Aké sú rizikové faktory rakoviny pažeráka? Toto treba vedieť!

Aké sú rizikové faktory rakoviny pažeráka? Toto treba vedieť!

Rakovina pažeráka v mnohých prípadoch začne na seba upozorňovať pomerne neskoro. Rozvíjajúce sa ochorenie sprvu prebieha bez príznakov. Prvotné prejavy sa začínajú zvyčajne objavovať až vtedy, keď je nádor väčší a prerastá 2/3 vnútorného priemeru pažeráka, čím spôsobuje jeho zúženie a rozvoj zdravotných ťažkostí. Charakteristickými príznakmi rakoviny pažeráka sú problémy s prehĺtaním, bolesti v hrudnej oblasti, nevoľnosť, neskôr sa objavuje zachrípnutie i sťažené dýchanie. A čo je príčinou tohto ochorenia? Stanoviť presnú príčinu rakoviny vo všeobecnosti je problematické. Spravidla sú však dobre známe rizikové faktory, ktoré môžu prispievať k rozvoju daného druhu rakoviny. Aké faktory zohrávajú rolu v prípade rakoviny pažeráka?

Neovplyvniteľné faktory

Pri mnohých druhoch rakoviny zohrávajú v prvom rade rolu i takzvané neovplyvniteľné faktory, čo je napríklad genetika, vek, pohlavie a ďalšie. V prípade rakoviny pažeráka možno ako prvú spomenúť genetickú predispozíciu. Rolu však môže zohrávať aj vek. Zvyšujúcim sa vekom rastie i riziko rozvoja ochorenia. Rakovina pažeráka sa najčastejšie rozvíja po 45. roku života a u starších osôb. Výnimkou však nie sú ani mladší pacienti. V súvislosti s pohlavím možno spomenúť, že toto ochorenie vo vyššej miere postihuje mužov. 

Odporúčame: Svrbenie konečníka je bežný problém. Kedy signalizuje niečo vážne?!

príčiny rakoviny pažeráka

Zdroj: Shutterstock®

Horúce nápoje

Zvyšovať riziko rozvoja rakoviny pažeráka však môžu v značnej miere aj rozličné vonkajšie faktory, ktoré sa týkajú napríklad životného štýlu človeka. Vplyv na rozvoj daného ochorenia môže mať napríklad pravidelné a časté pitie veľmi horúcich nápojov. Reč je najmä o nápojoch (káve či čajoch) s teplotou vyššou ako 65 °C až 70 °C, respektíve nápojoch, ktoré sú konzumované krátko po zaliatí. Pitie takýchto nápojov môže spôsobovať opakované popáleniny a poranenia sliznice pažeráka, čo môže súvisieť s vyšším rizikom rozvoja rakovinového ochorenia. Negatívny vplyv na pažerák môžu mať prípadne i veľmi kyslé nápoje. 

Alkohol a fajčenie

I ďalšie druhy nápojov môžu zvyšovať riziko rozvoja rakoviny pažeráka, a to hlavne alkoholické nápoje. Nadmerné a časté pitie alkoholu, hlavne tvrdého, je pritom rizikovým faktorom mnohých ďalších druhov rakoviny, a to vrátane rakoviny pankreasu či rakoviny pečene. Ďalším rizikovým faktorom je aj fajčenie, ktoré môžeme zaradiť medzi najčastejšie príčiny rakoviny pľúc. Zvyšovať riziko rozvoja rakoviny pažeráka môže aj žuvanie tabaku. Nemožno nespomenúť, že značné zvyšovanie rizika tohto druhu rakoviny spôsobuje najmä kombinácia alkoholu a cigariet, prípadne i ďalších rizikových faktorov. 

Nevhodná strava

Aj to, ako sa stravujeme, môže mať vplyv na zvyšovanie rizika rakoviny pažeráka. V tomto smere radíme medzi rizikové faktory častú a nadmernú konzumáciu veľmi pálivých a korenistých pokrmov, nadmerný príjem tukov aj soli a zvýšenú konzumáciu mäsa a hlavne údenín, nedostatok mnohých základných živín, minerálov a vitamínov v strave a podobne. Veľký problém v tomto smere predstavuje aj nadmerná konzumácia priemyselne spracovaných potravín, konzervačné látky v jedle, ako aj rozličné toxické látky a chemické aditíva v potrave. Medzi rizikové faktory tiež môžeme zaradiť obezitu.

čo spôsobuje rakovinu pažeráka

Zdroj: Shutterstock®

Barrettov pažerák, reflux, iné poškodenia a ochorenia pažeráka

Medzi hlavné rizikové faktory rakoviny pažeráka môžeme radiť aj prítomnosť niektorých ochorení súvisiacich s pažerákom. Zvýšené riziko rozvoja tohto druhu rakoviny je prítomné u jedincov, ktorých dlhodobo trápi takzvaný Barrettov pažerák. Ide o poruchu, respektíve stav, pri ktorom dochádza k premene tkaniva pažeráka. Bunky vystielajúce vnútornú vrstvu pažeráka sú nahrádzané bunkami, ktoré sú podobné bunkám prítomným v čreve. Barrettov pažerák predstavuje prekancerózu, čo je stav, ktorý môže vyústiť k rozvoju rakovinového ochorenia.

Príčinou Barrettovho pažeráka je v mnohých prípadoch hlavne reflux, ktorý rovnako môžeme pripísať k rizikovým faktorom rakoviny pažeráka. Zvyšovať riziko toho rakovinového ochorenia môže aj takzvaná achalázia, čo je motorická porucha pažeráka. Rizikovým faktorom sú tiež rôzne poškodenia sliznice pažeráka, ktoré môžu zvýšiť riziko vzniku nádoru, napríklad také poleptanie pažeráka. 

Odporúčame: Aké sú najčastejšie príčiny smrti? Je najväčším strašiakom rakovina?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní