Ako pôsobí aeróbne cvičenie na človeka? Pomáha vôbec pri chudnutí?

Ako pôsobí aeróbne cvičenie na človeka? Pomáha vôbec pri chudnutí?

Asi by bolo veľmi náročné, možno i trochu nereálne či dokonca zavádzajúce, jednoznačne povedať, ktorý šport či pohybová aktivita je pri zhadzovaní prebytočných kíl úplne najlepšia. Hovorí vám však niečo pojem aeróbne cvičenie? Športové aktivity, ktoré radíme do tejto kategórie, sa zdajú byť veľmi dobrými pomocníkmi nielen pri chudnutí. Aké sú to vlastne aeróbne cvičenia aj ako vplývajú na náš organizmus, to sa dozviete v nasledujúcom článku.

Kedy je cvičenie aeróbne?

Pod pojmom aeróbne cvičenia, ktorým sa často hovorí aj kardio cvičenia alebo kardio tréning, rozumieme pohybové aktivity, ktoré sú vykonávané pri miernej až strednej intenzite záťaže, a to zväčša počas dlhšej doby. Charakteristické je pritom to, že ide o cvičenia vykonávané s prístupom kyslíka (preto aeróbne), respektíve má pri danej záťaži telo dostatok kyslíka. Ten je potrebný na to, aby svalstvo dokázalo dobre zvládať konkrétnu aktivitu. Ak jedinec cvičí v aeróbnom pásme, nedostáva sa do stavu kyslíkového dlhu, čo znamená, že napríklad aj napriek rýchlejšiemu dýchaniu je stále schopný bez väčších problémov hovoriť. Pri aeróbnom tréningu je pritom nevyhnutné, aby ste skutočne cvičili práve v aeróbnom pásme, držať sa na úrovni asi 60 až 75 % svojej maximálne srdcovej frekvencie, ktorú si vypočítate tak, že od čísla 220 odčítate svoj vek. 

Odporúčame: 3 kroky, ako predísť osteoporóze - tichému zabijakovi kostí

ako schudnúť cvičením

Zdroj: Shutterstock®

Takto pôsobí na naše telo

Aeróbny alebo inak aj vytrvalostný tréning vplýva na naše telo hneď v niekoľkých smeroch. Ako sme spomínali už v úvode článku, pohybové aktivity z tejto kategórie cvičení sú veľmi nápomocné pri chudnutí. Sú totiž skvelým prostriedkom na spaľovanie prebytočného tuku. Ak sa snažíte zhodiť zopár kíl, tak okrem zdravej stravy svojmu telu doprajte aspoň 3 razy týždenne práve aeróbny tréning. Tento druh cvičenia však nie je určený len na chudnutie, ale priaznivo vplýva na viacero telesných funkcií. V prvom rade musíme spomenúť, že výrazne dokáže zlepšiť fyzickú kondíciu jedinca.

Okrem toho má blahodarné účinky na kardiovaskulárny aj respiračný systém človeka. Srdce aj pľúca posilňuje, uvoľňuje steny krvných ciev a v konečnom dôsledku aj prispieva k normalizácii krvného tlaku a cholesterolu. Ak sa na vplyv aeróbnych cvičení pozrieme z dlhodobého hľadiska, môžeme povedať, že sú nápomocné pri znižovaní rizika srdcovo-cievnych ochorení. Okrem toho, že podporujú aj funkčnosť dýchacej sústavy, tiež môžu prispieť k eliminácii negatívnych účinkov škodlivého stresu. Takýto tréning má ďalej priaznivý vplyv na metabolizmus a dokonca zlepšuje životnú energiu človeka.

príklady aeróbneho cvičenia

Zdroj: Shutterstock®

Ako na to?

Ako sme spomenuli už vyššie, pri aeróbnom cvičení je rozhodujúca maximálna srdcová frekvencia. Ak teda chcete, aby bol tréning aeróbny, musíte si pri ňom držať pulz na v priemere 60 % vypočítaného maxima. Počas tréningu je tak ideálne merať si pulz. V tomto smere môžu byť veľmi nápomocné hodinky, ktoré vám okrem iného dokážu ukázať aj túto hodnotu. Ak podobného pomocníka nemáte, nezúfajte. Stačí, ak si pri tréningu uvedomíte, či ste pri vykonávaní danej aktivity schopný dobre rozprávať. Ak nie, aeróbne pásmo ste už prekročili a mali by ste trochu brzdiť.

Potrebné je ešte zmieniť to, že aeróbne cvičenia začínajú tuky spaľovať po približne 20-tich minútach. Ideálne je cvičiť viac ako 20 minút, no najlepšie 45 až 60 minút. Pri kratších tréningoch väčší efekt nepocítite. A ktoré pohybové aktivity radíme medzi aeróbne? Ide napríklad o rýchlu chôdzu, beh, nie však šprint, jazdenie na bicykli, hranie bedmintonu či stolného tenisu, aerobik, korčuľovanie aj plávanie. Nakoniec ešte musíme spomenúť, že aeróbny tréning je tiež vhodné dopĺňať aj anaeróbnym, čiže silovým tréningom, ktorý napomáha okrem iného udržovať svalovú hmotu človeka.

Pozri aj: Zistite, prečo jesť amarant pravidelne! Máte ho na tanieri aj vy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní