Rakovina vaječníkov – spoznajte druhy nádorov, hlavné príznaky a možnosti prevencie

Rakovina vaječníkov – spoznajte druhy nádorov, hlavné príznaky a možnosti prevencie

Nádory ženských pohlavných orgánov predstavujú závažné ochorenia postihujúce ženy. K tým najčastejšie sa vyskytujúcim ochoreniam z tejto kategórie patrí rakovina krčka maternice, no v menšej miere sa môžu objaviť aj nádory tela maternice, pošvy, ako aj vonkajších pohlavných orgánov, teda vulvy, pyskov ohanbia či klitorisu.

Samozrejme, zabudnúť nemožno na rakovinu vaječníkov, ktorá zvyčajne zastáva miesto na popredných priečkach v zozname najčastejších malígnych chorôb žien. Čo by sme o tomto závažnom ochorení mali vedieť? Pozrite sa s nami na varovné znamenia, ktoré môžu poukazovať na nádor na vaječníku.

Aká je základná klasifikácia nádorov vaječníkov? Prečo rakovina vaječníkov vzniká, resp. ktoré faktory môžu podporovať výskyt rakoviny vaječníkov u ženy? Dá sa v súčasnej dobe rakovina vaječníkov liečiť? To aj mnoho ďalšieho zistíte v nasledujúcom článku.

Karcinóm vaječníkov a iné nádory vo vaječníkoch

Pojem rakovina vaječníkov zahŕňa skupinu rôznych zhubných nádorových ochorení vaječníkov (ovariálnych nádorov), čiže ženských pohlavných žliaz produkujúcich vajíčka. Pri vzniku zhubného nádoru vo vaječníku dochádza k tomu, že vznikajú patologicky zmenené abnormálne bunky, ktoré sa nekontrolovateľne delia a vytvárajú masu – nádor.

Ten postupne prerastá vaječník a môže postihnúť aj vajcovody či maternicu. Hlavné miesto vzniku nádorového bujnenia vo vaječníkoch sú epiteliálne bunky na povrchu vaječníkov. Väčšina nádorov vaječníkov predstavuje práve epiteliálny nádor. Konkrétne ide až v 90 % prípadov o epiteliálny karcinóm vaječníkov. Toto zhubné ochorenie dokonca niekedy vzniká v oblasti, kde susedí vaječník s vajcovodom.

Zriedkavejšie sa však objavujú aj iné vaječníkové nádory. Môže ísť napríklad o:

  • nádory vaječníkov zo zárodočných buniek, teda buniek, z ktorých vznikajú vajíčka (napr. embryonálne karcinómy, trifázické teratómy, zmiešané germinatívne nádory),

  • nádory zo spojivových tkanív vaječníka (tzv. stromálne nádory), ktoré tvoria štruktúru vaječníka a produkujú ženské pohlavné hormóny.

Štádiá rakoviny vaječníkov:

  • štádium rakoviny vaječníkov I –  nádor je lokalizovaný, rakovina postihuje len vaječník (jeden alebo v niektorých prípadoch oba),
  • štádium rakoviny vaječníkov II – rakovina začína prerastať vaječník a šíri sa do panvy, napríklad do oblasti vajcovodov, maternice, prípadne močového mechúra,
  • štádium rakoviny vaječníkov III – v tomto štádiu sa rakovina môže rozšíriť do vzdialenejších lymfatických uzlín a mimo panvu do brušnej dutiny, prípadne na pobrušnicu,
  • štádium rakoviny vaječníkov IV – nastáva závažný progres rakoviny, toto štádium je charakteristické metastázovaním nádoru do vzdialených orgánov, napríklad pečene.

Odporúčame: ​Rakovina prsníka – druhy, štádiá, príznaky, rizikové faktory, možnosti liečby aj prevencie

Vznik a príčiny nádorov vaječníkov

Presná príčina, ktorá spôsobuje toto závažné nádorové ochorenie, nie je známa. Rakovina vaječníkov je považovaná za multifaktoriálne ochorenie, na rozvoji ktorého sa môžu podieľať viaceré vonkajšie a vnútorné činitele. Samozrejme, toto ochorenie môže postihnúť ženy bez ohľadu na prítomnosť rizikových faktorov a naopak prítomnosť rizikových faktorov nemusí automaticky znamenať vznik ochorenia.

Medzi najohrozenejšie ženy patria ženy staršie ako 50 rokov, i keď dnes postihuje toto ochorenie aj mladšie ženy. Riziko vzniku rakoviny vaječníkov však nezvyšuje len stúpajúci vek, ale aj ďalšie faktory:

  • vyššie množstvo ovulácií (a teda menštruačných cyklov) – to znamená, že riziko môže byť vyššie u žien, ktoré začali menštruovať veľmi skoro a u žien, u ktorých došlo k neskorému nástupu menopauzy,
  • bezdetnosť – rovnako súvisí s vyšším počtom ovulácií,
  • hormonálna substitučná liečba, napr. hormonálna liečba po menopauze, liečba neplodnosti,
  • obezita,
  • nevhodný životný štýl – konzumácia alkoholu, fajčenie, nezdravé stravovanie,
  • poruchy imunitného systému,
  • endometrióza.

Rakovina vaječníkov a genetické faktory

Zvýšené riziko vzniku rakoviny vaječníkov môže byť zapríčinené aj dedičnými faktormi, resp. genetickou predispozíciou. Ak sa už ženy v blízkej rodine (u matky, starej mamy, sestry) vyskytuje rakovina vaječníkov, môže to znamenať zvýšené riziko vaječníkového nádoru u samotnej ženy.

V tomto smere môžeme spomenúť mutácie génov BRCA1 a BRCA2, ktoré môžu ženy zdediť. Nositeľky týchto zmutovaných génov majú následne omnoho vyššie riziko rozvoja viacerých nádorových ochorení. Riziko rakoviny prsníka je u nositeliek týchto mutácií až 80 %. Pri rakovine vaječníkov je 40 % riziko v prípade nositeliek mutácie BRCA1 a 20 % riziko u nositeliek mutácie BRCA2.

Nutné je pritom ešte zmieniť, že k vzniku nádorov u žien s týmito mutáciami neraz dochádza v oveľa nižšom veku (pokojne už po 35. roku života). Okrem toho sú známe viaceré genetické ochorenia, ktoré zvyšujú riziko ovariálneho karcinómu. Ide napríklad o Lynchov syndróm, Li-Fraumeni syndróm či Peutz-Jegherov syndróm.

Nenápadné príznaky rakoviny vaječníkov – dá sa nádor včas rozpoznať?

Zhubný nádor vaječníka môže mať hlavne v úvodných štádiách asymptomatický priebeh, teda sa nemusí prejavovať žiadnymi viditeľnými príznakmi, čo neraz sťažuje včasnú diagnostiku. Rakovina vaječníkov sa neraz prejavuje navonok až v pokročilejších štádiách. Avšak, vždy závisí aj od konkrétneho druhu nádoru, jeho umiestnenia a podobne.

Zhubné nádorové ochorenie vaječníkov sa môže spočiatku prejavovať rôznymi nenápadnými a nešpecifickými príznakmi, ako sú rôzne nepríjemné pocity v panvovej oblasti. Môže ísť o pocity tlaku, plnosti a neskôr aj bolesť v oblasti panvy. Neskôr sa zvyknú pridávať menštruačné poruchy a možno to znie zvláštne, no typické sú aj rôzne tráviace ťažkosti.

Pri rakovine vaječníkov sa u žien môžu vo všeobecnosti objavovať tieto príznaky:

  • bolesť brucha, konkrétne v podbrušku (alebo pocity tlaku a plnosti),

  • bolesť po pohlavnom styku,
  • problémy s cyklom – vynechanie menštruácie, silná menštruácia alebo naopak veľmi slabá,
  • postmenopauzálne krvácanie z vagíny u žien po prechode,
  • krvácanie po pohlavnom styku,
  • opuch brucha,
  • problémy so zažívaním – rýchlo nastupujúci pocit plnosti, pálenie záhy, nafukovanie, striedanie hnačiek a zápchy,
  • častejšie močenie (kvôli tlaku na močový mechúr),
  • neskôr strata chuti do jedla, únava, celková slabosť, pokles hmotnosti.

Odporúčame: ​Ako bojovať proti chrápaniu? Pozor, toto sú potraviny zvyšujúce riziko chrápania!

Diagnostika nálezov na vaječníkoch

Pri vyššie spomínaných príznakoch je nevyhnutné vyšetrenie u gynekológa, pretože skorá diagnostika závažných ochorení je veľmi dôležitá pre zvýšenie šancí na úspešnú liečbu. Avšak, keďže sa rakovina vaječníkov obvykle v prvotných štádiách zvlášť neprejavuje, potrebné sú pravidelné preventívne gynekologické prehliadky, pri ktorých sa spravidla robí aj ultrazvukové vyšetrenie vnútorných pohlavných orgánov.

Pri tomto vyšetrení môže lekár odhaliť nejaký novotvar na vaječníku. Avšak, nemusí vždy ísť hneď o rakovinu. Vyskytujú sa aj nezhubné, teda benígne útvary na vaječníku alebo cysty na vaječníkoch. Ak je to potrebné, lekár nariadi ďalšie vyšetrenia. Využívajú sa aj iné zobrazovacie diagnostické metódy, vrátane CT brucha (počítačová tomografia) a MRI (magnetická rezonancia).

V diagnostike rakoviny vaječníkov sa uplatňujú krvné testy a v rámci nich napríklad vyšetrenie onkomarkerov. Zvýšenie hladiny CA 125 môže poukazovať na nádor vaječníka. Potrebný môže byť odber tkaniva (biopsia) na následné histologické vyšetrenie.

Operačná liečba ovariálneho karcinómu a iné metódy liečby

V prípade diagnostiky ovariálneho nádoru je nevyhnutné pristúpiť k liečbe. Konkrétna liečba nádorov vaječníkov závisí od mnohých faktorov, ako je štádium rakoviny, druh nádoru, jeho umiestnenie a veľkosť a faktory týkajúce sa pacientky, vrátane jej veku a celkového zdravotného stavu.

Liečba rakoviny vaječníkov zahŕňa viacero liečebných metód a postupov, ktoré sa bežne uplatňujú aj pri liečbe iných nádorových ochorení. Zahŕňať môže nasledujúce metódy:

  • chirurgické odstránenie nádoru vaječníka – odstránenie len nádorových buniek, resp. postihnutej časti vaječníka (cieľom je zachovanie plodnosti u mladších žien, obvykle je táto metóda možná len v počiatočnom štádiu),
  • chirurgické odstránenie jedného alebo oboch vaječníkov, obvykle aj spolu s vajcovodmi – rovnako je táto metóda obvykle možná v nižších štádiách ochorenia, v prípade odstránenia len jedného vaječníka spravidla nie je vo významnejšej miere ohrozená plodnosť ženy,
  • chirurgické odstránenie ďalších postihnutých orgánov – maternice či okolitých lymfatických uzlín,
  • chemoterapia – buď pred operáciou na zmenšenie nádoru alebo po chirurgickom zákroku na predĺženie obdobia remisie,
  • pri niektorých nádoroch aj hormonálna liečba, rádioterapia, imunoterapia, cielená liečba.

Čo sa dá preventívne urobiť na zníženie rizika rakoviny vaječníkov?

Nie je prakticky žiadna metóda, ktorá by 100 % zabránila tomu, aby toto závažné ochorenie prepuklo. Avšak, sú známe viaceré formy prevencie, resp. faktory, ktoré riziko vzniku nádoru vaječníka znižujú.

Napríklad v prípade potvrdeného nosičstva mutácií génov zvyšujúcich riziko nádorových ochorení, ako sú spomínané mutácie BRCA1 a BRCA2, je možné uvažovať o chirurgickom odstránení vaječníkov (profylaktická adnexektómia). Tento zákrok pomôže významne znížiť riziko vzniku rakoviny vaječníkov (o viac ako 97 %) u žien s genetickou predispozíciou.

Obvykle sa zákrok zvažuje u žien starších ako 35 rokov, ktoré už majú založenú rodinu. Čo sa preventívnych a ochranných faktorov aj u bežných žien týka, spomenúť môžeme viaceré. V prvom rade sa ochranný účinok pripisuje menšiemu počtu menštruačných cyklov. To znamená, že nižšie riziko rakoviny vaječníkov je spravidla prítomné u žien, ktoré:

  • začali menštruovať neskôr,
  • boli tehotné (vyšší počet tehotenstiev znamená nižšie riziko rakoviny vaječníkov),
  • dojčili (čím dlhšie, tým je ochrana vyššia),
  • užívali orálnu antikoncepciu (viac ako 3 roky),
  • majú podviazané vaječníky (prípadne odstránené).

To všetko sú totiž spôsoby, ktorými sa, takpovediac, brzdí ovulácia. Okrem toho možno v rámci prevencie rakoviny vaječníkov dodržiavať zásady zdravého životného štýlu, nefajčiť, nekonzumovať alkohol v nadmernej miere a hlavne udržiavať si primeranú telesnú hmotnosť. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní