Rakovina semenníkov – v ktorom veku sú muži najohrozenejší a aké sú prognózy?

Rakovina semenníkov – v ktorom veku sú muži najohrozenejší a aké sú prognózy?

Rakovina môže zasiahnuť i pohlavné orgány človeka. U žien sa pomerne často objavuje rakovina vaječníkov, teda ženských pohlavných žliaz produkujúcich vajíčka. Rakovina môže rovnako postihnúť aj mužské pohlavné žľazy, čiže semenníky. Semenník predstavuje párovú žľazu uloženú v dolnej časti mieška mimo brušnej dutiny, ktorá je sploštená a zboku oválna. Priemerne má dĺžku do 5 cm, šírku do 3 cm a hrúbku asi 2 cm. 

Úlohou semenníkov je produkovať spermie a syntetizovať mužské pohlavné hormóny. Nádory v semenníkoch sú skôr zriedkavé, predstavujú len asi 1 až 2 % zo všetkých zhubných ochorení, ktoré postihujú mužov. Prečo dochádza k ich rozvoju? Aké príznaky môžu poukazovať na nádor v semenníku? A aké sú možnosti liečby rakoviny semenníkov?

Nádory semenníkov

Pod pojmom rakovina semenníkov rozumieme skupinu rôznych zhubných nádorových ochorení mužských pohlavných žliaz. Rakovina semenníkov obvykle vzniká v bunkách semenníkov tvoriacich spermie. Tieto nádory nazývame nádory z germinatívnych buniek. Medzi najčastejšie typy malígnych nádorov semenníkov radíme takzvané seminómy a neseminómy.

Tie prvé sú tvorené len jedným typom buniek, neseminómy sú zase tvorené rôznymi typmi buniek (napr. teratóm, embryonálny karcinóm). V praxi sa možno stretnúť aj s inými typmi nádorov semenníkov, ktoré označujeme ako non-germinálne nádory. Ide napríklad o nádor z Leydigových buniek. Tieto druhy nádorov sa však vyskytujú vzácne (cca 5 až 10 % zo všetkých nádorov semenníkov).

Hoci riziko rakoviny v mnohých prípadoch rastie spolu s vekom, u rakoviny semenníkov to úplne neplatí. Toto nádorové ochorenie sa skôr týka mladších mužov vo vekovom rozmedzí 15 – 40 rokov, najviac pacientov je vo veku 20 až 35 rokov. Rakovina semenníkov patrí k najčastejším malignitám mladých mužov v tomto vekovom rozpätí. Najvyšší výskyt je v Západnej a Severnej Európe a taktiež v Austrálii, naopak menej prípadov je v Afrike či Ázii. 

Odporúčame: Kosáčiková anémia – aké škody napácha zmena tvaru červených krviniek?

Aké má rakovina semenníkov príznaky?

Pri rakovine semenníkov je vo väčšine prípadov postihnutý len jeden semenník, vzájomné postihnutie oboch semenníkov nádorovým bujnením je veľmi zriedkavé. Prvotné štádiá rakoviny semenníkov bývajú obvykle bezpríznakové, prípadne sa objavujú len nešpecifické ťažkosti. Pomerne skoro sa však na semenníku objavujú charakteristické príznaky, ktoré neradno ignorovať.

K prvým prejavom patrí nebolestivé zväčšenie jedného zo semenníkov. Semenník môže byť na dotyk tuhý. Pomerne skoro si môže muž v semenníku nahmatať pevnú hladkú hrčku, respektíve zatvrdlinu, ktorá pomaly rastie. V ďalších štádiách sa môže pridať ostrá alebo tupá bolesť, no rovnako nemusí byť prítomná. Závažnejšie symptómy sa spravidla dostavujú pri zväčšení nádoru a šírení metastáz.

Na rakovinu semenníkov môžu vo všeobecnosti poukazovať nasledujúce symptómy:

  • rastúca tvrdá hrčka v semenníku,

  • jednostranný opuch alebo zväčšenie semenníka,
  • pocit ťažkého mieška (z dôvodu zväčšenia semenníka),
  • bolesť v podbrušku,
  • znížené libido
  • zväčšenina prsníka u muža alebo zvýšenie citlivosti,
  • krv v ejakuláte,
  • poruchy plodnosti,
  • zväčšenie lymfatických uzlín,
  • kašeľ, bolesti chrbtice a opuchy tela v dôsledku metastáz,
  • celkové symptómy, ako nevoľnosť, strata chuti do jedla, zníženie výkonu, únava, horúčka. 

Rizikové faktory rakoviny semenníkov

Presné príčiny rakoviny semenníkov, ako aj mnohých iných druhov rakoviny, nepoznáme. Odborníci zaznamenali len niekoľko rizikových faktorov, ktoré sa spájajú so zvýšeným rizikom nádorov v semenníkoch. Ako sme spomenuli vyššie, rakovina semenníkov je skôr ochorením mladých mužov, respektíve dospelých mužov v produktívnom veku. Vysoký vek teda nie je rizikovým faktorom, hoci spomenutý druh rakoviny sa môže zriedkavo objaviť aj vo vyššom veku. 

Za najvýznamnejší rizikový faktor rakoviny semenníkov, ktorý môže riziko vzniku choroby zvyšovať až 20-násobne, je nezostúpenie semenníka (do 1. roku života), respektíve porucha zostupu semenníka. Ak zostane umiestnený v slabinovej oblasti alebo v bruchu, u muža je omnoho vyššie riziko rakoviny semenníka. Znížiť riziko, i keď nie úplne, možno chirurgickým zákrokom, pri ktorom sa problém s nezostúpenými semenníkmi vyrieši. 

Medzi ďalšie rizikové faktory rakoviny semenníkov, okrem nezostúpenia semenníkov, radíme: 

  • nedostatočný vývoj semenníka,

  • abnormálne bunky v semenníkoch,
  • poranenie semenníka,
  • opakované zápaly a infekcie semenníka,
  • výskyt rakoviny semenníkov v rodine,
  • vrodený rázštep močovej trubice,
  • užívanie estrogénov počas tehotenstva,
  • vyšší vzrast (štatistiky ukazujú, že rakovina častejšie postihuje vyšších mužov).

Odporúčame: ​Ako uvoľniť upchatý nos? Pomôžu spreje, cviky i prírodné metódy

Diagnostika rakoviny semenníkov

Pri podozrení na rakovinu semenníkov, respektíve pri nahmataní si hrčky v semenníku alebo spozorovaní zväčšenia mieška, návštevu lekára neodkladajte. Vyšetrenie je potrebné podstúpiť čo najskôr. Lekár, spravidla urológ, odoberie anamnézu (teda zisťuje od pacienta prítomné zdravotné ťažkosti) a vyšetrí pacienta hmatom. Ak nahmatá hrčku, prípadne spozoruje ďalšie rizikové príznaky, nariadi viacero vyšetrení. 

Uplatňuje sa krvný test s cieľom odhaliť nádorové markery. Okrem toho sa využívajú zobrazovacie diagnostické metódy, vrátane vyšetrenia ultrazvukom. Pri nejasnom sonografickom náleze býva potrebné MRI. Zobrazovacie metódy umožnia lekárovi odhaliť umiestnenie nádoru, jeho veľkosť a podobne. Diagnóza sa definitívne stanovuje na základe mikroskopického vyšetrenia vzorky tkaniva nádoru, ktorá sa získava až po jeho chirurgickom odstránení. 

Samotná biopsia semenníkov sa obvykle nevykonáva, pretože sa spája s rizikami (napr. šírenie rakoviny). Ak sa diagnóza potvrdí, obvykle sa prevádzajú ďalšie vyšetrenia na odhalenie prípadných metastáz v tele. 

Aké sú možnosti liečby rakoviny semenníkov?

Liečba rakoviny semenníkov závisí od viacerých faktorov, a to od druhu nádoru, jeho veľkosti, štádia i celkového zdravotného stavu pacienta. Spravidla sa vo väčšine prípadov pristupuje k takzvanej orchiektómii, čiže chirurgickému odstráneniu postihnutého semenníka. Obvykle ide len o jednostranné odstránenie, keďže nádor len zriedkavo postihuje oba semenníky zároveň.

Jednostranná orchiektómia zväčša nenarúša u muža funkciu rozmnožovania, nemá vplyv na plodnosť a sexualitu. Zdravý semenník totiž dostatočne prevezme všetky funkcie, čiže tvorbu spermií a produkciu testosterónu. Samozrejme, odstránenie oboch semenníkov by znamenalo neplodnosť, preto sa mladým mužom ponúka možnosť odobratia a uschovania spermií pred zákrokom. 

Podľa potreby sa počas operácie odstraňujú aj postihnuté lymfatické uzliny. Po operácii ešte môže nasledovať podporná liečba. Uplatňuje sa chemoterapia alebo rádioterapia. Pri liečbe niektorých nádorov semenníkov sa chemoterapia podáva ešte pred operáciou. 

Prognózy rakoviny semenníkov

Vo všeobecnosti možno povedať, že prognózy v prípade rakoviny semenníkov sú veľmi dobré. Miera vyliečenia pri podchytení rakoviny v prvých štádiách bez metastáz do lymfatických uzlín je 98 až 100 %. V neskorších štádiách sú šance na prežitie nižšie, no stále nie malé. V závislosti od druhu nádoru a štádia sa šance na prežitie môžu pohybovať medzi 60 až 80 %. Samozrejme, stále existuje riziko opätovného návratu choroby po vyliečení. 

Je nevyhnutné myslieť na to, že prognózy sú obvykle vždy najlepšie vtedy, keď sa rakovina podchytí včas a včas sa začne liečiť. K skorému odhaleniu choroby môžu pomôcť nielen pravidelné prehliadky u lekára, ale hlavne pravidelné samovyšetrenie semenníkov v domácom prostredí. Pri spozorovaní zmien je nevyhnutné čo najskôr konzultovať zdravotný stav s lekárom.  

Odporúčame: ​Ľanové semienka – ako ich užívať a ako z nich vyrobiť náhradu vajec či obklad na bolesť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní