Fén na vlasy a jeho netradičné využitie – poznáte týchto 9 užitočných trikov?

Fén na vlasy a jeho netradičné využitie – poznáte týchto 9 užitočných trikov?

Všetky spotrebiče v domácnosti majú prirodzene svoje základné funkcie, pre ktoré ich využívame, čím nám uľahčujú bežné domáce práce a celkovo život. Napríklad taká mikrovlnná rúra je skvelým pomocníkom na expresne rýchle zohriatie jedla bez zbytočne zašpinených a v horšom prípade aj pripálených hrncov a panvíc. Prečo však nenájsť spotrebičom aj iné šikovné spôsoby využitia mimo toho základného?

Vďaka mikrovlnke máme rýchlo zohriatu večeru, no napríklad zahriatie citrusov zabezpečí ich lepšie odšťavenie a zahriatie špongie ju zbaví väčšiny mikroorganizmov. Mikrovlnku dokonca možno využiť aj na sušenie byliniek. 

A podobne netradičné metódy používania by sme mohli nájsť aj u iných spotrebičov či predmetov. Napríklad i taký fén dokáže urobiť omnoho viac, ako vysušiť vlasy, prípadne srsť domáceho miláčika. Prinášame hneď 9 šikovných trikov s fénov, ktoré vám v mnohých situáciách uľahčia život. 

1. Odstránenie voskoviek

Minimálne prvý trik uľahčí život mnohým rodičom. Koľkokrát ste si našli od svojich ratolestí nakreslené umelecké dielo, no nie na papieri, ale niekde na nábytku či podlahe? Ak dieťa použilo voskovky, respektíve voskové pastelky, na boj proti čmáraniciam použite práve fén. Namierte na kresbu horúci vzduch z fénu a po chvíli nečistoty jemne zotrite handričkou s trochou saponátu. 

Odporúčame: ​TOP 10 tipov, ako využiť orechové maslo – zdravo, chutne a originálne

2. Odstránenie vosku od sviečok

Pri vosku ešte zostaneme. Patríte k milovníkom voňavých sviečok, ktoré dokážu razom rozvoňať, zohriať a zútulniť interiér? V tom prípade možno niekedy bojujete aj so zaschnutým voskom zo sviečok na rôznych materiáloch. Preto potrebujete poznať tento trik. Na škvrnu od vosku položte niekoľko vrstiev útržkov toaletného papiera, pijaku, kuchynských utierok alebo vreckoviek a namierte na miesto horúci vzduch z fénu. Za pár chvíľ sa začne vosk vpíjať do použitého materiálu. 

3. Ľahšie odlepenie náplastí

Z času na čas dôjde v domácnosti alebo i vonku aj k nejakému úrazu. Drobné škrabance a ranky, prípadne aj otlaky a podobné poranenia obvykle ošetríme náplasťami. Tie sú skvelým pomocníkom, no dať ich dole je niekedy problém. Ich strhávanie nemusí byť bezbolestné, najmä ak zachytili aj pár chĺpkov alebo tenkú kožu.

Nabudúce, keď bude náplasť strhávať, najskôr ju opatrne nahrejte teplým vzduchom z fénu. Teplý vzduch účinne naruší lepidlo a vy náplasť bezbolestne odstránite. Tento trik sa vám isto bude hodiť, ak máte malé deti. 

4. Ľahšie odlepenie samolepiek

Na podobnom princípe funguje aj tento trik. I odstránenie nálepiek, etikiet alebo cenoviek z rôznych povrchov, napríklad sklených fliaš, okien alebo podlahy, môže byť niekedy problematické. Z mnohých takýchto nálepiek zostávajú na povrchu po strhnutí zvyšky lepidla či papiera. Než sa budete snažiť nálepku zoškrabať, nahrejte ju pomocou fénu. Lepidlo rovnako zmäkne a prestane byť tak priľnavé. Odstránenie nálepky bude omnoho ľahšie. 

5. Odstránenie škvŕn od pohárov z nábytku

Hnevajú vás zaschnuté kolieska na nábytku od pohárov? Je pravdou, že niekedy sa hlavne z drevených povrchov odstraňujú pomerne ťažko. V tomto prípade môže opäť pomôcť fén. Namierte na škvrny horúci fén a sledujte, ako nevzhľadné kolieska po pár chvíľach miznú. 

Odporúčame: ​Bazalka posvätná – v čom má navrch oproti bežnej bazalke?

6. Vyrovnanie oblečenia

V prípade núdze môže fén nahradiť aj žehličku, a to napríklad na cestách, ak žehlička, a to ani tá na vlasy, nie je poruke. Pokrčený odev zaveste na vešiak a zľahka ho navlhčite, ideálne pomocou fľaštičky s rozprašovačom. Následne jednou rukou napínajte časť odevu a druhou oblečenie sušte horúcim vzduchom. Fénom pohybujte vždy len v jednom smere, teda napríklad zhora nadol. 

7. Teplý obklad

Teplé obklady sú skvelým pomocníkom pri bolestiach, do určitej miery dokážu priniesť úľavu od ťažkostí. Pripraviť ich možno napríklad namočením látky do horúcej vody a priložením na postihnuté miesto. Takýto obklad však rýchlo chladne, preto ho v horúcej vode treba namáčať v pravidelných intervaloch. Prácu však dokáže uľahčiť fén. Horúci vzduch namierte na obklad, čím udržíte jeho vhodnú teplotu. Pozor, nedržte fén úplne blízko, aby ste sa nepopálili. 

8. Sušenie nechtov

Tento starý dobrý trik musia poznať všetky ženy, ktoré si pravidelne lakujú nechty. Pri takomto škrášľovaní nechtov je pomerne otravné, ak si lakom zašpiníme aj kožtičku okolo nechtov, no rovnako je aj otravné čakať na zaschnutie laku. Kým lak úplne nevyschne, existuje riziko, že ho niekde obtrieme.

Dostupné sú dnes už aj rýchloschnúce laky, no tie nie vždy fungujú tak, ako by sme si predstavovali. Na pomoc však možno vytiahnuť fén. Namierte na nechty studený vzduch z väčšej diaľky a vaše nechty budú o chvíľu dôkladne vysušené. 

9. Úprava čokoládovej polevy

A na koniec prinášame trik pre milovníkov pečenia sladkých dobrôt. Ak ste sa pustili do prípravy torty alebo koláča, ktorého vrchnú časť tvorí čokoládová poleva, no jej povrch nie je úplne dokonalý a nepôsobí esteticky, pomôcť môže fén. V tomto prípade stačí polevu chvíľu nahrievať horúcim vzduchom z fénu. Za pár chvíľ bude poleva vyzerať ako od profesionála. 

Odporúčame: Chybné triedenie odpadu – 10 bežných vecí, ktoré recyklujeme zle


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní