KVÍZ: Choroby s nálepkou autoimunitné ochorenie – čo všetko o nich viete?

KVÍZ: Choroby s nálepkou autoimunitné ochorenie – čo všetko o nich viete?

Ochorenia môžeme kategorizovať do rôznorodých skupín na základe viacerých kritérií a z viacerých hľadísk. Často ich triedime napríklad podľa toho, ktorú sústavu ľudského tela postihujú. Ide napríklad o ochorenia srdcovo-cievneho systému, tiež nervového alebo respiračného systému. Rovnako sú často ochorenia rozdeľované na infekčné a neinfekčné. Neinfekčné choroby sú tie, ktoré sú neprenosné z jedinca na jedinca, infekčné choroby sú zase prenosné, či už z človeka na človeka, alebo aj zo zvieraťa na človeka. Infekčné ochorenia môžeme ďalej deliť podľa konkrétnej príčiny, a teda pôvodcu ochorenia, a to napríklad na vírusové, bakteriálne či parazitárne ochorenia. 

Ďalej môžeme choroby vo všeobecnosti deliť aj podľa toho, v akej miere sa vyskytujú. Tie, ktoré sú v súčasnej dobe v populácii značne rozšírené, často označujeme ako civilizačné ochorenia, iné choroby sa naopak objavujú len vzácne, tie zase môžeme označiť termínom zriedkavé ochorenia. Takto by sme s kategorizovaním a triedením chorôb mohli pokračovať ešte dlho. Počuli ste však o skupine chorôb, ktoré označujeme ako autoimunitné ochorenia?

Čo sú autoimunitné ochorenia?

Autoimunitné ochorenie, tiež imunopatia, predstavuje kolektívne označenie pre širokú skupinu chorôb, ktoré vznikajú z dôvodu nadmernej abnormálnej aktivity imunitného systému. V takomto prípade imunitný systém chybne identifikuje niektoré štruktúry vlastného tela a začne ich napádať, ničiť a produkovať proti nim protilátky. V mieste postihnutia, napríklad v tkanive či niektorom orgáne, dochádza následne k zápalovým procesom a odumieraniu buniek, čo následne vedie k rôznym sprievodným zdravotným ťažkostiam, ktoré sú typické pre konkrétne autoimunitné ochorenie. 

Imunopatie sú i dnes pre lekárov neraz veľkou neznámou. Čo všetko o nich viete vy? Ktoré ochorenia spadajú do kategórie autoimunitné choroby? Prečo vznikajú a ako prebieha ich liečba? Overte svoje vedomosti v našom kvíze!

Náš ďalší kvíz: Odborné názvy ochorení a lekárske pojmy: Ako dobre sa vyznáte?

  • Kvíz: Autoimunitné ochorenia

  • 1 / 10

Aké faktory prispievajú k rozvoju autoimunitnej choroby u jedinca?

  • konkrétne ochorenie môže jedinec vždy len priamo zdediť po rodičoch.
  • presné príčiny nie sú známe, vplyv môže mať genetika aj faktory životného štýlu.
  • automunitné choroby sa rozvíjajú po prekonaní nádorového ochorenia.
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní