Ktoré vitamíny sú základom pre správne fungovanie tela?

Naše telo sa dlhodobo nezaobíde bez celého radu živín. Okrem tukov, bielkovín a sacharidov ide aj o mikroživiny v podobe minerálov a vitamínov. A ktoré sú pre správne fungovanie tela kľúčové?

Vitamín C

Vitamín C je tým možno vôbec najznámejším vitamínom. Je dôležitý pre našu obranyschopnosť, taktiež je významným antioxidantom. Vďaka tomu chránia naše zdravé bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Dostatok vitamínu C taktiež bude mať pozitívny vplyv na kvalitu vašich vlasov, nechtov či pleti.

Typickým zdrojom vitamínu C sú citrusy, jahody, kiwi, mango, šípky či brokolica.

Vitamín B

Do skupiny B patrí celý rad vitamínov, z ktorých každý má v našom tele určitú funkciu. Vo forme doplnkov stravy spravidla zakúpite tzv. B-komplex, ktorý obsahuje celé spektrum vitamínov B. Inak platí, že na získanie kompletného spektra vitamínov B je nevyhnutné konzumovať rozmanitú stravu. Skvelou voľbou sú orechy a rôzne druhy zeleniny.

Zdrojom vitamínov B5 a B6 sú sušené jablká – vitamín totiž odolá tejto forme konzervácie potravín, čo nemusí platiť napríklad o už spomínanom vitamíne C. Samozrejme platí, že vitamíny B5 a B6 sú prítomné aj v čerstvých plodoch, v sušenom ovocí je ale podiel koncentrovanejší.

Ďalšie typy vitamínu B nájdeme v rybách (B3, B6, B12) strukovinách (B1, B3, B9), vnútornostiach (B9)

i vajciach (B2, B7, B12) a mliečnych výrobkoch (B2, B12).

Vitamín D

Vitamín D je veľmi zaujímavým vitamínom. Je pre neho typické, že väčšina populácie trpí jeho nedostatkom. Telo si ho totiž dokáže samo vyrobiť v prípade dostatku slnečného svitu. V našich zemepisných šírkach je ale po značnú časť roka slniečka nedostatok, aj v lete navyše trávime veľkú časť dňa vo vnútri budov, kvôli čomu telo nedokáže dostatok vitamínu D vyrobiť.

Vitamín D je dôležitý pre zdravé zuby, kosti aj pre imunitný systém.

Okrem slnečného svitu získame vitamín D z rýb, húb alebo vajec. Veľmi časté je v posledných rokoch aj jeho užívanie na predpis, najmä u detí alebo osôb trpiacich niektorými druhmi chronických ochorení.

Vitamín A

Vitamín kľúčový pre zdravie nášho zraku, imunitný systém aj kožu. Ako zdroj vitamínu A poslúži mrkva, batáty alebo pečeň, ryby a mliečne výrobky.

Vitamín E

Vitamín E je predovšetkým dôležitým antioxidantom, ktorý chráni naše bunky. Dôležitý je aj pre imunitný systém. Nájdeme ho v orieškoch a rôznych semenách a obilninách či olejoch z nich lisovaných.

Zoznam je takmer nekonečný

Spomínali sme niekoľko vôbec najdôležitejších vitamínov pre naše telo. To ale neznamená, že by ste nemali venovať pozornosť ďalším vitamínom. Pre úplnosť teda dodajme vitamíny F, H, P či vitamíny K. Najlepšou cestou je vždy rozmanitá zdravá strava, vďaka ktorej by ste telu mali dodať čo najviac z toho, čo potrebuje.

 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE