Ako sa prejavuje borelióza? Rozpoznajte hlavné príznaky včas!

Ako sa prejavuje borelióza? Rozpoznajte hlavné príznaky včas!

Sezóna kliešťov je už dlhé mesiace v plnom prúde. Zväčša sa začína ústupom zimy a príchodom teplejšieho počasia a pretrváva až do konca jesene. V strednej Európe je výskyt kliešťov skutočne značný a ani na Slovensku tomu nie je v mnohých oblastiach inak. Na tohto parazita živiaceho sa krvou človeka, ale aj domácich a divo žijúcich zvierat môžeme naraziť predovšetkým na okrajoch zmiešaných alebo listnatých lesov, pokojne však aj v parkoch väčších miest. Kliešte nepadajú zo stromov, ako si mnohí myslia, ale zachytávajú sa hlavne na vyššej tráve či koncoch listov prízemných rastlín. 

Prisatého kliešťa je pritom potrebné odstrániť čo najskôr. Kliešte sú rizikové najmä z toho dôvodu, že dokážu na človeka aj zvieratá prenášať viaceré ochorenia. Jedným z nich je i takzvaná lymská borelióza, o ktorej si niečo viac povieme v nasledujúcom článku. Čo ochorenie spôsobuje, ako sa prejavuje a prečo nepodceniť liečbu?

Odporúčame: Infekcia močových ciest: Kto je najviac ohrozený a aké sú prejavy?

bakteriálne ochorenie

Zdroj: Shutterstock®

Čo spôsobuje lymskú boreliózu?

Lymská borelióza predstavuje infekčné bakteriálne ochorenie, ktoré je prenášané primárne kliešťami, ako je aj kliešť obyčajný (latinsky Ixodes ricinus), ale aj krv sajúcim hmyzom, napríklad niektorými muchami či blchami. Pôvodcom ochorenia sú niektoré baktérie z rodu Borrelia (napríklad Borrelia burgdorferi), ktoré je možné nájsť prakticky po celom svete. Tieto baktérie sú charakteristické svojím špirálovitým stočením a radíme ich medzi takzvané spirochéty

Zdrojom nákazy nie sú všetky kliešte, iba infikované jedince. Baktérie sa do kože človeka alebo zvieraťa dostávajú pri prisatí infikovaného kliešťa zo slín. Následne sa v organizme množia a lymfou a krvou sa postupne dostávajú do ďalších orgánov. K prenosu baktérií a ochorenia z človeka na druhého človeka nedochádza. Človek, ale aj napríklad domáce zvieratá, nie sú prenášačom daných patogénov, iba hostiteľom. Zaznamenaný bol jedine prenos z matky na dieťa počas tehotenstva. Okrem človeka sú hostiteľom baktérií z rodu Borrelia aj hlodavce, menšie cicavce, vysoká zver či vtáky. 

Odporúčame: Skúšali ste topinambur? Odhaľte jeho účinky aj spôsob pestovania!

príznaky boreliózy

Zdroj: Shutterstock®

Ochorenie prechádza viacerými štádiami

Inkubačný čas lymskej boreliózy, teda čas od prieniku patogénu do organizmu po prepuknutie choroby, je veľmi rôznorodý, pohybuje sa v rozmedzí od pár dní po niekoľko týždňov (okolo 3 až 30 dní). Ochorenie pritom spravidla prechádza tromi štádiami, ktoré sa prevažne líšia svojimi klinickými príznakmi. Je potrebné zmieniť, že prvé štádium boreliózy môže byť takmer bezpríznakové, respektíve sa môžu objaviť iba nešpecifické prejavy. Typickým a skutočne nezameniteľným prejavom lymskej boreliózy je však v tomto štádiu erythema migrans, čo je ohraničená červená škvrna s centrálnym vyblednutím. Spravidla dosahuje priemer niekoľkých centimetrov a objavuje v mieste vstupu patogénu do organizmu, teda v mieste prisatia kliešťa. Okrem toho sa v prvom štádiu choroby môžu objaviť aj nasledujúce symptómy:

  • výskyt erytému aj na inom mieste,
  • zvýšená teplota,
  • únava, malátnosť,
  • bolesti hlavy, svalov,
  • opuchy lymfatických uzlín.

Lymská borelióza má skôr pomalší priebeh, do druhého štádia prechádza neraz až po niekoľkých týždňoch či mesiacoch. V tomto štádiu sa môžu objaviť príznaky podobné chrípke (spravidla bez nádchy a kašľa), ale aj kožné prejavy, problémy s očami, nervami alebo viacerými orgánmi. Druhé štádium sa môže prejavovať nasledovne:

  • bolesť svalov a kĺbov, bolesť v hrdle,
  • únava,
  • zvýšená teplota, zimnica,
  • kožné zmeny – mnohopočetné začervenania (podobné ako v prvom štádiu),
  • celkové zväčšenie lymfatických uzlín,
  • zápal kĺbov,
  • zápal nervov,
  • zápaly očí alebo uší,
  • problémy so srdcom (zápal svalu, búšenie, nepravidelný rytmus).
kliešť obyčajný

Zdroj: Shutterstock®

Lymská borelióza prechádza do tretieho neskorého štádia najmä v prípadoch, kedy je ochorenie neliečené, a to pokojne až po niekoľkých rokoch od prisatia infikovaného kliešťa. V tomto momente môže ochorenie prechádzať do chronickej infekcie a podporovať rozvoj viacerých zdravotných problémov, dokonca vážnych celoživotných ťažkostí. Telo sa pri neskorej nákaze spomínanými baktériami už len veľmi ťažko bráni bežným infekciám. Môže dôjsť k rozvoju autoimunitných ochorení, chronického zápalu mozgu či bolestivých neuropatií. V poslednom štádiu boreliózy sa objavuje:

  • degenerácia podkožia (zmeny farby aj stenčovanie kože),
  • extrémna únava,
  • poškodenie nervov,
  • pocity brnenia, tŕpnutia a necitlivosti v končatinách,
  • poruchy pamäte,
  • rozsiahle zápaly veľkých kĺbov,
  • zápal osrdcovníka,
  • deštrukcia kostí, chrupiek.
liečba boreliózy

Zdroj: Shutterstock®

Ako prebieha liečba boreliózy?

Pri podozrení na lymskú boreliózu a výskyte vyššie spomínaných príznakov po odstránení prisatého kliešťa je nevyhnutné čo najskôr vyhľadať lekára. Pri diagnostike zhodnocuje klinické príznaky, taktiež spravidla pristupuje aj k odberu krvi a laboratórnym vyšetreniam. Taktiež prihliada na časový odstup od prisatia kliešťa. Niektoré vyšetrenie totiž majú výpovednú hodnotu len v prípade, ak sa robia v určitom odstupe od prisatia. Keďže je lymská borelióza ochorením bakteriálneho pôvodu, na liečbu sa bežne využívajú antibiotiká. Dĺžka liečby závisí hlavne od priebehu a štádia ochorenia.

Včasné zahájenie liečby v prvotných štádiách spravidla prispieva k ľahšiemu priebehu ochorenia a znižuje riziko rozvoja vážnych komplikácií. Ľahšie formy ochorenia možno liečiť v domácom prostredí, pričom liečba netrvá spravidla viac ako mesiac. V prípade pokročilého štádia choroby a vážneho priebehu môže byť potrebná hospitalizácia, počas ktorej sa zvyčajne pacientovi podávajú antibiotiká vnútrožilovo. Okrem antibiotík môžu byť pacientovi v prípade potreby podávané aj liečivá na tlmenie iných sprievodných ťažkostí, napríklad bolestí alebo opuchov. 

Odporúčame: Zápal sedacieho nervu: Ako uvoľniť bolesť pri ischiase?

ochrana pred kliešťami

Zdroj: Shutterstock®

Nezabúdajte na ochranu pred kliešťami!

Ochorenia prenášané kliešťami sú skutočne zákerné a môžu viesť až k vážnym dlhodobým zdravotným problémom. Preto by sme vždy mali myslieť najmä na ochranu pred samotnými kliešťami. Jednou z možností, ako sa do istej miery chrániť pred kliešťami, je napríklad aj očkovanie. Po zvážení je možnosť dať sa zaočkovať proti kliešťovej encefalitíde, ktorú spôsobujú vírusy, no napríklad očkovanie proti spomínanej lymskej borelióze neexistuje. Preto je potrebné znížiť riziko nákazy aj inými opatreniami. Medzi základné zásady prevencie a ochrany pred kliešťami a chorobami, ktoré prenášajú, radíme:

  • vyhýbanie sa miestam s vysokým výskytom kliešťov (listnaté lesy, vysoké trávy, vlhké a tienisté miesta),
  • používanie repelentných prostriedkov,
  • výber vhodného odevu do prírody (vyššie topánky a ponožky, dlhé nohavice, tričko s dlhým rukávom),
  • kontrola tela (vlasová časť hlavy, slabiny, intímne partie) po návrate z prírody a rýchle a správne odstránenie kliešťa,
  • ochrana domácich miláčikov (repelentné prípravky, kontrola srsti, vyčesávanie).

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní