Prírodná pomoc pri ženských problémoch – ako pomôžu kvapky pre ženy?

Prírodná pomoc pri ženských problémoch – ako pomôžu kvapky pre ženy?

Bylinky dokážu byť nápomocné pri výskyte rôznorodých zdravotných ťažkostí. Niektoré prinesú úľavu od dráždivého kašľa, iné pomôžu pri poruchách trávenia a ďalšie sú dokonalým pomocníkom pri rozličných ženských problémoch, napríklad nepravidelnej menštruácii či nepríjemných sprievodných prejavoch menopauzy. Ako však bylinky, a to napríklad aj bylinky pre ženy, využiť pre svoje zdravie?

Tradične sa z nich pripravujú najmä čaje, zápary, odvary či nálevy. Vnútorne je ich však možné používať aj v iných podobách, napríklad vo forme tabliet alebo aj takzvaných tinktúr, respektíve kvapiek. Viete, čo sú bylinné tinktúry? A ktoré z nich sú tými najlepšími pomocníkmi práve pre ženy? 

Čo sú tinktúry?

Pod pojmom tinktúra rozumieme druh tekutého liečiva, respektíve výluh z nejakej drogy, ktorý sa získava extrakciou vhodným rozpúšťadlom, najčastejšie alkoholom. Väčšinou máme pritom na mysli bylinné tinktúry, ktoré predstavujú výluh z bylín získaný máčaním rôznych častí rastliny (koreň, listy, kvety, púčiky, plody, semená) v alkohole. Tinktúry sú charakteristické vysokým obsahom aktívnych látok, ktoré sa počas ich výroby vymacerujú z rastliny vďaka použitému rozpúšťadlu. 

Tinktúry pritom nie sú žiadnym výmyslom modernej dobe. Ich história siaha hlboko do minulosti, v lekárnictve boli hojne využívané napríklad už v stredoveku. Pojem tinktúra pochádza z latinského tingó alebo tinctus, čo znamená zafarbený. Pôvodne sa slovom tinktúra označovali liečivá i farbivá. Bylinné tinktúry sa bežne užívajú len v malých množstvách, respektíve po kvapkách. U mnohých predajcov ich dnes nájdeme i pod označením bylinné kvapky. 

Odporúčame: Poznáte bylinu prezývanú kozia noha? Jej účinky sa vám zapáčia!

ďatelina lúčna

Zdroj: Shutterstock®

Najlepšie bylinky pre ženy

Tinktúry možno vyrobiť zo skutočne rôznorodých rastlín a ich jednotlivých častí. Konkrétne účinky tinktúry následne závisia od toho, aké bylinky sa ukrývajú v jej zložení. Niektoré tinktúry majú blahodarný vplyv na trávenie, iné na respiračný systém a ďalšie na hormonálnu sústavu. Ako sme spomenuli vyššie, mnohé bylinky sú obrovskými pomocníkmi aj pri rôznorodých ženských problémoch. Tinktúry z týchto bylín môžu ženám pomáhať napríklad pri nepravidelnej menštruácii, nepríjemných prejavoch menopauzy, ale aj ďalších ťažkostiach. Ktoré rastliny a ich časti rozhodne spadajú do kategórie bylinky pre ženy?

• Ďatelina lúčna

Jednou z najlepších byliniek pre ženské pohlavie je jednoznačne ďatelina lúčna, latinsky Trifolium pratense. Ďatelinu rozhodne nemožno považovať za obyčajnú burinu, ktorá rastie úplne všade. Veľkým pomocníkom je najmä pre staršie ženy v období menopauzy. Účinne totiž napomáha tlmiť jej sprievodné príznaky, ako napríklad návaly tepla alebo nadmerné potenie. Mladším ženám zase môže pomôcť tlmiť nepríjemné bolesti prsníkov pri predmenštruačnom syndróme. Ďatelina má okrem toho priaznivý vplyv aj na nervový systém či trávenie. 

alchemilka

Zdroj: Shutterstock®

• Alchemilka obyčajná

Známou ženskou bylinou je alchemilka obyčajná, latinsky Alchemilla vulgaris. Táto bylina je záchranou predovšetkým pre ženy, ktoré pravidelne trápi veľmi ťažká menštruácia, najmä silné krvácanie. Alchemilka napomáha upraviť menštruačný cyklus, okrem toho má priaznivý vplyv aj na plodnosť. Má však mnoho ďalších účinkov. Pôsobí protizápalovo a antimykoticky, prináša úľavu pri črevných ťažkostiach a povzbudzuje metabolizmus. V rámci tradičnej medicíny sa odporúča aj pri nachladnutí, angínach či zápaloch v krku. 

• Rebríček obyčajný

Bojovníkom proti ženským ťažkostiam je i známy rebríček obyčajný, ktorý je v našom okolí rovnako značne rozšírený. Túto rastlinu s latinským názvom Achillea millefolium možno skôr poznáte pod ľudovým názvom myší chvost. A pri ktorých neduhoch je myší chvost najužitočnejší? Určite by to s ním mali skúsiť ženy, ktoré trápi nepravidelná menštruácia. Bylina však rovnako napomáha tlmiť prejavy menopauzy, ako aj urologické ťažkosti. V ľudovej medicíne sa pri zápaloch ženských orgánov odporúčajú aj sedacie kúpele s rebríčkom. Rebríček okrem toho pomáha pri nechutenstve či kožných problémoch.

Odporúčame: Prečo na jeseň vykopávať koreň čakanky? Toto sú jeho účinky!

hluchavka biela

Zdroj: Shutterstock®

• Hluchavka biela

V zozname byliniek, ktoré sú vernými spojencami proti ženským neduhom, nesmie chýbať ani hluchavka biela, latinsky Lamium album. Táto rastlina vyzerá ako pŕhľava, no jej listy vás nepopŕhlia. Ľudovo sa jej tiež hovorí hluchá pŕhľava. Hluchavka u žien napomáha liečiť menštruačné ťažkosti (nepravidelná alebo silná menštruácia), taktiež posilňuje maternicu a zastavuje bielotok. Z bylinky rovnako možno pripravovať sedacie kúpele, najmä pri výtokoch a vaginálnych infekciách. Hluchavku možno využívať aj pri infekciách močových ciest. 

• Čierna ríbezľa

Byliniek, ktoré pomáhajú ženám, je skutočne mnoho. Na záver však možno spomenúť aj ríbezľu čiernu, z ktorej sa na výrobu čajov alebo tinktúr využívajú listy aj plody. Rastlina má priaznivý vplyv na činnosť vaječníkov i maternice. Napomáha udržiavať hormonálnu rovnováhu, a tým aj podporuje optimálnu funkciu ženských pohlavných orgánov. Ríbezľa upravuje hormonálnu sekréciu, okrem toho tlmí sprievodné príznaky prechodu u ženy. Plody majú priaznivý vplyv na hladinu krvného cukru, listy podporujú činnosť tráviacej sústavy, ako aj funkčnosť močových ciest. 

Odporúčame: TOP bylinky na pečeň: Ktoré ju pomôžu očistiť a podporia jej funkciu?

Tinktúry zo zmesi bylín

Tinktúry je dnes možné poľahky zohnať v lekárňach, predajniach so zdravými potravinami, ako aj na internete. V ponuke rôznych predajcov nebývajú len jednodruhové tinktúry, ale aj tinktúry, ktoré sú pripravené zo zmesi viacerých bylín. Práve rôzne zmesi bývajú neraz zamerané na riešenie konkrétnej skupiny zdravotných problémov, či už hovoríme o tráviacich, dýchacích, hormonálnych alebo iných ťažkostiach. Množstvo tinktúr má vo svojej ponuke i slovenská značka Panakeia. Dostupné sú bylinné kvapky i z vyššie spomínaných zdraviu prospešných rastlín. Značka však má v ponuke i tinktúru zo zmesi bylín, ktorá je priamo určená na podporu ženského zdravia. 

Tinktúra Ceres, ktorá dostala názov podľa rímskej bohyne poľnohospodárstva, úrody, plodnosti či materskej lásky, v sebe ukrýva spomínanú alchemilku, rebríček, hluchavku aj ríbezľu. Okrem toho obsahuje aj šalviu lekársku, latinsky Salvia officinalis, ktorá pomáha bojovať proti návalom tepla v období menopauzy a znižuje potenie. Taktiež si v tinktúre našiel miesto nechtík lekársky (Calendula officinalis), ktorý je užitočný pri ženských zápaloch. Tinktúra Ceres tak môže byť vďaka svojmu zloženiu vo všeobecnosti nápomocná pri problémoch s menštruačných cyklom, tvorbou ženských hormónov a hormonálnou rovnováhou, ako aj priebehom menopauzy. 

Tinktúry nielen pre riešenie ženských problémov od značky Panakeia nájdete na www.zdraviezkopanic.sk.

- Tinkúry značky Panakeia
1 z 6
Prírodná pomoc pri ženských problémoch – ako pomôžu kvapky pre ženy? - TvojeZdravie.sk
Prírodná pomoc pri ženských problémoch – ako pomôžu kvapky pre ženy? - TvojeZdravie.sk
Prírodná pomoc pri ženských problémoch – ako pomôžu kvapky pre ženy? - TvojeZdravie.sk
Prírodná pomoc pri ženských problémoch – ako pomôžu kvapky pre ženy? - TvojeZdravie.sk
Prírodná pomoc pri ženských problémoch – ako pomôžu kvapky pre ženy? - TvojeZdravie.sk
Prírodná pomoc pri ženských problémoch – ako pomôžu kvapky pre ženy? - TvojeZdravie.sk

Zdroj: Panakeia Zdravie z kopaníc


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní