Ako sa prejavuje pásový opar? Liečbu ochorenia neradno podceňovať!

Ako sa prejavuje pásový opar? Liečbu ochorenia neradno podceňovať!

Pásový opar je skutočne nepríjemné ochorenie, ktoré potrápi nemalú časť populácie. Ide o kožné vírusové ochorenie, ktoré je neraz spájané s veľkými bolesťami. Liečba pritom môže byť v mnohých prípadoch neľahká a pomerne zdĺhavá.

Ktoré vekové skupiny postihuje pásový opar najčastejšie a čo ho vyvoláva? Pri ktorých zdravotných ťažkostiach je potrebné spozornieť? A je vôbec možná prevencia tejto choroby? Odpovede na dôležité otázky o pásovom opare sa dozviete v dnešnom článku.

Príčiny pásového oparu

Čo je pásový opar? Pásový opar (Herpes zoster) je infekčné kožné ochorenie, ktorého pôvodcom je vírus Varicella zoster. Ide o herpetický vírus, ktorý rovnako spôsobuje ovčie kiahne. Práve po preliečení ovčích kiahní zostáva daný vírus skrytý v nervových bunkách.

Rôzne faktory sa môžu následne podieľať na tom, že sa vírus opätovne aktivuje. Človek však v tomto prípade neochorie na ovčie kiahne, ale rozvinie sa uňho pásový opar.

Medzi takéto faktory či spúšťače môžeme v prvom rade zaradiť najmä oslabenie imunity, dlhodobý stres, nadmernú fyzickú záťaž či celkové oslabenie organizmu, napríklad po operácii či v dôsledku iného dlhodobého ochorenia. Viac ohrozené môžu byť napríklad osoby s cukrovkou. Vo vyššej miere sa ochorenie objavuje u žien a celkovo u osôb starších ako 50 rokov.

Odporúčame: Aké sú účinky hnedej ryže? Pre toto je vítanou súčasťou jedálnička!

prejavy pásového oparu

Zdroj: Shutterstock®

Aké má pásový opar príznaky?

Pásový opar začína prepukať v mnohých prípadoch úplne nenápadne. Môže mať podobné príznaky ako obyčajné prechladnutie či začínajúca chrípka. Pacient môže pociťovať väčšiu únavu, slabosť, bolesti hlavy, objaviť sa môže aj zvýšená teplota. Po pár dňoch sa spravidla dostavuje práve bolesť v postihnutej oblasti.

Bolesť býva pomerne ostrá a prítomná na bruchu, hrudníku, taktiež v okolí bedier aj na iných miestach. Objavuje sa na jednom pásovitom úseku kože. Pásový opar môže byť prítomný napríklad aj na tvári. Po ďalších pár dňoch, zvyčajne po dvoch až troch, dochádza k výsevu vyrážok a pľuzgierov v postihnutej boľavej oblasti. Ide spravidla o vyrážky naplnené tekutinou.

Bývajú sprevádzané začervenaním kože, niekedy svrbením, taktiež je miesto výsevu citlivé na dotyk. Vyrážky postupne zasychajú a tvoria sa chrasty. Komplikáciou pásového oparu môže byť poškodenie zrakového alebo sluchového nervu, a to v prípade jeho výskytu v tvárovej časti.

Pásový opar počas tehotenstva

Ak žena v detstve alebo kedykoľvek pred tehotenstvom prekonala ovčie kiahne, rovnako u nej môže dôjsť k rozvoju pásového oparu. Ako sme spomenuli vyššie, k prepuknutiu pásového oparu môže dochádzať pri nadmernej fyzickej aj psychickej záťaži, čomu je žena v tehotenstve bežne vystavená. Vyššie riziko je u tehotných žien s imunitnou nedostatočnosťou.

Pre tehotnú ženu je z hľadiska dopadu na vyvíjajúci sa plod najrizikovejšie, ak sa vírusom Varicella zoster nakazí prvýkrát, teda dostane ovčie kiahne, a to najmä počas prvého trimestra. V prípade reaktivácie vírusu v tehotenstve, teda rozvoji pásového oparu sú riziká poškodenia plodu menšie. Problém predstavuje hlavne prepuknutie ochorenia krátko pred pôrodom. Počas pôrodu by sa totiž mohol novorodenec nakaziť (kongenitálna varicella), preto sa niekedy uvažuje o pôrode cisárskym rezom. 

Odporúčame: Ako v paradajkách zvýšiť obsah lykopénu s protirakovinovým účinkom? TAKTO ľahko!

liečba pásového oparu

Zdroj: Shutterstock®

Je pásový opar nákazlivý?

Je potrebné myslieť na to, že pásový opar je infekčné ochorenie, ktoré je vysoko nákazlivé a prenosné. Rizikový je v tomto prípade kontakt osoby s pásovým oparom a jedinca, ktorý neprekonal ovčie kiahne, čiže neprišiel do kontaktu s daným vírusom. Zdravý jedinec sa môže nakaziť vírusom, pričom u neho vypuknú práve ovčie kiahne.

Nie je bežné, že pacient s pásovým oparom nakazí osobu, ktorá už ovčie kiahne prekonala. Pacient s týmto ochorením by mal navyše dbať na dostatočnú hygienu, používať vlastný uterák či riad, nemal by byť v kontakte s deťmi ani osobami so zníženou imunitou. Nemal by sa tiež dotýkať postihnutej pokožky a následne očí, aby nedošlo k nebezpečnému prenosu infekcie.

Liečba pásového oparu

Už pri prvých príznakoch ochorenia je vhodná návšteva lekára. Pri liečbe sa vo väčšine prípadov využívaní antivirotiká, taktiež liečivá (tabletky, krémy, gély) potláčajúce bolesť či svrbenie. Okrem toho je nevyhnutný počas liečby aj pokoj na lôžku. Nápomocné pri bolesti môžu byť studené obklady, okrem toho je dôležité udržovať postihnutú oblasť v čistote. Zbaviť sa pásového oparu trvá istý čas. 

Komplikácie pásového oparu

Neliečená infekcia môže pretrvávať aj vyše dvoch týždňov. Vhodne nastavená liečba však dĺžku liečenia skracuje, taktiež prispieva k tomu, aby nedošlo k rozvoju iných komplikácií či dlhodobých alebo trvalých následkov. Vo vážnych prípadoch môže pacient pociťovať dlhodobú bolesť v dôsledku poškodenia nervov, taktiež môže dôjsť k poruchám zraku a sluchu, a to v prípade spomínaného poškodenia zrakového alebo sluchového nervu.

Pozri aj: Ktoré jedlá znova neohrievať? Týmto opätovné prihrievanie neprospeje!

prevencia pásového oparu

Zdroj: Shutterstock®

Prevencia pásového oparu

Na pásový opar môže ochorieť v podstate každý jedinec, ktorý prekonal ovčie kiahne. V rámci prevencie môžeme ako prvé spomenúť očkovanie proti vírusu Varicella zoster. To sa spravidla odporúča dospelým osobám, ktoré v detstve neprekonali ovčie kiahne.

V súčasnosti je dostupná aj očkovacia látka proti pásovému oparu, ktorá sa zvyčajne odporúča osobám starším ako 50 rokov, ktoré ovčie kiahne prekonali. Toto očkovanie môže pomôcť chrániť aj pred opätovným prepuknutím pásového oparu.

U mnohých pacientov sa tento zdravotný problém vyskytne len raz, no niekedy sa môže pásový opar vyskytnúť znova. K prevencii je možné prispieť ešte elimináciou rizikových faktorov a spúšťačov. Dôležité je posilňovanie imunitného systému a zdravý životný štýl. Význam má pestrá strava, dostatok oddychu aj pohybovej aktivity či ochrana pred nadmerným stresom.

Aktualizovaný článok: 21.8.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní