Lufa – zázračný pomocník pre krásu i do domácnosti

Lufa – zázračný pomocník pre krásu i do domácnosti

V posledných rokoch sa do popredia dostávajú najmä ekologické či zero waste produkty, ktoré myslia na našu planétu a šetria životné prostredie. Medzi ne patrí jednoznačne aj lufa. Ak ste ešte o lufe doposiaľ nepočuli, zbystrite pozornosť. Tento zázračný pomocník dokáže účinne a efektívne pomôcť nielen pri skrášľovaní, ale aj v domácnosti.

Odporúčame: Ako využiť citrusové šupky? Tieto nápady vás nadchnú!

rastúca lufa

Zdroj: Shutterstock®

Čo je lufa?

Názov tejto rastliny môže byť pre nás možno zvláštny. Jej domovom je najmä juhovýchodná Ázia a môžete ju nájsť v krajinách ako India, Čína, Vietnam či v iných okolitých oblastiach. Lufa pochádza z čeľade tekvicovité a jej najznámejším druhom je Lufa valcovitá. Často sa pri nej používa aj označenie špongiová tekvica, no volajú ju aj vietnamská uhorka. Ide o popínajú jednoročnú rastlinu, ktorá je charakteristická svojimi niekoľkometrovými výhonkami. Najzaujímavejšie sú však práve jej plody, ktoré sa najbližšie podobajú našej cukete či šalátovej uhorke.

Zaujme ťa aj: Účinky ryžového oleja: Prečo si ho zamiluje každá pleť?

vysušená lufa

Zdroj: Shutterstock®

Prečo je lufa tak výnimočná?

Mladé plody lufy sú veľmi chutné a obsahujú množstvo vitamínov, bielkovín a minerálov. V ázijských krajinách sa lufa najčastejšie spracováva varením a vyniká sladkastou chuťou. Zaujímavejšou sa však rastlina stáva vtedy, ak sa neskonzumuje, narastie (na viac ako 12 centimetrov do dĺžky či 5 centimetrov hrúbky) a začne žltnúť a vysychať. V jej vnútri sa totiž ukrýva hotový poklad vo forme prírodných špongií. Po prezretí lufy sa totiž vyparí voda, ktorú obsahuje v hojnom množstve rovnako ako napríklad uhorka. Husto pretkané a veľmi odolné vysušené vlákna sú ideálne na rôzne použitie. Čierne semená rastliny možno ďalej použiť na sadbu.

Neprehliadni: Hroznový olej – zdravý a prospešný s nadpozemskými účinkami?!

prírodná špongia

Zdroj: Shutterstock®

Ekologické umývanie riadu

Patríte medzi klasikov, ktorí neuznávajú umývačku riadu a radšej umyjú riad ručne? Potom nám určite dáte za pravdu, že pravidelné vymieňanie špongií je nutnosťou. Aj takíto čistiaci pomocníci však niečo stoja. Špongie schnú navyše pomalšie a už po prvom umytí sa v nich usádza množstvo baktérií, ktoré sa množia ďalej. Ak uvažujete nad ekologickým variantom špongie, vyskúšajte lufu. Z jedného plodu lufy máte hneď niekoľko kusov špongií.

Lufa dokáže nahradiť takmer všetkých pomocníkov na upratovanie, a to vďaka svojim vláknam, ktoré sú po namočení veľmi jemné a šetrné. Dokáže si poradiť nielen so špinavým riadom, ale aj čistením sanity, okien či iného povrchu, ktorý treba skrátka umyť. Aj keď sú vlákna lufy po namočení jemné, lakované povrchy sa predsa odporúčajú utierať handričkou.

Inšpiruj sa: CBD kozmetika: Čo by ste mali vedieť o prírodnej sile konope?

lufa na čistenie riadu

Zdroj: Shutterstock®

Lufa je nápomocná nielen v domácnosti. Okrem toho je neoceniteľným pomocníkom aj v oblasti krásy. Dokonale ňou dokážete umyť svoju pokožku a vďaka miernej drsnosti vám pomôže pokožku krásne prekrviť. Lufu možno používať aj formou suchého pílingu. V tomto prípade však odporúčame byť opatrní, vykonávať píling veľmi citlivo a netlačiť. Suchý píling však stojí za to – vaša pokožka bude úžasne hebká, zbavená odumretých čiastočiek a prekrvená.

Pozri ajČo sú esenciálne oleje a ako fungujú? Prečo ich začať používať?

lufa plod

Zdroj: Shutterstock®

Prečo používať lufu

  • Plod možno využiť nielen na konzumáciu, ale aj na ďalšie spracovanie ako špongiu.
  • Šetríte planétu a životné prostredie.
  • Lufa je kompostovateľná.
  • Z jedného plodu lufy máte hneď niekoľko kusov špongií.
  • Má rôzne spôsoby využitia v kráse i domácnosti.
  • Vydrží dlhšie než umelá špongia.
  • Oproti umelej špongii uschne oveľa rýchlejšie. Stačí ju len zavesiť a nechať odkvapkať.

Odporúčame: Prírodné liečivo z Peru: Spoznajte jedinečné účinky Vilcacory!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní