Bylinné kvapky na pečeň a žlčník z púpavy či pýru – pri ktorých neduhoch pomôžu?

Bylinné kvapky na pečeň a žlčník z púpavy či pýru – pri ktorých neduhoch pomôžu?

Pečeň a žlčník predstavujú súčasť tráviaceho traktu človeka. Napĺňajú mnohé dôležité úlohy, pričom ich aktivita je vzájomne prepojená. Pečeň sa stará o viac než 500 funkcií, napríklad filtruje krv, zneškodňuje jedovaté látky a toxíny, tiež vedie rôzne imunitné reakcie. Rovnako je dôležitá z hľadiska metabolizmu živín či absorpcie vitamínov rozpustných v tukoch, tiež je zásobárňou viacerých látok. Úlohou žlčníka je najmä zhromažďovať žlč vytvorenú v pečeni a následne ju podľa potreby poskytovať telu v procese trávenia.

Tieto orgány tráviacej sústavy pritom môžu postihnúť rôznorodé akútne aj chronické ochorenia. Môže ísť o ochorenia pečene spôsobené alkoholom, vírusové hepatitídy, metabolické poruchy pečene, vírusové, nádorové alebo autoimunitné ochorenia pečene a mnohé ďalšie. V súvislosti so žlčníkom sa vyskytujú problémy ako zápal žlčníka (cholecystitída), žlčníkové kamene aj nádorové ochorenia žlčníka. Existuje skrátka mnoho rôznorodých príčin, prečo pečeň alebo žlčník nefungujú správne. 

Liečbu rôznych zdravotných problémov súvisiacich s menovanými orgánmi pritom neradno podceňovať, v opačnom prípade hrozia vážne následky. Liečba podľa potreby zahŕňa podávanie medikamentov, vo vážnych prípadoch chirurgické riešenie, ale neraz je potrebná aj úprava stravovania, čo má na zdravie žlčníka a pečene obrovský vplyv. Veľmi nápomocné však v tomto smere môžu byť i bylinky. Ktoré?

Odporúčame: Tráviace aj dýchacie ťažkosti či reumatizmus – ktorá bylinka pomôže?

púpava

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Najlepšie bylinky pre pečeň a žlčník

Mnohé z byliniek, ktoré sú v rámci tradičnej ľudovej medicíny známe už od nepamäti, majú blahodarný vplyv práve na pečeň a žlčník. Môžu posilniť ich správnu činnosť a neraz tiež pomôžu uľaviť od bolesti. Sú vítaným podporným prostriedkom pri liečbe rôznych ochorení, ktoré pečeň či žlčník trápia. Byliny možno užívať v rôznych podobách. Tradične sa podávajú čaje, voliť tiež možno kapsule s extraktmi z bylín.

Osvedčeným pomocníkom sú však aj bylinné tinktúry, ktoré sa pripravujú naložením rôznych častí rastlín do alkoholu. Z ktorých bylín sa pripravujú tie najúčinnejšie kvapky na podporu zdravia pečene a žlčníka?

• Púpava lekárska

Skvelou bylinkou na pečeň a žlčník je v prvom rade púpava lekárska (Taraxacum officinale), ktorá rastie všade navôkol ako obyčajná burina. Tou však rozhodne nie je, keďže ide o liečivú bylinu s rôznorodými účinkami na zdravie človeka. Pre podporu pečene a žlčníka sa konkrétne využíva najmä koreň rastliny. Púpavový koreň posilňuje činnosť pečene, žlčníka a dokonca i obličiek. Je nápomocný pri bolestivom žlčníku, ako aj pri liečbe ochorení pečene. Priaznivo vplýva na látkovú premenu, prečisťuje krv a uplatnenie nájde aj pri žalúdočných a črevných ťažkostiach.

Odporúčame: KVÍZ: Liečivé bylinky v našom okolí: Spoznáte ich podľa obrázka?

pestrec

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

• Pestrec mariánsky

Snáď najznámejšou bylinou pre zdravú pečeň je pestrec mariánsky (Silybum marianum). Na internete, v lekárňach i predajniach so zdravými potravinami nachádzame rôznorodé preparáty na podporu zdravia pečene práve z pestreca. Táto bylinka je známa obsahom látky zvanej silymarín, ktorá napomáha chrániť pečeňové bunky pred toxínmi. Pestrec podporuje obnovu a regeneráciu pečene. Uplatňuje sa ako podporný prostriedok pri liečbe cirhózy pečene, steatózy (stukovatenie pečene), hepatitíde a iných ochorení súvisiacich s pečeňou. Spomínaná bylinka však môže byť nápomocná aj pri chorobách žlčníka, dokonca priaznivo vplýva na hladinu cukru v krvi. 

• Pýr plazivý

Ďalšou rastlinou na zozname bylín prospešných pre pečeň so žlčníkom je pýr plazivý (Elymus repens), ktorý na prvý pohľad vyzerá len ako obyčajná tráva. Jeho vlastnosti vás však prekvapia. Na liečebné účely sa z neho využíva predovšetkým koreň. Pýr vo všeobecnosti prečisťuje krv, telo napomáha zbavovať toxínov a odpadových látok a tiež má priaznivý vplyv na imunitný systém. Prispieva k prevencii stukovatenia pečene, rovnako je osožný pri žlčníkových ťažkostiach. V tradičnej medicíne však našiel uplatnenie aj pri problémoch s vysokým cholesterolom, zápaloch prostaty, opuchoch či reumatizme. 

žihľava

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

• Žihľava dvojdomá

Ďalšou v poradí je, pravdepodobne všetkým dobre známa, žihľava dvojdomá, inak nazývaná aj pŕhľava, latinsky Urtica dioica. Podobne ako púpavu ju nájdeme úplne všade. Kým však žlté hlávky púpavy sú často zberané na rôzne účely, od žihľavy dávame často ruky preč, inak si koledujeme o popŕhlenie a nepríjemné svrbenie kože. Túto rastlinku sa však neoplatí až tak ignorovať, pretože má rovnako viaceré liečivé vlastnosti. Žihľava podporuje správnu látkovú premenu aj krvotvorbu, čistí krv a zvonka i zvnútra bojuje proti nadmernému padaniu vlasov. Tinktúra zo žihľavy je správnou voľbou aj pri ochoreniach pečene, žlčníka či sleziny. 

• Lopúch väčší

Poslednou bylinou na našom zozname je lopúch väčší, latinsky Arctium lappa. Ani ten nie je potrebné väčšmi predstavovať, jeho veľké listy možno v okolitej prírode ľahko identifikovať. Na liečebné účely sa z neho okrem iného využíva aj koreň, ktorý, podobne ako viaceré predchádzajúce byliny, prirodzene prečisťuje krv. Koreň lopúcha tiež prečisťuje a podporuje pečeň, zlepšuje látkovú premenu a telo zbavuje nadbytočných tekutín. Okrem toho napomáha normalizovať vysoký krvný tlak, znižuje stres a je užitočný pri kožných problémoch, ako aj lupinách. 

Odporúčame: Najlepšie byliny na studené nohy a ruky: Ktoré prekrvia vaše telo?

tinktúra baba Jaga

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Baba Jaga so silou šiestich bylín

Rôznorodé bylinné tinktúry i z vyššie spomínaných bylín má vo svojej ponuke slovenská značka Panakeia, ktorá sa okrem iného zaoberá ručnou výrobou prírodnej kozmetiky plnej prírodných zložiek, ako sú aj výťažky z tunajších bylín. V ich ponuke však nájdeme v súvislosti s podporou zdravia pečene a žlčníka aj jednu špecialitu, a to tinktúru zo zmesi šiestich bylín zvanú Baba Jaga. TINKTURKA® Baba Jaga využíva silu vyššie spomínaného pestreca mariánskeho na podporu regenerácie pečene, ako aj koreňa púpavy na stimuláciu vylučovania žlče a zníženie cholesterolu.

Tinktúra okrem toho obsahuje i výťažky z koreňov lopúcha, pýru a žihľavy, vďaka čomu čistí krv, zbavuje telo nadbytočných tekutín, a tým aj odpadových látok. Šiestou bylinkou v tejto zmesi je takzvaný všehojovec štetinatý, latinsky Eleutherococcus senticosus, ľudovo známy aj ako čertov koreň. Táto bylina pôsobí ako prírodný stimulátor organizmu, zvyšuje obranyschopnosť, upravuje tlak aj cholesterol. Pôsobí tiež antidepresívne. Tinktúra zo zmesi šiestich bylín má tak vďaka svojmu zloženiu nielen priaznivý vplyv na pečeň a žlčník, ale celkovo napomáha podporiť organizmus, a to hlavne očistiť a detoxikovať telo. 

Tinktúry nielen pre riešenie problémov s pečeňou a žlčníkom od značky Panakeia nájdete na www.zdraviezkopanic.sk.

- Bylinné tinktúry Panakeia
1 z 7
Bylinné kvapky na pečeň a žlčník z púpavy či pýru – pri ktorých neduhoch pomôžu? - TvojeZdravie.sk
Bylinné kvapky na pečeň a žlčník z púpavy či pýru – pri ktorých neduhoch pomôžu? - TvojeZdravie.sk
Bylinné kvapky na pečeň a žlčník z púpavy či pýru – pri ktorých neduhoch pomôžu? - TvojeZdravie.sk
Bylinné kvapky na pečeň a žlčník z púpavy či pýru – pri ktorých neduhoch pomôžu? - TvojeZdravie.sk
Bylinné kvapky na pečeň a žlčník z púpavy či pýru – pri ktorých neduhoch pomôžu? - TvojeZdravie.sk
Bylinné kvapky na pečeň a žlčník z púpavy či pýru – pri ktorých neduhoch pomôžu? - TvojeZdravie.sk
Bylinné kvapky na pečeň a žlčník z púpavy či pýru – pri ktorých neduhoch pomôžu? - TvojeZdravie.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní