TOP zaujímavosti o ľudských vlasoch: Koľko ich na hlave vlastne máme?

TOP zaujímavosti o ľudských vlasoch: Koľko ich na hlave vlastne máme?

Nedávno sme vám priniesli článok, v ktorom sme odhalili rozličné zaujímavosti o ľudskom jazyku a v ďalšom sme vám taktiež prezradili, ako fungujú ľudské zmysly, či už hmat alebo zrak. A čo nové sa o našom tele dozviete dnes? V nasledujúcom článku sa na zúbok pozrieme našim vlasom a celkovo ochlpeniu. Chlp je tenké zrohovatené valcovité vlákno vyrastajúce z kože cicavcov, a teda i človeka. Ide o kožný derivát a je typickým znakom cicavcov. Vlasom sa spravidla u človeka nazýva chlp rastúci z kože v oblasti lebečnej klenby. Vedeli ste napríklad o tom, že najrýchlejšie rastúcim ochlpením na ľudskom tele je mužská brada? Ďalšie zaujímavosti o ľudských vlasoch sa dozviete nižšie.

Zopár čísiel na úvod

Vedeli ste o tom, že to, koľko vlastne máme na hlave vlasov, súvisí aj s tým, aká je ich farba? V priemere ide o 100 000 až 150 000 vlasov, no zo štatistík vyplýva, že najviac ich majú jedinci s blond farbou, najmenej zase ryšaví. Blondínky však mávajú vlasy zároveň najjemnejšie, a tak sa z najhustejších vlasov tešia skôr tmavovlásky. Hustotu a objem hrivy totižto ovplyvňuje hrúbka vlasov. Naše vlasy majú pritom rozličnú hrúbku, tá sa pohybuje okolo 42 až 95 mikrometrov. A ako rýchlo nám vlastne rastú? Počas jediného dňa môžu podrásť o 0,3 až 0,4 mm, čo vo výsledku môže robiť prírastok od 0,5 do 1,5 cm za jeden mesiac. O koľko nám vlasy počas mesiaca narastú, je však skutočne veľmi individuálne. Množstvo chlpov na ľudskom tele môžeme vyčísliť až v miliónoch, či už hovoríme o mužoch alebo ženách.

Odporúčame: TOP bylinky na menštruačné kŕče: Pomôžu lepšie ako tabletky!

rast vlasov

Zdroj: Shutterstock®

Majú vlastný životný cyklus

Každý náš vlas má len obmedzenú životnosť a tá je v priemere od 2 či 3 do 6 až 7 rokov. Ako dlho vlas rastie, to opäť závisí na konkrétnom jedincovi, podobne ako rýchlosť rastu. Potrebné je pritom vedieť, že každý vlas na našej hlave prechádza určitými fázami. V prvej aktívnej fáze vlas rastie, čo trvá niekoľko rokov. Následne vlas prechádza do fázy pokoja, v ktorej môže pretrvať niekoľko týždňov. Vlasová cibuľka sa postupne posúva hore. V nasledujúcich niekoľkých mesiacoch vlas jednoducho vypadne. Vypadávanie vlasov je tak úplne bežný proces. Na mieste strateného vlasu začína vo folikule rásť nový. Denne stratíme pokojne aj okolo 100 vlasov. Pri nadmernom vypadávaní vlasov je však vhodné tento problém prediskutovať s lekárom.

Sú pevné a odolné

Už vyššie sme uviedli, aký hrubý asi náš vlas môže byť. Mohlo by sa zdať, že je skutočne tenučký, a tak prakticky nič nevydrží. Pravdou však je, že naše vlasy sú veľmi pevné a poriadne odolné. Ak napríklad porovnáme ľudský vlas a medený drôt rovnakej hrúbky, náš vlas je silnejší. Ak by sme z vlasov utkali nejaké lano, bolo by v podstate schopné udržať aj niekoľko ton váhy. Vlas je navyše veľmi elastický a pokiaľ nepraskne, môže sa natiahnuť aj o tretinu. Toto všetko však platí hlavne v prípade, keď je vlas zdravý. Hoci je naša hriva taká odolná, vieme jej dať aj poriadne zabrať. Vlasy oslabuje nedostatočná výživa, zlá strava, neustále mechanické poškodzovanie žehličkou či stylingovými prípravkami a podobne. Dokonca i nosenie tesných gumičiek na tom istom mieste po určitom čase vedie k lámaniu vlasov.

informácie o vlasoch

Zdroj: Shutterstock®

Vlasy o nás dokážu veľa prezradiť

Vlasy nám toho vedia napovedať veľa o našom zdraví. Ich zlá kvalita alebo nadmerné vypadávanie ani zďaleka nemusí súvisieť len so samotnými vlasmi. Môže ísť totiž o jeden z prejavov nejakého ochorenia. Nadmerná strata vlasov môže napríklad poukazovať na hormonálne problémy v tele. Na vlasy tiež negatívne vplýva nevyvážená strava, v ktorej nie sú dostatočne zastúpené všetky potrebné živiny, minerály aj vitamíny. Vlasy však na nás môžu toho prezradiť ešte oveľa viac. Pri bližšom skúmaní, napríklad pod mikroskopom a podobne, vie odborník z vlasov zistiť, čo ste za posledné obdobie jedli alebo pili, aké lieky užívate aj v akom prostredí žijete. 

Prečo šedivieme?

Za farbu našich vlasov vďačíme melanínu, čiže pigmentu, ktorý poskytuje sfarbenie aj koži či očiam. Vlas sa skladá z drene, kutikuly a kôry, v ktorej sa konkrétne spomínané farbivo ukrýva. V priebehu rokov sa však pigment z našich vlasov postupne vytráca, práve preto sa postupne stávajú bezfarebnými, teda bielymi. Šedivejú pritom nielen naše vlasy, ale aj všetko ochlpenie. To, kedy jedinec začína šedivieť, je prakticky zapísané už v jeho génoch. Niektorým sa zopár bielych vlasov objaví už pred 30-tkou, iným až vo vysokom veku. A čo tvrdenie, že ak vytrhneme jeden šedivý vlas, narastú nám tri? Nuž, je to skutočne len mýtus! To však neznamená, že bezhlavé vytrhávanie vlasov je v poriadku. Je tu totiž riziko poškodenia folikulov, z ktorých by už následne žiadne ďalšie vlasy vyrásť nemuseli.

Odporúčame: Čo spôsobuje nadmerné solenie? Pozor na tohto tichého zabijaka!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní