Hľadáte izbové rastliny vhodné do kancelárie? Tu je 9 tipov na zelené krásky, ktoré vylepšia pracovisko

Hľadáte izbové rastliny vhodné do kancelárie? Tu je 9 tipov na zelené krásky, ktoré vylepšia pracovisko

Pestovanie izbových rastlín v kancelárii, resp. na pracovisku so sebou prináša mnohé skvelé zdraviu prospešné účinky. Mysleli ste si, že izbové rastliny slúžia len na skrášlenie interiéru? Nuž, v skutočnosti majú omnoho viac benefitov. Vedeli ste napríklad o tom, že izbovky slúžia aj prečistenie vzduchu a celkové zlepšenie ovzdušia v interiéri?

Zelené rastliny sú v kancelárii viac než vítané. Prirodzenie menia CO2 na kyslík, čiže sú perfektným zdrojom kyslíka pre mozgové bunky zamestnancov. Napomáhajú nielen prečisťovať, ale aj zvlhčovať ovzdušie a znižovať tak riziko problémov súvisiacich so suchým vzduchom. Samozrejme, zelená farba ich listov navyše upokojuje, podporuje energiu, rovnováhu, harmóniu a zmierňuje nervozitu a stres.

To všetko sú dobré dôvody k tomu, aby sme si v kancelárskych priestoroch vytvorili takú malú džungľu. Dobré prostredie na prácu nám rozhodne vie poskytnúť extra motiváciu. Ktoré rastliny môžu mať pozitívne vplývanie na zdravie zamestnancov?

Ako vybrať ideálne kancelárske rastliny?

Samozrejme, ak si kancelárske priestory chceme skrášliť izbovými rastlinami, musíme myslieť aj na to, že sa o ne bude treba následne starať. Ak sú dodržané základné podmienky pestovania konkrétneho druhu, budú nám rastlinky robiť spoločníka v práci dlhodobo.

Do kancelárií a na pracoviská sa preto hodia rastliny, ktoré nepotrebujú obzvlášť veľa pozornosti – nie sú náročné na svetelné podmienky, pravidelnú zálievku a hnojenie alebo inú špecifickú starostlivosť. Vo všeobecnosti rastliny potrebujú hlavne slnečné svetlo, niektoré viac, niektoré menej. Umelé svetlo v kancelárii bez okna im rozhodne stačiť nebude.

Mnohé druhy však zvládnu aj horšie svetelné podmienky, teda sú vhodné aj do kancelárie s menšími oknami. Okrem toho je potrebná aj primeraná zálievka. Pre kancelárie sú ideálne rastliny, ktoré vydržia dlhšie bez zálievky, napríklad keď budú mať zamestnanci dlhšiu dovolenku. Ktoré rastliny sú teda do kancelárie najlepšou voľbou?

Odporúčame: Ako si užiť maximálny odpočinok počas rest day? Máme najlepšie tipy!

1. Svokrin jazyk

Rastlina s typickými ostrými dlhými jazykovými alebo mečovitými listami, ktorej sa ľudovo hovorí svokrin jazyk, má názov sansevieria trojpása. Obľúbené sú kultivary so svetlými pásikmi po okrajoch listov. Svokrin jazyk rozhodne patrí medzi vhodné rastliny do kancelárie.

Sansevieriu môžeme zaradiť medzi veľmi nenáročné rastliny, ktoré si vyžadujú minimum pozornosti. Nepotrebuje obzvlášť slnečné stanovište, zvládne aj polotieň, no vtedy môže rásť pomalšie. Túto rastlinu nepoloží ani občasné zanedbávanie. Vodu si ukladá v listoch, preto kratšie obdobia sucha nie sú problémom.

Dobre toleruje suchý vzduch v miestnosti a nie je náročná na pravidelné presádzanie a hnojenie. Aby bola krásna, odporúča sa jej podľa potreby očistiť zaprášené listy vlhkou handričkou.

2. Lopatkovec

Ak si chcete kanceláriu skrášliť správnymi rastlinami, zásahom do čierneho je aj lopatkovec, či už zvolíte menšiu rastlinku na svoj pracovný stôl, alebo staršiu rastlinu s veľkými zelenými listami, ktorá perfektne vyplní prázdny roh v kancelárii. Lopatkovec sa dokáže skvelo prispôsobiť rôznymi podmienkam.

Táto maximálne nenáročná rastlina nepotrebuje veľa svetla. Dariť sa mu bude na nepriamom svetle. Stačí ho polievať raz týždenne. Keď je dlhšie bez zálievky, jeho listy zvädnú, no po poliatí sa znova vzpriamia. Lopatkovec navyše patrí medzi zelené rastliny prečisťujúce vzduch. Listy pohlcujú alkohol, benzén aj formaldehyd.

3. Zamiokulkas

Zdá sa vám, že máte v kancelárii málo izbových rastlín alebo dokonca žiadne? V tom prípade môžete interiér na pracovisku skrášliť aj zamiokulkasom. Aj pri zamiokulkase môžete voliť menšiu mladú rastlinku na stôl či poličku, alebo naopak aj veľkú zelenú krásku. Ak sa vo vašej kancelárii nenachádza prakticky žiadne slnečné stanovište, táto izbovka je správnou voľbou.

Samozrejme, bez akéhokoľvek prístupu slnečných lúčov nebude prosperovať, no skutočne dobre zvláda aj tienistejšie stanovište. A nie je náročný ani na vodu. Tú si udržiava v listoch, preto zvláda aj dlhšie sucho. Ani niekoľko týždňov bez zálievky ho spravidla nepoloží na lopatky. Rastie pomaly, preto nie je potrebné presádzanie.

A keď budete mať náhodou v práci chuť na drobnejšiu pauzu, pokojne sa môžete pustiť do rozmnožovania zamiokulkasu. V podstate len stačí odtrhnutý list zasadiť do pôdy a počkať, kým vyrastie rastlinka. Takto si každý zamestnanec v kancelárii môže vypestovať vlastný zamiokulkas.

Odporúčame: ​Najsmradľavejšie jedlá na svete – už ste niečo z tohto zoznamu 9 jedál konzumovali?

4. Tučnolist

Máme tip aj na menšie rastliny vhodné do kancelárie, napríklad na nejakú skrinku, pracovný stôl alebo konferenčný stolík. Čo tak si zaobstarať tučnolist vajcovitý? Tučnolist opäť predstavuje sukulentnú rastlinu, ktorá zadržiava vodu vo svojich listoch. To znamená, že časté polievanie nie je potrebné, dokonca je škodlivé a môže viesť k hnitiu koreňov.

Tučnolist nie je náročný ani na dostatok svetla, priame slnečné lúče môžu jeho listy spáliť. Zvládne nedostatok živín v pôde, takže sa nič nedeje, ak ho dlhší čas nebude mať kedy presadiť. Navyše, tučnolist prečisťuje ovzdušie a rovnako ho zvlhčuje. Údajne tiež priťahuje šťastie, hojnosť a bohatstvo. Tak prečo si ho nepestovať aj na svojom pracovisku?

5. Potosovec

Aj potosovec zlatý je úplne nenáročná rastlina, ktorá má veľmi pekné zelené listy, ktoré sú typické bledým panašovaním. Avšak, rastliny s krásnou svetlou kresbou je vhodnejšie voliť na svetlé stanovište, inak listy zmenia svoje sfarbenie. Potosovec s tmavšími listami je vhodný aj na tmavšie stanovište.

Táto izbová rastlina je vhodná aj pre úplných začiatočníkov. Mnohých priťahuje hlavne jej atraktívny popínavý vzhľad. Ak máte v kancelárii nejaké poličky alebo vyššie skrinky, potosovec na nich dokonale vynikne. Počas leta nechajte rastline medzi zálievkami preschnúť vrchnú časť substrátu, počas zimy zalievajte len veľmi mierne.

Odporúčame: ​Jablčná múka - Je naozaj zdravšia ako klasická? Plus recept na jej výrobu doma.

6. Juka obrovská

Alebo hľadáte naopak tip na veľkú izbovú rastlinu, ktorá zútulní chladné kancelárske priestory? Odporučiť môžeme napríklad juku obrovskú s exotickým vzhľadom. Avšak, ak chcete juku privítať vo vašej kancelárii, je potrebné, aby bola dostatočne svetlá. Ak máte kanceláriu, ktorá má obrovské okná a slnečné lúče majú do nej dobrý prístup, môžete do nej túto palmovitú rastlinu bez starostí umiestniť.

Hoci je juka náročná na svetlo, na zálievku je naopak úplne nenáročná. Ide o suchomilnú rastlinu, ktorá si vodu zadržiava v kmeni. Prelievanie ju môže ľahko zahubiť. Počas zimy jej stačí dať vodu hoc aj raz za mesiac. Práve preto je vhodná do kancelárií – nebude vadiť, ak počas dovoleniek zostanú kancelárske priestory na čas prázdne.

7. Brečtan

Brečtan je taktiež takou prírodnou čističkou ovzdušia, preto je do kancelárie skvelou voľbou. Podporuje čistenie vzduchu od plesní, výparov z fekálií či formaldehydu. Brečtany sú nenáročné zelené rastliny s atraktívnym vzhľadom, ktoré sú vhodné aj na pestovanie v interiéri.

Pri výbere rastlinky platí to, čo aj pri potosovci. Rastliny so svetlejšími panašovanými listami sú vhodné do svetlejších kancelárií, rastliny s tmavými listami zvládnu aj horšie svetelné podmienky. Cez leto potrebuje brečtan pravidelnú zálievku, cez zimu stačí občasná zálievka. Aby sa mu darilo, nie je na škodu ho sem-tam porosiť vodou pre zvlhčenie ovzdušia.

8. Monstera skvelá

Ak chcete do kancelárie umiestniť nejaké veľké izbové rastliny, rozhodne je dobrou voľbou monstera skvelá. Túto rastlinu rýchlo prezradia jej veľké zelené listy, ktoré sú charakteristicky prederavené. Samozrejme, listy s dierami sa objavujú až pri starších rastlinách. Monstera je dobre prispôsobivá izbová rastlina, ktorá môže narásť do obrovských rozmerov, najmä ak má dostatok svetla.

Zvláda aj tienistejšie stanovište, no v tom prípade bude rásť pomalšie. Mostera má rada vlhkú pôdu, no zvládne aj kratšie obdobia sucha. Čo môže tejto tropickej kráske prekážať, je veľmi suché ovzdušie. Ak máte v kancelárii suchý vzduch, položte si k rastline nádobku s rozprašovačom a každý deň, keď okolo nej pôjdete, ju trošku oroste.

Odporúčame: ​V obchodoch bude čoskoro dostupný prvý vegánsky losos z 3D tlačiarne. Ochutnali by ste ho?

9. Orchidea

Máte na pracovisku dostatok zelene, no hľadáte aj nejaké farebné kvety do kancelárie? Ak máte slnečnú kanceláriu, dobrou voľbou sú rôzne druhy orchideí, napríklad najznámejší a najrozšírenejší lišajovec s krásnymi bielymi, fialovými alebo škvrnitými kvetmi.

Orchideám sa najviac darí na slnečnom okne. Ak máte stôl niekde v rohu kancelárie, kde dopadá len málo slnečných lúčov, tak sa u vás tomuto kvetu nemusí páčiť. Ak máte v kancelárii vhodné stanovište pre orchideu, tak choďte do toho! Nepotrebuje zvláštnu starostlivosť, stačí ju raz týždenne poriadne zaliať. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní