Trápi vás dýchavičnosť? Tu je 10 možných príčin nepríjemných ťažkostí

Trápi vás dýchavičnosť? Tu je 10 možných príčin nepríjemných ťažkostí

Dýchavičnosť, dýchavica, dušnosť či dyspnoe. Všetky uvedené pojmy označujú jeden pomerne nepríjemný stav, ktorý môže človek subjektívne charakterizovať ako pocit nedostatku vzduchu, respektíve kyslíka v pľúcach. Jedinec s dyspnoe dýcha plytko, zrýchlene a má pocit, že nedokáže, takpovediac, chytiť dych. Plynulé dýchanie je pre neho namáhavé. V závažnejších prípadoch sa k sťaženému dýchaniu môže pridať počuteľný pískavý zvuk alebo sipot, bledosť v tvári, tlak na hrudi, zmodranie pier či nadmerné potenie. 

Menšia alebo väčšia dýchavica je pritom úplne bežným sprievodným príznakom nadmernej telesnej námahy. Objaviť sa môže pri intenzívnom športe či inej fyzickej aktivite. Avšak, ak sa dostavuje aj pri minimálnej telesnej námahe či dokonca v pokoji, môže byť príznakom chorobného stavu. Dýchavičnosť je prejavom veľmi dlhého radu rôznorodých ochorení, ktoré sa netýkajú iba respiračného systému. Ak sa dýchavica objavuje pravidelne a bez zjavnej príčiny, je dôležité zdravotný stav konzultovať s lekárom, ktorý odhalí pôvod ťažkostí. Čo všetko sa za dyspnoe môže ukrývať?

1. Zlá kondícia

Ak sa človek viac zadýcha i pri menej náročnej fyzickej aktivite, napríklad po vyjdení dvoch poschodí, alebo po pobehnutí pár metrov na autobus, nemusí to vôbec znamenať, že príčinou je nejaké ochorenie. K najčastejším príčinám dýchavičnosti totižto patrí v prvom rade zlá kondička. Je pochopiteľné, že človek, ktorý sa hýbe nedostatočne a vedie sedavý spôsob života, sa zadýcha oveľa rýchlejšie a v oveľa väčšej miere ako jedinec, ktorý sa pravidelne hýbe a cvičí. Pre zlepšenie fyzickej kondície je možné podniknúť prakticky len jedinú vec, a to začať sa viac hýbať. Vhodné je do života zaradiť viac chôdze a rôznych pohybových aktivít. 

2. Nadváha a obezita

Za rýchlym zadýchaním môžu okrem zhoršenej fyzickej kondície stáť aj kilá navyše. U ľudí s veľkou nadváhou až obezitou neraz dochádza k poklesu respiračného rezervného objemu pľúc a poklesu ich funkčnej reziduálnej kapacity. Rovnako môže dochádzať k zúženiu dýchacích ciest. Dýchavičnosť však nie je jediným problémom, ktorý sa v dôsledku obezity vyskytuje. Nadmerná telesná hmotnosť sa spája aj s ťažkosťami s pohybovým aparátom, cukrovkou 2. typu či srdcovými problémami. 

Odporúčame: Civilizačné choroby sú častou príčinou úmrtí. Prečo nás trápia čoraz viac?

astma

Zdroj: Shutterstock®

3. Astma

Dýchavičnosť môže v mnohých prípadoch skutočne poukazovať na zdravotný problém, ktorý je nevyhnutné riešiť s lekárom. Ako prvú môžeme spomenúť astmu. Astma bronchiale predstavuje chronické zápalové ochorenie respiračného systému, pri ktorom dochádza k nadmernej sekrécii hlienu a zúženiu určitých častí dýchacích ciest. To vedie k opakovaným ťažkostiam s dýchaním. Astma sa často rozvíja už v detskom veku, niekedy však aj v dospelosti. Ide obvykle o celoživotné ochorenie, ktoré okrem dýchavice sprevádzajú i ťažkosti na hrudníku, suchý kašeľ, pískavé zvuky pri výdychu či problémy so spánkom. 

4. CHOCHP

Ďalšou možnou príčinou dýchavice, súvisiacou s respiračným systémom, je ochorenie CHOCHP. Reč je o chronickej obštrukčnej chorobe pľúc, čo je chronické ochorenie respiračnej sústavy, charakteristické zúžením dýchacích ciest v dôsledku trvalého zápalu. K typickým príznakom patrí okrem väčšej dýchavičnosti aj bolesť na hrudi, sipot, neustupujúci kašeľ s hlienom, únava alebo častejší výskyt infekcií dýchacích ciest. CHOCHP je nezvratný stav, ktorého liečba je zameraná hlavne na zmiernenie sprievodných ťažkostí pacienta, ktoré sa časom zvyknú postupne zhoršovať. 

5. Infekcie dýchacích ciest

Problémy s dýchaním sa bežne dostavujú pri rôznych bakteriálnych a vírusových infekciách dýchacích ciest (napr. pri chrípke), najmä ak dôjde k zápalu priedušiek alebo pľúc. Pri infekcii v dýchacích cestách sa však spravidla objavuje oveľa viac sprievodných ťažkostí. Bežný je suchý alebo vlhký kašeľ, horúčka, zimnica, únava a slabosť, nechutenstvo, bolesti hlavy, kĺbov a svalov, tlak na hrudi a ďalšie. Vírusové infekcie potrebujú obvykle hlavne oddych na lôžku a tlmenie sprievodných príznakov, bakteriálne infekcie je spravidla nevyhnutné preliečiť antibiotikami. 

6. Rakovina pľúc

Dyspnoe radíme medzi pomerne skoré príznaky rakoviny pľúc. Toto závažné ochorenie sa obvykle určitý čas neprejavuje, no v porovnaní s inými typmi rakoviny sa príznaky začínajú objavovať pomerne skoro. Okrem sťaženého dýchania sa objavuje aj pretrvávajúci kašeľ, bolesť na hrudníku či zmeny hlasu. Neskôr sa pridáva vykašliavanie s prímesou krvi, bolesť kostí či zdanlivo bezdôvodné chudnutie. Do rizikovej skupiny patria v súvislosti s rozvojom rakoviny pľúc predovšetkým fajčiari. Riziko zvyšuje i práca v prostredí s karcinogénnymi látkami alebo prašnom a veľmi znečistenom prostredí, niektoré chronické ochorenia dýchacích ciest či dedičnosť.

7. Srdcové zlyhávanie

Okrem zdravotných problémov s dýchacou sústavou sa dýchavičnosť objavuje aj pri ťažkostiach týkajúcich sa srdca. Pod pojmom srdcové zlyhávanie môžeme spravidla chápať chronický stav charakteristický oslabením srdcového svalu a znížením jeho výkonu. Riziko vzniku tohto stavu rastie spolu so zvyšujúcim sa vekom, často však vznik súvisí s pretrvávajúcim kardiovaskulárnym ochorením jedinca. K najtypickejším príznakom srdcového zlyhávania patrí hlavne dýchavičnosť, taktiež zrýchlený pulz, opuchy končatín, slabosť, zadržiavanie vody v tele či tráviace problémy (v dôsledku ukladania tekutín v brušnej oblasti).

Odporúčame: Ako sa prejavuje pásový opar? Liečbu ochorenia neradno podceňovať!

arytmia

Zdroj: Shutterstock®

8. Arytmia

Dyspnoe môže poukazovať aj na mnohé ďalšie problémy so srdcom a kardiovaskulárnym systémom. Jednou z možných príčin väčšej dýchavice je napríklad arytmia. Pojmom arytmia sú označované rôzne poruchy srdcového rytmu. Podstatou arytmie je nepravidelná činnosť srdca. Pri arytmii môže dochádzať k pomalej alebo naopak rýchlej frekvencii srdcovej činnosť, jej nepravidelnostiam či iným odchýlkam od normálu, týkajúcich sa činnosti srdca. Prejavy môžu byť pri rôznych arytmiách trochu odlišné, no k všeobecným príznakom patrí najmä dýchavičnosť, únava, slabosť, búšenie srdca či bolesť na hrudníku. Dýchavica sa však objavuje aj pri ďalších ochoreniach srdca, preto ju neradno podceňovať. 

9. Anémia

Dýchavica bez väčšej námahy patrí aj k hlavným príznakom chudokrvnosti, odborne anémie. Chudokrvnosť je charakteristická poklesom množstva červeného krvného farbiva (hemoglobínu) v krvi a červených krviniek. V dôsledku tohto nedostatku je narušený proces prenosu kyslíka v bunkách a tkanivách. Telo je teda nedostatočne okysličené, čo sa okrem dyspnoe typicky prejavuje aj búšením srdca, nadmernou únavou, bledosťou kože či studenými končatinami. Jedinec môže pociťovať aj bolesť na hrudi, závraty či nechutenstvo.

10. Psychické problémy

V niektorých prípadoch nesúvisí väčšia dýchavica s fyzickým stavom jedinca, ale jeho psychickým zdravím. Dyspnoe môže byť totižto sprievodným príznakom mnohých psychických problémov. Môže byť vyvolané v prvom rade nadmerným stresom, ktorého negatívny vplyv na fyzické aj duševné zdravie človeka mnohí podceňujú. Dýchavica rovnako môže sprevádzať úzkostné stavy, záchvaty paniky, fóbie (napr. strach z výšky, pavúkov a pod.) či psychózy a neurózy. 

Odporúčame: TOP zaujímavosti o ľudskej krvi: Z čoho sa skladá a koľko jej máme?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní