Rehabilitačná lekárka: Ako si uľaviť od bolesti chrbta a krížov?

Rehabilitačná lekárka: Ako si uľaviť od bolesti chrbta a krížov?

Pri liečbe bolesti chrbta skratky neexistujú. Nervy sa hoja „rýchlosťou“ len 1 mm za deň.

Je veľmi pravdepodobné, že bolesť chrbta ste už zažili na vlastnej koži. Štatistiky tvrdia, že až 80 % populácie malo, má alebo bude mať vlastnú skúsenosť s bolesťou chrbta niekedy počas svojho života. Bolesť chrbtice, nosnej časti nášho tela, je najčastejšou príčinou prečo ľudia v produktívnom veku dlhodobejšie nechodia do práce či sa napokon stávajú invalidmi.

Nejde o jeden zlý pohyb

Častokrát bolesť chrbta pripisujeme jednému prudkému pohybu, kedy nás ľudovo povedané „sekne“. Tento tzv. seknutý chrbát je ale výsledkom a odrazom toho, že starostlivosť o chrbticu, náš základný stavebný kameň pohybového systému, dennodenne zanedbávame. Potom sa spúšťačom stáva práve jeden prudší pohyb. Môže ním byť ale aj stres či bežná chrípka. Pod dlhodobým zanedbávaním chrbtice vo všeobecnosti rozumieme aj nedostatok pohybu, ktorý má za následok postupné ochabovanie svalov s podpornou funkciou. Následne dochádza k svalovej nerovnováhe, ktorá ak trvá dlhšie, môže vyústiť až do „vysunutej platničky“, a tým k tlaku na nervy s ich následným poškodením. Ako bolesť chrbta liečiť?

1 milimeter za deň

Dobrou správou je, že bolesť chrbta sa dá liečiť. Najlepším liekom je samozrejme prevencia, no v prípade, že nás už chrbát bolí, musíme nasadiť oveľa silnejšie zbrane. Akútnu bolesť chrbta je potrebné potlačiť. Najvhodnejšie sú lieky proti bolesti s protizápalovým účinkom. Tieto ale môžu mať nežiaduce účinky, hlavne zažívacie a srdcovocievne, a preto je potrebné ich užívať čo najkratší čas a v čo najnižšej dávke.

Ak však bolesť pretrváva dlhodobo a opakovane sa vracia, treba od bolesti nielen uľavovať, ale ju aj liečiť.

Odpoveďou a riešením môžu byť vysoké dávky trojkombinácie vitamínov B1, B6 a B12, ktoré prispievajú k postupnej regenerácii poškodených nervov, čím pomáhajú riešiť samotnú príčinu bolesti chrbta. Urýchľujú hojenie poškodených nervových vlákien tým, že priamo podporia metabolizmus „utláčaného“ nervu a svalu ovplyvnením niekoľkých enzýmov. Upravujú ich výživu zlepšením zásobovania krvou, a tým napríklad urýchľujú odstraňovanie splodín látkovej výmeny. 

Regenerácia poškodených nervových vlákien je dlhodobý proces, avšak dobre vyživované nervové bunky sa lepšie hoja a sú schopnejšie dlhšie odolávať poškodeniu a vzniku bolesti.  Nervy majú schopnosť sa hojiť „rýchlosťou“ približne 1 milimeter za deň, čo môže v prípade dlhších poškodených nervov pokojne znamenať aj viacmesačnú regeneráciu. V užívaní trojkombinácie vitamínov skupiny B v podobe lieku preto zotrvajte aspoň niekoľko týždňov (obvykle 4 – 6). Pri liečbe bolesti chrbta skratky, žiaľ, neexistujú.

Ako si uľaviť od bolesti

Čo robiť, keď už chrbát v dôsledku dlhodobého zanedbávania naozaj bolí a akútna bolesť nás významne limituje v denných činnostiach? „Ak máte bolesť chrbta, ktorá je výrazná, obmedzuje vás v pohybe, ako prvé skúste nájsť polohu, ktorá vám od nej uľaví. Najviac pomáha, ak si ľahnete na chrbát a ohnuté nohy vyložíte napríklad na sedadlo stoličky. Táto poloha zaťažuje dolnú časť chrbtice najmenej. Nohy však vykladajte na stoličku jednu po druhej,“ radí rehabilitačná lekárka z Bratislavy, MUDr. Eva Dúbravová.

uľavová poloha

Zdroj: BezBolestiChrbta.sk

Majte však na mysli, že regenerácia poškodených nervov je beh na dlhé trate.

„Ak sa chcete zbaviť alebo predísť bolesti chrbta, je nesmierne dôležité, aby ste aj tie najbežnejšie denné činnosti – pracovné stereotypy – vykonávali správne a s čo najmenším dopadom na váš chrbát,“ hovorí MUDr. Dúbravová. Pod bežnými dennými činnosťami by sme pri tom mali rozumieť všetko – celkom obyčajné upratovanie, starostlivosť o rodinu, domácich miláčikov či záhradku, ale aj sedenie za počítačom, sadanie na stoličku alebo vstávanie z nej.

Viac informácií o bolesti chrbta, jej liečbe, prevencii a k správnym pracovným stereotypom, zaujímavé články, inštruktážne videá aj podcasty, ktorých obsah je garantovaný skúsenými odborníkmi nájdete na https://www.bezbolestichrbta.sk/


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní