovými kameňmi pravidelné starosti, odsávačka na mandľové kamene by vám v domácnosti nemala chýbať.

Kedy vyhľadať lekára?

V prípade mandľových kameňov, ktoré spôsobujú zdravotné komplikácie, sa neváhajte obrátiť na lekára, ktorý odporučí vhodnú liečbu. Ich prítomnosť však spravidla nepredstavuje indikáciu k operačnému zákroku, mandle sa vyberajú iba v prípade, ak sú chronicky zapálené alebo nádorovo a inak chorobne zmenené.

Prevencia vzniku mandľových kameňov

Ak sa u vás mandľové kamene vyskytujú častejšie, pomôcť môže do určitej miery i dodržiavanie istých zásad. Rozhodne si dajte záležať na pravidelnej a dôkladnej dentálnej hygiene, ústna hygiena je základ.

Taktiež môžu byť užitočné pravidelné výplachy ústnej dutiny, použiť môžete spomínané bylinné odvary, ale aj esenciálne oleje s protizápalovými účinkami, ktoré sa v malom množstve pridávajú do vody. Aplikujte ich pravidelne kloktaním, ktoré dôkladne prečistí ústnu dutinu. Ideálne je opatrenie robiť po každom jedle. 

Článok aktualizovaný 31.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Zuzana Jendriskova 22.09.21 13:40

ZJ
karma
-1.00

Už dlhšie ma trapia mandlove kamene, zla hygiena u mna urcite nehra rolu, avsak mavam casto zapalene hrdlo - cize pricina ze vznikaju chronickym zapalom hrdla je u mna asi najpravdepodobnejsie. :)

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní