Prírodné liečivo z Peru: Spoznajte jedinečné účinky Vilcacory!

Prírodné liečivo z Peru: Spoznajte jedinečné účinky Vilcacory!

Ľudia už od pradávna vyhľadávali rôzne rastliny, ktoré im dobre poslúžili pri liečbe najrozličnejších zdravotných problémov. Niektoré znižovali horúčku, iné pomáhali hojiť rany, ďalšie priniesli úľavu pri boľavom žalúdku. I v súčasnej dobe, v ktorej moderná medicína dokáže niekedy hotové divy, niektorí neváhajú stále využívať aj silu prírody a všetky poklady, ktoré sú v nej ukryté. A práve v dažďových pralesoch Amazónie je ukrytá aj takzvaná Vilcacora. Už ste o tejto rastline s liečivými vlastnosťami niečo počuli? 

Poznáte Vilcacoru?

Vilcacora, vilkakora, Samento, mačací pazúr, Uňa de Gato či anglicky cat's claw – to všetko sú rôzne pomenovania pre jednu a tú istú rastlinu s latinským názvom Uncaria tomentosa. U nás sa tiež využíva odborný názov unkária plstnatá. Reč je o drevnatej liane z čeľade marenovité. Jej pôvod možno hľadať v Južnej Amerike, a to najmä v amazonských dažďových pralesoch. Vilcacora je rozšírená predovšetkým v Peru, rastie však aj v Brazílii, Venezuele, Paname či Bolívii. 

Táto liana, ktorá je označovaná za posvätnú rastlinu Inkov, sa dokáže ťahať do pomerne veľkých výšok (okolo 30 metrov), no rastie veľmi pomaly, takže väčšieho vzrastu dosahuje pokojne až po 10 či 15 rokoch. Najcharakteristickejšou črtou tejto rastliny sú pritom akési háčiky, ktorými sa zachytáva o kôru stromov a ťahá sa smerom hore za svetlom. Tieto háčiky či ostne vyzerajú ako mačacie pazúry, odtiaľ teda pochádza aj ľudové pomenovanie liany. 

Odporúčame: Trápi vás zadržiavanie vody v tele? Tu sú TOP byliny na odvodnenie!

mačací pazúr

Zdroj: Shutterstock®

Mačací pazúr a jeho účinky

Na liečebné účely sa z Vilcacory využíva najmä vnútorná časť kôry. Trvá však veľmi dlho, niekedy až dvadsať rokov, kým liana zdrevnatie a je pripravená na zber. Domorodé kmene túto rastlinu využívajú už tisíce rokov a údajne mnohé i vďaka nej takmer nepoznali choroby. V Európe sa do väčšieho povedomia dostala len nedávno. Využívaná kôra obsahuje mnoho účinných látok, a to vrátane významných antioxidantov, flavonoidov, fytosterolov aj viacerých alkaloidov posilňujúcich imunitu (napr. izopteropodín). Mnohé z obsiahnutých látok majú priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém, vďaka svojmu zloženiu však Vilcacora vykazuje aj protizápalové, antivírusové, protirakovinové aj imunostimulačné pôsobenie.

Vplyv mačacieho pazúra a jeho účinných látok je i dnes stále predmetom mnohých vedeckých výskumov. Tradičná medicína mu pripisuje nasledujúce účinky:

  • podpora imunitného systému,
  • znižovanie krvného tlaku,
  • pomoc pri žalúdočných vredoch a zápalových ochoreniach tráviaceho traktu (Crohnova choroba, divertikulitída),
  • podporný prostriedok pri liečbe nádorových ochorení (zmierňovanie nežiaducich účinkov chemoterapie – slabosti, únavy, nechutenstva),
  • tlmenie prejavov astmy,
  • podpora pri liečbe vírusových ochorení,
  • tlmenie sprievodných ťažkostí reumatických ochorení,
  • priaznivý vplyv pri liečbe cukrovky, chronickom únavovom syndróme aj cirhóze pečene,
  • preventívne pôsobenie proti ochoreniam ciev a tvorbe krvných zrazenín.
čaj z Vilcacory

Zdroj: Shutterstock®

Čaj z mačacieho pazúra

Na zber Vilcacory sa v našich končinách pravdepodobne vyberiete len ťažko. Rastlina je však u nás dostupná v rôznych formách, a to na internete, v lekárňach aj predajniach so zdravou výživou. Vilcacoru je možné v prvom rade zohnať vo forme sypaného čaju. Spravidla sa čaj pripravuje z 1 ČL sušenej drogy na 200 až 250 ml vriacej vody. Doba lúhovania je 15 až 20 minút. Počas dňa je možné dopriať si dve až tri šálky nápoja. Vilcacora je tiež dostupná vo forme prášku, ktorý je potrebné rozmiešať s vodou. 

Vilcacora vo forme tinktúry

Ak by ste chceli vyskúšať účinky Vilcacory, zvoliť si môžete aj jej ďalšie dostupné formy, napríklad tinktúru. Tinktúra bežne predstavuje prípravok z alkoholu, do ktorého sa nakladajú rôzne časti rastlín. Dnes sú však dostupne aj bezalkoholové tinktúry. Na podporu zdravia pri vyššie spomínaných zdravotných ťažkostiach je možné tinktúru z mačacieho pazúra užívať po kvapkách, a to vždy v množstve, aké je uvedené na obale alebo v príbalovom letáčiku konkrétneho produktu. Ak vám vyhovuje užívanie doplnkov stravy vo forme tabliet, tiež sa môžete poobzerať po kapsuliach s výťažkami z Vilcacory. Pri užívaní akýchkoľvek výživových doplnkov však nezabúdajte dodržiavať odporúčané dávkovanie!

Odporúčame: TOP bylinky na kožné problémy: Ktoré zatočia s akné, mastnou pleťou či ekzémom?

tinktúra z Vilcacory

Zdroj: Shutterstock®

Má Vilcacora nežiaduce účinky?

Pri bežnom užívaní nevykazuje Vilcacora žiadne nežiaduce účinky. Dokonca je ju možné užívať i dlhšiu dobu, ideálne 2 až 3 mesiace. Samozrejme, pri užívaní akýchkoľvek prírodných prípravkov je potrebné dodržiavať odporúčané dávkovanie a neprekračovať stanovené hodnoty. Pre niektoré skupiny sa však užívanie Vilcacory úplne neodporúča. Vo všeobecnosti nie je rastlina určená pre malé deti, ani tehotné a dojčiace ženy.

Vhodná nie je ani pre osoby, ktoré podstúpili, alebo ešte len podstúpia, transplantáciu kostnej drene alebo vnútorných orgánov, keďže táto rastlina výrazne aktivuje imunitný systém. Po spomenutom zákroku sa totižto spravidla užívajú lieky na tlmenie činnosti imunitného systému ako prevencia odvrhnutia štepu. Pozor by si mali dávať osoby s nízkym tlakom, keďže rastlina tlak ešte znižuje, ďalej hemofilici, ženy počas užívania antikoncepcie či ženy snažiace sa otehotnieť. Pri akýchkoľvek pochybnostiach ohľadom užívania mačacieho pazúra sa môžete poradiť s lekárom či lekárnikom.

Odporúčame: Tráviacie aj dýchacie ťažkosti či reumatizmus – ktorá bylinka pomôže?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní