Naparovanie dutín – aké má účinky a ako správne postupovať?

Naparovanie dutín – aké má účinky a ako správne postupovať?

Sychravé a chladné počasie ide ruka v ruke s rôznymi respiračnými nákazami, respektíve infekciami dýchacích ciest. Koho počas jesene či zimy nepotrápi aspoň nejaká menšia viróza? Pravdepodobne len jedincov so skutočne silnou imunitou alebo veľkým šťastím.

V najlepšom prípade mnohých obíde len nejaké prechladnutie, v závažnejšom prípade sa však môže objaviť chrípka či zápaly priedušiek alebo pľúc. Respiračné ochorenia postihujúce dýchacie cesty môžu byť zapríčinené vírusmi (vírus chrípky, adenovírusy, rinovírusy) aj baktériami (streptokoky, stafylokoky). K typickým prejavom patrí zvýšená teplota, únava, kašeľ, bolesti hlavy a tela, bolesť v krku i nádcha. 

Práve pocit upchatého nosa je skutočne nepríjemný. Je však viacero spôsobov, ako uvoľniť upchatý nos. Ak nechcete siahať po klasických sprejoch, ktoré sa môžu používať len obmedzený čas, vyskúšať môžete naparovanie dutín. Ako pomáha naparovanie dýchacích ciest a ako postupovať? Ktoré bylinky prospešné pre dýchací trakt použiť?

Ako funguje naparovanie dutín?

Pod pojmom naparovanie máme na mysli inhalovanie horúcej pary dýchacími cestami. Ide o veľmi starú techniku na uvoľnenie nosných dutín, ktorá sa ako doplnková podporná terapia pri liečbe ochorení dýchacích ciest využíva aj dnes.

Pri naparovaní sa čiastočky odparujúcej sa pary dostávajú do dýchacieho systému, prechádzajú nosovou dutinou, nosohltanom, hltanom aj hrtanom, okolo hlasiviek a dostávajú sa až do nižších častí respiračného traktu.

Ako môže naparovanie pomôcť dýchaciemu systému?

Pozitívny účinok naparovania spočíva v prvom rade v priaznivom zvlhčení slizníc dýchacieho ústrojenstva a dezinfekcii dýchacích ciest. Inhalovanie pary napomáha z nosovej sliznice odstraňovať nadbytočný hlien, čo vedie k ľahšiemu dýchaniu.

Vďaka rôznym pomocníkom, ktorí sa pri naparovaní používajú, ako sú soľ, bylinky či esenciálne oleje, možno touto jednoduchou metódou uvoľniť upchaný nos, tiež zmierniť suchý dráždivý akútny kašeľ a uľahčiť vykašliavanie hlienu.

Naparovanie sa uplatňuje pri rôznych ochoreniach dýchacích ciest, vrátane sinusitídy (zápal prínosných dutín), zápalu priedušiek, akútnej nádchy, laryngitídy (zápal hlasiviek a hrtana) a ďalších. Metóda naparovania s cieľom uvoľniť dutiny je vhodná aj pre väčšie deti či tehotné a dojčiace ženy. 

Odporúčame: ​Vážna a život ohrozujúca choroba – ako sa prejavuje zápal pľúc?

Ako sa naparovať?

Naparovanie tváre nie je nijak náročnou technikou. Na výber máte z dvoch základných možností. Tou prvou je naparovanie pomocou špeciálneho prístroja, ktorý na internete nájdete pod názvami ako sauna na tvár, tvárová sauna či naparovač tváre. Ide o prístroj, ktorý po naplnení vodou a zapnutí vytvára paru.

Je určený na saunovanie tváre s cieľom uvoľniť nosové a čelové dutiny, ako aj prekrviť pleť a pripraviť ju na hlbšie čistenie. Ak takýto prístroj doma nemáte, vôbec to nevadí. Vystačíte si aj s hrncom, tak ako sa to robilo aj kedysi. V hrnci necháme zovrieť vodu a pridáme do nej vybrané bylinky alebo vonné oleje.

Následne sa nakloníme nad hrniec vo vzdialenosti asi 30 cm a hlavu si prikryjeme veľkým uterákom či tenšou dekou, aby sme zabránili úniku pary. Zavrieme oči a zhlboka nosom vdychujeme stúpajúcu paru. Pri bolestiach hrdla a kašli je vhodné vdychovanie nosom striedať s vdychovaním ústami. Počas procedúry je podľa potreby vhodné niekoľkokrát nos vyfúkať.

Aká je dĺžka a postup po naparovaní?

Naparovanie by malo trvať asi 5 až 10 minút, u malých detí postačí aj 5 minút. Naparovať dutiny možno v čase choroby 2 až 3 razy denne, minimálne pred spánkom je to však veľmi žiaduce. Po naparovaní je najlepšie zaľahnúť do teplej postele. 

Čo pridať do vody pri naparovaní – aké sú najlepšie bylinky na naparovanie?

Aby bolo naparovanie čo najúčinnejšie, odporúča sa do vody pridať nejaké prospešné ingrediencie. Účinné látky z použitých prísad sa pri inhalovaní dostávajú priamo na povrch sliznice dýchacích orgánov, čo môže mať veľmi priaznivý vplyv na priebeh liečby ochorenia.

Pri naparovaní môžete do horúcej vody (cca 1 až 1,5 l) pridávať napríklad tieto suroviny:

  • naparovanie slanou vodou – morská soľ (2 – 3 PL),

  • harmanček (hrsť kvetov),
  • mäta pieporná (vňať mäty, asi 1 hrsť),
  • jedlá sóda (1 PL),
  • škorica (1 drievko, povariť vo vode 3 minúty),
  • rozmarín (1 PL sušenej vňate alebo 2 vetvičky čerstvého),
  • tymian (1 PL sušenej vňate alebo 2 vetvičky čerstvého),
  • levanduľa (2 PL sušených kvetov).

Odporúčame: ​Užívate lieky na riedenie krvi? Toto je vhodné o nich vedieť!

Naparovanie dýchacích ciest s esenciálnymi olejmi

Pri naparovaní sú skvelými pomocníkmi aj esenciálne, respektíve éterické oleje. Tie pridávame do vody vo veľmi malom množstve. Obvykle postačí okolo 5 kvapiek na 1 až 1,5 l vody. Ak však máte kvalitné čisté esenciálne oleje, úplne postačí aj 1 až 3 kvapky.

V tomto prípade platí, že menej je viac. Tieto výťažky z rastlín totiž môžu vo veľkom množstve dráždiť oči a sliznice a spôsobovať ich vysúšanie. Preto pridávajte do vody radšej menej kvapiek a nezabúdajte mať počas naparovania zavreté oči.

Na naparovanie sa najčastejšie požíva eukalyptový, mätový, čajovníkový olej, levanduľový, borovicový, rozmarínový či tymianový olej. Možné je ich i miešať. Zmiešajte po 10 kvapiek z eukalyptového, čajovníkového a levanduľového oleja a zo zmesi pridajte 3 kvapky do vody na naparovanie. 

Odporúčame: Pociťujete bolesť vaječníkov? Tu je 9 možných príčin

Na čo si dávať pozor a pre koho nie je naparovanie vhodné?

Naparovanie dutín je jednoduchá, lacná a účinná metóda na uvoľnenie upchatých dutín a zmiernenie ďalších ťažkostí v období liečby. Naparovanie je vo všeobecnosti bezpečné, no môže sa s ním spájať pár obmedzení a rizík. Najväčšie riziko spočíva v popálení sa horúcou vodou.

Preto nie je naparovanie vhodné pre úplne malé deti. Aj pri naparovaní sa s väčšími deťmi je nevyhnutné mať ich stále pod kontrolou. Bezpečnejšie je v tomto prípade použitie spomínanej tvárovej sauny.

Okrem toho je potrebné dávať pozor na výber ingrediencií na naparovanie u alergikov. Pre palinových alergikov nie je vhodné naparovanie s harmančekom či mätou. U týchto pacientov je najlepšie používať pri naparovaní len morskú soľ. 

Taktiež platí, že naparovanie s esenciálnymi olejmi sa vo všeobecnosti neodporúča astmatikom. V prípade veľmi malých detí sa neodporúča používať eukalyptový a mätový olej. S naparovaním to tiež netreba preháňať. Ideálne je podstúpiť túto procedúru 2 až 3 razy denne. Príliš časté naparovanie s niektorými zložkami totiž môže vysušovať sliznice. 

Článok aktualizovaný 6.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní