KVÍZ: Pohlavne prenosné choroby – viete o nich všetko dôležité?

KVÍZ: Pohlavne prenosné choroby – viete o nich všetko dôležité?

Termínom pohlavne prenosné choroby označujeme skupinu infekčných ochorení, ktoré sa z človeka na človeka prenášajú primárne počas pohlavného styku, či už vaginálneho, alebo aj orálneho a análneho. Tiež túto skupinu ochorení združuje názov sexuálne prenosné choroby či pohlavne prenosné infekcie, prípadne skratka STD (z anglického sexually transmitted disease).

Výraz pohlavná choroba nie je úplne presný, keďže sa týmto pojmom môžu označovať aj rôznorodé ochorenia pohlavnej sústavy, ktoré sa pohlavným stykom neprenášajú, ako napríklad zápal vaječníkov či nádorové ochorenia mužských a ženských pohlavných orgánov. Pohlavne prenosné ochorenia majú najčastejšie bakteriálny alebo vírusový pôvod, no spôsobené môžu byť napríklad aj parazitmi. Čo všetko o nich viete?

Máte o pohlavne prenosných chorobách dostatok informácií?

Sexuálne prenosné ochorenia sa môžu spájať s vážnymi zdravotnými komplikáciami, niektoré infekcie sú dokonca nevyliečiteľné. Práve preto by sme vždy mali myslieť na prevenciu. Nemenej dôležitá je dostatočná informovanosť o daných ochoreniach a metódach ich prevencie. Myslíte si, že máte dostatok informácií o pohlavne prenosných ochoreniach? Preverte svoje vedomosti v nasledujúcom kvíze. 

Skúste ďalší kvíz: Lieky a ich účinky – ako pôsobia antacidá alebo cytostatiká?

  • Kvíz: Pohlavne prenosné ochorenia

  • 1 / 10

Ako sa nazýva odvetvie lekárstva, ktoré sa zaoberá výskumom, prevenciou a liečbou pohlavne prenosných ochorení?

  • angiológia
  • venerológia
  • ftizeológia
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

Zdroj úvodnej foto: Depositphotos


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní