Ako používať droždie? Tieto triky pre zdravie aj krásu si zamilujete!

Ako používať droždie? Tieto triky pre zdravie aj krásu si zamilujete!

Kvasnice alebo aj droždie, ktoré predstavujú zmes mikroskopických živých organizmov, si môžeme zaobstarať vo forme čerstvých kociek, v práškovej podobe aj ako tablety. 

Obsahujú zlisované kvasinky vajcovitého tvaru s názvom Saccharomyces cerevisiae, ktoré radíme medzi jednobunkové huby. Čerstvé aj dehydrované droždie pritom spomínané živé kultúry obsahuje v rovnakej miere. Čerstvé kvasnice je však nevyhnutné skladovať v chladničke. 

Droždie, ktoré nájdeme za pár centov v každom obchode, je bežne využívané v našich kuchyniach. Tradične sa používa napríklad pri pečení chleba. Vedeli ste však o tom, že dokáže podporiť zdravie a krásu? A že sa dokonca postará aj vaše rastliny? Ako používať droždie aj inými spôsobmi sa dozviete v našom článku! Objavte benefity droždia!

Pozri aj: Zaspíte aj počas vášnivého rozhovoru? Toto sú príznaky narkolepsie!

vnútorné užívanie droždia

Zdroj: Shutterstock®

Ako využiť liečivé účinky droždia pri vnútornom užívaní?

Možno ste ani netušili o tom, že na pohľad obyčajné droždie má množstvo blahodarných vplyvov na ľudský organizmus. Konzumácia droždia je vítaná. Je zdrojom vitamínov skupiny B aj minerálov, ako je železo či meď. Má protizápalové účinky a pozitívne vplýva aj imunitný systém človeka.

Okrem toho sú kvasnice obrovským pomocníkom pri problémoch s trávením. Pomáhajú pri zápche, žalúdočných vredoch aj nadúvaní. Majú pozitívny vplyv na činnosť pečene i obličiek. Nakoniec podporujú kvalitu vlasov či nechtov.

TIP na využitie droždia č. 1:

Ako však droždie využiť pre svoje zdravie? Najvhodnejšie je ho jednoducho konzumovať samotné, prípadne v kombinácii s teplou vodou či mliekom. Vtedy dokáže zabezpečiť dobré účinky.

Takýto kvasnicový nápoj je vhodné vypiť ráno, prípadne večer pred spaním. Samozrejme, chuť droždia nemusí byť každému blízka. V tom prípade je tu aj možnosť užívania kvasníc vo forme tabliet, čiže ako výživový doplnok.

Odporúčame: Naparovanie dutín – aké má účinky a ako správne postupovať?

maska z droždia

Zdroj: Shutterstock®

Droždie a pokožka – aké majú kvasnice vplyv na pokožku?

Droždie vám dokáže pomôcť aj s mnohými kozmetickými problémami, ktoré sa týkajú pokožky a pleti. Kvasnice obsahujú vitamíny B a rôzne minerály, ktoré môžu hydratovať pokožku a zlepšiť jej textúru.

Niektoré druhy kvasníc majú protizápalové vlastnosti, čo môže pomôcť znížiť podráždenie pokožky a upokojiť ju. Niektoré zložky v kvasniciach môžu pomôcť v boji proti akné tým, že regulujú produkciu kožného oleja a čistia póry. Pravidelné používanie kvasníc môže prispieť k zvýšeniu jasu pleti a jej zdravému vzhľadu.

TIP na využitie droždia č. 2: Droždová maska pre problematickú pleť

Napríklad pre mastnú a aknóznu pleť je hotovým zázrakom domáca kvasnicová pleťová maska. Kúsok droždia vymiešajte s troškou vody alebo mlieka. Musí vám vzniknúť kašička s hustejšou konzistenciou, takže zvolenej tekutiny použite skutočne len máličko.

V opačnom prípade by vám mohla maska z tváre nepríjemne stekať. Hotovú masku naneste na pleť, nechajte pôsobiť 20 minút a keď zaschne a začne opadávať, opláchnite ju vlažnou vodou. 

TIP na využitie droždia č. 3: Droždová maska pre suchú pleť

Kvasnice na prípravu domácej masky môžete využiť aj v prípade, keď vás trápi suchá či svrbiaca pokožka. Stačí, ak vodu alebo mlieko vymeníte za ružovú vodu. Nakoniec si môžete pripraviť masku z čerstvého droždia, pár kvapiek citrónovej šťavy, lyžičky medu a jedného bielka.

Zmes nechajte pôsobiť asi 15 minút a zmyte ju vlažnou vodou. Táto maska je vhodná, ak potrebujete napnúť a rozžiariť pleť. 

TIP na využitie droždia č. 4: Vlasová maska z droždia

Zmiešajte droždie s teplou vodou a nechajte kvasiť. Potom aplikujte túto pastu na vlasy a nechajte pôsobiť asi 20 - 30 minút pred umytím vlasov. Droždie poskytne vlasom živiny a môže zlepšiť ich textúru a lesk.

Odporúčame: Užívanie koloidného striebra vnútorne: Je bezpečné? Aké sú riziká?

droždie ako hnojivo

Zdroj: Shutterstock®

Ako kvasnice vplývajú na rastliny?

Vedeli ste o tom, že droždie nachádza uplatnenie nielen pri pečení koláčov či výrobe domácich masiek, ale aj v oblasti záhradkárstva? Posledný tip, ako naložiť s kvasnicami, je určený pre tých z vás, ktorí máte záhradu alebo si pestujete ovocie, zeleninu či kvietky aj doma a na balkóne.

Droždie je totižto výbornou prísadou na prípravu domáceho hnojiva, ktoré je skutočne výživné. Obsahuje množstvo železa i ďalších minerálov, a to ocenia mnohé rastliny.

TIP na využitie droždia č. 5: Hnojivo z kvasníc

Pri príprave hnojiva sa držte pomeru 1 kilogram droždia na 5 litrov vody, pričom presné dávky si prispôsobte tomu, aké množstvo prípravku na hnojenie si chcete vyrobiť. Kvasnice nechajte vo vode poriadne rozpustiť. Výsledný produkt, pripravený podľa zmieneného množstva, je nakoniec určený ešte na ďalšie riedenie, a to v približne päťdesiatich litroch vody.

Kvasnicové hnojivo je osožné pri pestovaní zeleniny, ovocia i izbových rastlín. Zamilujú si ho najmä jahody či muškáty. Najlepšie na tom je, že na výrobu takéhoto prípravku na hnojenie, môžete bez obáv použiť aj droždie po záruke, ktoré by inak skončilo v koši.

Extra TIP: Poznáte nutričné kvasnice, nazývané aj lahôdkové droždie? Zistite o ňom viac tu: Lahôdkové droždie – prečo ho pridať do stravy a ako na to?.

Článok aktualizovaný 7.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Tonhauserová 01.06.19 10:59

karma
104.00

A taká praženica s droždím..pochúťka

  • 3
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní