Registrácia Prihlásenie

TOP zaujímavosti o ľudskom jazyku: Môže nás upozorniť na chorobu?


S prinášaním rozličných zaujímavostí o ľudskom tele ani zďaleka nekončíme. Už sme sa toho veľa dozvedeli o väčšine vnútorných orgánov. Prezradili sme vám zaujímavé fakty o ľudských črevách či dôležité informácie o mozgu. Dnes to budú zaujímavosti o ľudskom jazyku. Myslíte si, že na tomto malom nenápadnom orgáne, ktorý je ukrytý v ústnej dutine, vás nemôže nič prekvapiť? No, môžeme to vyskúšať! V článku vám totiž prezradíme, z čoho je jazyk vlastne zložený, aké funkcie má, čím je skutočne unikátny a či dokáže odhaliť choroby v našom tele.

Z čoho je vlastne zložený?

Ako prvé môžeme zmieniť, že jazyk je svalový orgán umiestnený v ústnej dutine. Je tvorený konkrétne priečne pruhovaným svalstvom. Skladá sa hneď z niekoľkých svalov, ktoré sú poprepletané. Umožňujú mu pohyb do rôznych strán, zmenu tvaru a bránia tiež jeho zapadnutiu. Telo jazyka rozdeľujeme na takzvaný chrbát, hrot a koreň. Zaujímavosťou je, že koreň nie je viditeľný ani pri maximálnom vyplazení jazyka. Sliznica jazyka je pokrytá viacvrstvovým dlaždicovým epitelom, ktorý vytvára jazykové bradavky, respektíve papily. V ich priehlbinách sú uložené chuťové poháriky s chuťovými bunkami. 

Bude vás zaujímať: 7 dôvodov, prečo jesť hrušky: Už jedna denne dokáže zázraky!

chuťové poháriky

Zdroj: Shutterstock®

Pomáha nám rozoznávať nielen štyri chute

Jazyk je naším orgánom chuti. Práve na ňom sa nachádza väčšina chuťových pohárikov v ústnej dutine. Zvyčajne sa hovorí najmä o štyroch základných chuťových vnemoch, a to sladkom, slanom, kyslom a horkom. Piatou základnou chuťou, ktorú človek prostredníctvom špecializovaných receptorov na jazyku vníma, je však takzvaná umami. Všetky chute pritom dokážeme vnímať celou plochou jazyka. Rozdelenie jazyka na segmenty, pri ktorom každý z nich vníma inú chuť, nie je už úplne aktuálne. Platí skôr to, že niektoré časti jazyka môžu konkrétnu chuť rozlišovať intenzívnejšie ako iné. Nie je však všetko len o jazyku a chuťových pohárikoch. Pri konzumácii pokrmu sa totiž do hry zapája aj čuch, ktorý výrazne prispieva k vnímaniu chuti jedla.

Je skutočne unikátny

Naš jazyk je naozaj veľmi unikátny. Ako sme už spomenuli, ide o svalový orgán. Pravdou je, že jazyk je vlastne považovaný vo všeobecnosti za najsilnejší sval ľudského tela. Jednotlivé svaly vedia vyvinúť ohromný tlak. Zaujímavé tiež je, že hoci je jazyk pomerne mäkký, je zároveň i odolný. Pomáha ho chrániť i vrstva klzkého hlienu, ktorá vytvára medzi zubami a jazykom akúsi bariéru. Oveľa ťažšie tak môže dôjsť k zachyteniu jazyka zubami a jeho poškodeniu. Náš jazyk je však jedinečný aj v inom smere. Vedeli ste, každý z nás má úplne unikátny jazyk, podobne ako je to aj v prípade odtlačkov prstov?

funkcia jazyka

Zdroj: Shutterstock®

Má množstvo funkcií

Náš jazyk nám ani zďaleka neslúži len na to, aby sme dokázali rozoznať sladkú či slanú chuť konzumovaného jedla a svoj pokrm si tak maximálne vychutnať. Je nevyhnutnou súčasťou procesu trávenia potravy. Tento proces začína práve v ústnej dutine. Zuby prijatú potravu rozdrvia a začne sa štiepenie jednotlivých zložiek potravy. Jazyk pritom celý čas tráveninu dôkladne premiešava a formuje. Napomáha ju posúvať až medzi stoličky a obaľovať ju potrebnými slinami. Spracovaná hmota sa následne môže posunúť do ďalšej časti tráviaceho traktu. Okrem toho nám jazyk poskytuje i množstvo informácií, a to napríklad informácie o prítomnosti cudzích telies aj zvyškov potravy v ústnej dutine alebo jej štruktúre či dokonca o poškodení zubov. V neposlednom rade nemôžeme zabudnúť na to, že jazyk je nevyhnutný pri tvorbe hlások, a teda reči.

Môže signalizovať ochorenie

Viete, čo prezradí jazyk o zdraví človeka? Zmeny v jeho farbe či štruktúre môžu naznačovať nejaký zdravotný problém, ochorenie aj deficit dôležitých látok. Zdravý jazyk je ružový bez povlaku či škvŕn. Výrazný biely povlak na jazyku môže upozorňovať na kvasinkovú infekciu. Žltý jazyk zase môže byť príznakom ochorenia pečene. Nežiaduce je i tmavo červené či čierne sfarbenie, výrazné praskliny a priehlbiny na jazyku či opuch jazyka. Jazyk nás nemusí upozorňovať len na zdravotné problémy niekde v tele. I samotný orgán totiž môže postihnúť nejaká choroba. Ide napríklad o abscesové zápaly jazyka i nádory či vredy. Platí, že nežiaduce zmeny na jazyku či rozličné ťažkosti s ním je vhodné prekonzultovať s lekárom, ktorý vie určiť ich príčinu.  

Odporúčame: Aké sú časté príčiny bolesti hlavy? Môže to byť vážne?!


Návrat hore
Autor článku

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

5 dôvodov, prečo používať avokádový olej: Čo urobí pre vaše zdravie a krásu?
LIEČBA

5 dôvodov, prečo používať avokádový olej: Čo urobí pre vaše zdravie a krásu?

  • 44
  • 0
  • 17.09.2019
Spoznajte najzdravšie antioxidanty: Kde a prečo vyhľadávať antokyány?
LIEČBA

Spoznajte najzdravšie antioxidanty: Kde a prečo vyhľadávať antokyány?

  • 65
  • 0
  • 27.09.2019
Spoznajte najzdravšie antioxidanty: Kde a prečo vyhľadávať antokyány?
LIEČBA

Spoznajte najzdravšie antioxidanty: Kde a prečo vyhľadávať antokyány?

  • 65
  • 0
  • 27.09.2019