Hľadáte prírodný liek na ženské problémy? Skúste čaj z tejto buriny!

Hľadáte prírodný liek na ženské problémy? Skúste čaj z tejto buriny!

Nedávno sme sa zaoberali bylinkami, ktoré pomáhajú liečiť napríklad nechutenstvo či nepríjemné nadúvanie. Témou dnešného článku je opäť jedna z liečivých bylín, ktorá je tentoraz veľmi nápomocná pri rozličných ženských problémoch súvisiacich s menštruačným cyklom aj nástupom menopauzy. Táto rastlinka je v našich končinách pomerne známa, no mnohí ju označujú za burinu. Reč je o ďateline lúčnej, latinsky Trifolium pratense, ktorú radíme do čeľade bôbovité. Ide o trvácu bylinu s 15 až 40 centimetrov vysokou článkovanou stonkou a trojpočetnými listami s celistvým okrajom, ktoré sú sýtozelené a spravidla je na nich viditeľná akási svetlozelená oblúková kresba.

Ružovofialové až purpurovočervené, niekedy biele, kvety ďateliny sú drobné, päťpočetné a usporiadané v guľatých hlávkach. Objavujú sa zvyčajne od mája až do septembra či októbra. Ďatelina je vskutku pekný kvietok, no rozhodne nie je burinou. Ukrýva sa v nej totiž množstvo účinných látok a dokáže podporiť zdravie organizmu vo viacerých smeroch. V nasledujúcom článku vám prezradíme, ako si rýchlo a jednoducho pripraviť ďatelinový čaj v pohodlí domova a aké sú jeho účinky.

Bude vás zaujímať: Ako používať droždie? Tieto triky pre zdravie aj krásu si zamilujete!

ďatelina lúčna

Zdroj: Shutterstock®

Ako si pripraviť čaj?

Na liečebné účely sa z ďateliny lúčnej zberajú práve jej pekné kvety, a to počas celej sezóny jej kvitnutia. Na prípravu liečivého záparu na vnútorné aj vonkajšie použitie je možné využiť čerstvé aj sušené kvety. Sušenú drogu pritom zoženiete aj v lekárni, na internete či v obchodoch so zdravými potravinami, no bola by škoda si nenazbierať počas sezóny i vlastnú ďatelinu. Tá sa na Slovensku vyskytuje prakticky vo všetkých nadmorských výškach a narazíte na ňu na mnohých miestach. Rastie na lúkach i poliach, okrajoch lesov aj mierne vlhkých trávnatých priestranstvách či záhradách. 

Po zbere je možné kvety ďateliny vysušiť voľne v tenkých vrstvách či pri teplote do 35 °C. Rýchlo podliehajú skaze, takže ich skladujte v dobre uzatvárateľnej nádobe na suchom a tmavom mieste. Na prípravu ďatelinového čaju budete potrebovať dve lyžičky sušenej drogy a 2,5 dcl vriacej vody. Zápar nechajte lúhovať 10 až 15 minút a následne ho sceďte. Počas akútnych ťažkostí sa odporúča piť dve šálky ďatelinového čaju denne.

účinky ďateliny

Zdroj: Shutterstock®

Osvedčený liek na všetky ženské problémy?

Ďatelina lúčna ukrýva vo svojich kvetoch mnoho významných látok. Ide najmä o triesloviny, niektoré glykozidy či organické kyseliny. Okrem toho sú charakteristické aj obsahom estrogénnych látok, a to najmä izoflavónov, respektíve takzvaných fytoestrogénov. Práve preto je ďatelina skvelou bylinkou pre ženy. Ľudová medicína odporúča jej použitie pri nepríjemných prejavoch menopauzy. Napomáha ľahšie zvládať pocity nepokoja či návaly tepla, nespavosť aj nadmerné potenie. Rovnako môže pomôcť tlmiť príznaky predmenštruačného syndrómu, akými sú kŕče aj bolesť prsníkov. Jej použitie sa odporúča aj pri problémoch s nepravidelnou menštruáciou. 

Ďatelinový čaj okrem toho pôsobí upokojujúco na nervový systém, antisepticky aj močopudne, vďaka čomu zbavuje telo nadbytočnej vody. Tento nápoj má ďalej priaznivý vplyv na proces trávenia a pravidelné vyprázdňovanie, cirkuláciu krvi, hladinu cholesterolu aj vykašliavanie hlienov. Zápar z kvetov ďateliny je však možné využiť aj zvonka. Nápomocný môže byť pri rozličných kožných problémoch. Vhodné je s ním premývať popáleniny i zle sa hojace alebo hnisajúce rany. Taktiež zlepšuje stav pokožky pri kožných ochoreniach, akými sú napríklad ekzém či psoriáza.

Odporúčame: Trápia vás afty či bolesť uší? Tento liek si pripravíte v pohodlí domova!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní