5 kritérií pre výber detskej postieľky

5 kritérií pre výber detskej postieľky

Detská postieľka musí byť bezpečná, pohodlná, praktická a aj štýlová. Ako vybrať tú najvhodnejšiu?

Čakanie na príchod dieťaťa na svet so sebou prináša množstvo radosti, očakávania a príjemných povinností. Jednou z nich je výber detskej postieľky, v ktorej dieťatko strávi prvé roky života. Časom ju nahradí väčšia posteľ, ktorej výber je dnes naozaj široký. Moderné sú vyvýšené, poschodové postele alebo detské postele v tvare domčeka v škandinávskom dizajne.

Aj postieľky pre deti disponujú zaujímavými dizajnmi i farbami a vyrábajú sa z rôznych materiálov.

Ak neviete, ako vybrať dokonalú detskú postieľku, inšpirujte sa nasledovnými tipmi.

Odporúčame: Fén na vlasy a jeho netradičné využitie – poznáte týchto 9 užitočných trikov?

Kritériá pre výber detskej postieľky

• Pohodlie

Kvalitný spánok je pre zdravý vývin dieťaťa nevyhnutnosťou. Jedným z faktorov, ktorý ho ovplyvňuje, je komfort pri spaní. Dieťa potrebuje priestor, a preto je štandardný rozmer detskej postieľky 120 x 60 cm, poprípade 140 x 70 cm.

Dôležitý je výber matraca poskytujúceho dostatočnú oporu chrbtici. Väčšina odborníkov odporúča staviť na stredne tvrdé matrace z kvalitných polyuretánových pien a investovať do poťahu z prírodných materiálov, čiže vlny alebo bavlny.

Kúpou kvalitného matraca sa dá predchádzať, napríklad syndrómu náhleho úmrtia (SIDS), vyskytujúceho sa najmä u predčasne narodených detí v prvých týždňoch či mesiacoch života. Okrem monitora dychu môže byť prevenciou SIDS aj špeciálny detský matrac vyznačujúci sa maximálnou priedušnosťou.

Polohu a komfort pri spaní ovplyvňuje rošt. Pri deťoch trpiacich refluxom alebo zahlienením stojí za zváženie investícia do šikmo polohovateľného roštu.

Mantinely do postieľky, vankúše či prikrývky, alebo čoraz populárnejšie spacie vaky prispievajú k vytvoreniu príjemnej atmosféry na spanie.  

• Bezpečnosť

Každá detská postieľka musí spĺňať bezpečnostné normy, a preto je vhodné nákup realizovať cez overeného predajcu.

S bezpečnosťou súvisí aj jej nosnosť. Štandardné detské postieľky sú spravidla vhodné pre deti do troch rokov, všímajte si však aj aká je nosnosť postieľky.

• Dizajn

Detské postieľky spravidla disponujú neutrálnym dizajnom a farbami. Ak sa rozhodnete pre minimalistický dizajn postieľky a nábytku, budete mať väčší priestor pre kreatívne dolaďovanie doplnkov. Interiér detskej izby môžete ozdobiť dekoráciami, ktoré vymeníte jednoducho ak budete mať chuť na zmenu. Dlhodobým trendom sú rôzne nálepky a plagáty na stenu, textilné dekorácie pre deti, či baldachýny nad postieľkami. Medzi zákazníkmi sú tiež obľúbené aj do detailu prepracované postele pre deti zdobené rozprávkovými či zvieracími motívmi.

Atraktívnym vzhľadom potešia rastúce detské postieľky vhodné pre deti od narodenia do 6 rokov.

Multifunkčné detské postieľky predstavujú kombináciou hojdacieho priestoru na spanie, prebaľovacieho pultu či komody.

Odporúčame: TOP 10 tipov, ako využiť orechové maslo – zdravo, chutne a originálne

• Materiál

Detské postieľky sú najčastejšie vyhotovené z dreva, kovu alebo textílie v kombinácii s plastom. Klasikou je drevo vyznačujúce sa odolnosťou, stabilitou a prírodným vzhľadom. Je príjemné na dotyk a vydáva prirodzené teplo. Dlhú životnosť majú, napríklad bukové detské postieľky.

Kovové postieľky pre deti sú odolné voči poškodeniu. Textilné sa ľahko prenášajú, ale nie sú vhodné na dlhodobé používanie, skôr na príležitostné prespanie.

• Komfort pri používaní

S bábätkom je potrebné pravidelne manipulovať. Je nevyhnutné, aby bol prístup do postieľky jednoduchý a nespôsoboval zbytočnú námahu.

Na výber sú detské postieľky so sklápacou bočnicou, ktorá šetrí rodičom chrbticu. Pri ukladaní či vyberaní dieťaťa z postieľky sa nemusia skláňať.

Detská postieľka so stiahnutou, alebo odnímateľnou bočnicou sa dá prakticky spojiť s manželskou posteľou, čo matke uľahčí napríklad nočné dojčenie, pretože nemusí vstávať.

Komfort pri používaní zvýšia aj praktické kolieska zabezpečujúce ľahký presun z jednej izby do druhej. Vyberateľné priečky umožnia väčšiemu dieťaťu bezpečne vyliezť. Zásuvka na vodiacich koľajniciach v spodnej časti postieľky poskytne úložný priestor.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní