Prečo chodiť na prechádzky? Toto spravia s vaším telom a mysľou!

Prečo chodiť na prechádzky? Toto spravia s vaším telom a mysľou!

Prečo chodiť na prechádzky do prírody či kdekoľvek na čerstvý vzduch? Nuž, ide o jeden zo spôsobov, ako udržať telo v pohybe. Mohlo by sa zdať, že obyčajná hodinová prechádzka predsa vášmu telu nemôže až toľko ponúkať, no opak je pravdou. Pravidelné prechádzky a chôdza vo všeobecnosti sú akýmsi liekom. Priaznivo totiž vplývajú na srdce, pľúca, mozog i tráviaci trakt. V nasledujúcom článku nájdete najmenej 7 dobrých dôvodov na to, prečo sa pravidelne vybrať do prírody.

Znižujú krvný tlak

Pravidelné prechádzky v lese či parku majú v prvom rade blahodarný vplyv na kardiovaskulárny systém človeka. Často by sa mali prechádzať jedinci, ktorých trápi vysoký krvný tlak. Tento druh pohybu však prispieva aj k dobrej hladine cholesterolu a správnemu krvnému obehu. Je to teda skvelý spôsob, ako znížiť riziko rozvoja vážnych srdcovo-cievnych ochorení, napríklad aj infarktu.

Odporúčame: Recepty na domáci chlieb alebo pečivo: Tipy ako na domáce pečenie

kondícia

Zdroj: Shutterstock®

Zlepšujú kondíciu

Zdanlivo obyčajné prechádzky sú skvelé aj na budovanie a udržiavanie si kondície, a to napríklad aj pre starších jedincov či osoby s nejakými zdravotnými problémami, pre ktoré iné športové aktivity nie sú vhodné. Prechádzaním sa posilníte svalstvo, spevníte kosti a podporíte zdravie kĺbov. Chôdza môže pomôcť spomaliť stratu kostnej hmoty u pacientov, ktorých trápi osteoporóza.

Podporujú správne trávenie

Častým prechádzaním sa podporíte aj dobrú funkciu tráviaceho traktu. Táto pohybová aktivita zlepšuje prechod potravy črevami a predstavuje prevenciu pred zápchou, prípadne pomáha riešiť problémy s nepravidelným vylučovaním. Tým tiež znižuje riziko rozvoja zákernej rakoviny hrubého čreva.

benefity prechádzok

Zdroj: Shutterstock®

Prospievajú pľúcam

Pravidelnou prechádzkou niekoľkokrát týždenne tiež spravíte niečo pre svoje pľúca. Toto aeróbne cvičenie zvyšuje okysličenie krvi a kapacitu pľúc. Chôdza celkovo zlepšuje dýchanie a podporí odstránenie odpadových látok z leta. Vďaka prechádzkam tiež posilníte svoj imunitný systém a zvýšite odolnosť voči prechladnutiu či rôznym infekciám.

Uľavia od bolestí chrbta

Ďalším benefitom pravidelných prechádzok je ich liečivý potenciál pri problémoch s chrbticou. Intenzívnejšia chôdza je skvelou formou cvičenia pre jedincov s bolesťami chrbta, ktorí sa iným pohybovým aktivitám venovať nemôžu. Často sa za bolesťami chrbta skrýva práve i nedostatok pohybu a sedavé zamestnanie. Prechádzka vás udrží v pohybe a zlepší držanie tela.

vyčistenie mysle

Zdroj: Shutterstock®

Vyčistia myseľ

Prechádzky majú blahodarný vplyv nielen na fyzické zdravie človeka, ale aj to psychické. Ak sa vyberiete na čerstvý vzduch, perfektne si vyčistíte svoju myseľ a ujdete pred zhonom dnešnej rýchlej modernej doby. Vďaka tomu môžete prísť na iné myšlienky, vyplavia sa nové nápady, môže sa sa vo vás prebudiť kreativita a podobne. Vďaka takémuto relaxu sa nabijete novou energiou a zlepšíte schopnosť koncentrácie.

Odbúrajú stres

Prechádzka je skvelý spôsob, ako odbúrať nadbytočný stres. Zlepšíte si vďaka nej náladu a zabojujete proti pocitom úzkosti či depresívnym náladám. Ideálne je vybrať sa do prírody niekam ďaleko od mesta. Pomôže vám najmä pobyt v tichej a krásnej prírode. Obklopte sa stromami, šumom potoka a zvukmi okolitých vtákov či veveričiek. Toto je snáď liek na všetky ťažkosti.

Odporúčame: Karfiolová ryža ako zdravá a diétna príloha?! Ako ju pripraviť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Soňa Krátka 02.12.19 10:46

SK
karma
114.00

...len aln môžem potvrdiť, prechdzky vo dvjici sú super, hlavne tie večerné....

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní