KVÍZ: Lieky a ich účinky – ako pôsobia antacidá alebo cytostatiká?

KVÍZ: Lieky a ich účinky – ako pôsobia antacidá alebo cytostatiká?

Viete si predstaviť, že by sme dokázali existovať bez akýchkoľvek liekov? Nuž, ak by sme žili vo svete bez chorôb, akýchkoľvek zdravotných problémov a tiež bez zranení, pravdepodobne áno. Veď v takomto prípade by nám boli prakticky zbytočné. Situácia je však iná a lieky ľuďom každodenne zachraňujú život alebo prinášajú úľavu od zdravotných problémov. A hoci nie sú všemocné a neraz sa s ich užívaním spájajú aj rôzne vedľajšie účinky, pravdepodobne sa zhodneme na tom, že bez nich by sa nám žilo ťažko.

Veď sa len stačí pozrieť do minulosti, kedy neboli dostupné ani základné lieky a ľudia umierali aj na nezávažné zdravotné ťažkosti, ktoré sú dnes dobre liečiteľné. A bolo tomu tak veľmi dlhú dobu, čo sa ľudia spoliehali len na rôzne bylinky a možno i netradičné spôsoby liečby, ako púšťanie žilou či aplikácia pijavíc. K začiatku modernej epochy vývoja liekov došlo až v priebehu 19. storočia. Dôležitým míľnikom bol začiatok 20. storočia, konkrétne rok 1928, kedy došlo k objavu prvého antibiotika v medicíne – penicilínu.

Pomocníci pri horúčke, bolesti či infekcii

Dnes už máme dostupné obrovské množstvo rôznorodých liekov. A hoci moderná medicína ani zďaleka nepozná liek na všetky choroby, vďaka vedcom, výskumom a moderným technológiám nápomocných liečiv neustále pribúda. Avšak, ako sme spomenuli vyššie, lieky nie sú len nápomocné. U niektorých liekov sú bežné menšie alebo väčšie vedľajšie účinky, iné zase môžu škodiť v prípade, ak sú použité zle, v nesprávnom množstve alebo v nevhodnej kombinácii s iným liekom.

Práve preto by o tom, aké lieky užívať a kedy, mali rozhodovať primárne lekári. I v prípade užívania voľnopredajných prípravkov, na ktoré nie je potrebný predpis od lekára, je vhodné sa poradiť minimálne s lekárnikom. V každom prípade však nie je na škodu, ak máme aspoň základný všeobecný prehľad o rôznych liekoch a ich účinkov. Napríklad to, že antibiotiká sa používajú na boj s baktériami, veľmi dobre vieme. Viete však, na čo slúžia napríklad cytostatiká alebo diuretiká?

Skúste ďalší kvíz: Krv a krvné skupiny – čo o nich viete?

  • Kvíz: Lieky a ich účinky

  • 1 / 10

Ako sa vo všeobecnosti nazývajú lieky tlmiace bolesť?

  • antihistaminiká‎
  • antikonvulzíva
  • analgetiká
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní