Ako správne skladovať rýchlo sa kaziace potraviny? Máme návod a tipy!

Ako správne skladovať rýchlo sa kaziace potraviny? Máme návod a tipy!
  • 25.10.2023
  • Lenka Biba Slovak

Potraviny podliehajúce skaze zahŕňajú ovocie a zeleninu, čerstvé mäso, čerstvo uvarené potraviny uskladnené na neskoršie použitie a podobne. Tie sa zvyčajne uchovávajú v chladničke. Niektoré čerstvé ovocie a zelenina sa však celkom dobre skladujú mimo chladničky, pokiaľ sú skladované na chladnom mieste.

Chladenie môže výrazne znížiť rýchlosť, akou sa potraviny kazia. Nízke teploty spomaľujú rast mikroorganizmov a rýchlosť chemických (vrátane enzýmových) zmien v potravinách. Toto sú dve hlavné príčiny kazenia potravín.

Prečo je dôležité potraviny skladovať správne?

Hovoriť si pravidelne o spôsobe skladovania potraviny je veľmi dôležité, a to nielen z dôvodu minimálnej trvanlivosti potraviny. Trvácne potraviny uskladňujeme zväčša dlhšie obdobie, a preto je dôležité, aby sme to robili správne. Dĺžka trvanlivosti čerstvých i trvácnych potravín je rôzna, a preto je dôležité vedieť, aké je ich správne skladovanie.

Riaďte sa podľa dátumu spotreby

Po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti by ste mali zvážiť ďalšiu konzumáciu takýchto potravín. A to predovšetkým v prípade, ak máte doma malé deti, tehotnú ženu, staršie osoby či ľudí s oslabenou imunitou.

Správne uchovávanie potravín je však dôležité aj z toho dôvodu, aby sa neskazili ešte pred uplynutím ich minimálnej trvanlivosti. Bezpečnosť potravín by teda mala byť VŽDY na prvom mieste. Užitočnou pomôckou je nielen označovať dátum minimálnej trvanlivosti, ale aj pravidelne kontrolovať uskladnené potraviny.

Čo všetko vieme o spôsobe skladovania a ako skutočne dlho vydržia potraviny?

Pri tejto otázke sa treba zamerať na potraviny, ktoré rýchlo podliehajú skaze, ako napríklad:

  • skladovanie majonézy (kupovaná i domáca majonéza),
  • skladovanie údeného mäsa,
  • skladovanie čerstvého mäsa,
  • skladovanie čerstvých potravín,
  • trvanlivosť vajec,
  • skladovanie vajec,
  • čerstvosť vajec,
  • suché potraviny,
  • pečivo,
  • mliečne produkty,
  • skladovanie šalátu a podobne.

Kedy teda tú ktorú potravinu spotrebovať a čo všetko môžeme urobiť pre to, aby zostali čerstvé i trvácne potraviny dlhšie čerstvé?

Neprehliadnite: Sušenie húb - TOTO sú tie najlepšie spôsoby!

Správne skladovanie potravín je ZÁKLAD úspechu

Existujú jednoduché veci, ktoré môžete urobiť, aby ste maximalizovali životnosť vašej chladničky. Zahŕňajú:

  • Skontrolujte, či vaša chladnička funguje správne. Na tento účel by ste mali použiť chladiaci teplomer.
  • Váš teplomer by mal v hlavnej časti chladničky ukazovať teplotu pod 5 °C.
  • Vyhnite sa preplneniu uložených produktov v chladničke - zaistite dobrú cirkuláciu vzduchu okolo každej položky.
  • Správne skladovanie nielenže udrží vaše potraviny v dobrom stave a v bezpečí pred rastom baktérií otravy jedlom, ale šetrí vám čas a peniaze pri nakupovaní, pretože znižuje množstvo odpadu.

Podmienky skladovania potravín

Ak chcete predĺžiť trvanlivosť potravín, postupujte aj podľa týchto tipov:

  • Umiestnite chladničku na miesto s dostatočným vzduchovým priestorom, aby mohla efektívne fungovať.
  • Neumiestňujte chladničku na veľmi horúce miesta, ako napríklad vedľa rúry alebo sušičky bielizne.
  • Použite teplomer chladničky a nechajte dvere chladničky otvorené čo najkratší čas.
  • Chladničku pravidelne odmrazujte. Tvorba ľadu znižuje efektivitu prevádzky. Toto neplatí pre modely s automatickým odmrazovaním.
  • Pravidelne by sa malo kontrolovať aj tesnenie dverí.
  • Zlikvidujte všetky pokazené potraviny.
  • Potraviny, ktoré chcete uchovať na dlhú dobu, alebo napríklad aj morské plody, ktoré sú dosť náchylné na skazenie, skladujte v najchladnejšej časti chladničky.
  • Všetky uvarené potraviny prikryte a ak je to praktické, uložte ich na policu nad nedovarené.
  • Tým sa minimalizuje riziko prenosu organizmov otravy jedlom z tepelne neupraveného jedla do vareného jedla kvapkaním.
  • Potraviny so silným zápachom, ako sú morské plody a niektoré syry, by ste mali zabaliť a nemali by ste ich dlho skladovať v blízkosti potravín, ako je mlieko a smotana.
  • Uprednostňujú sa uzavreté sklenené alebo plastové nádoby na zabalenie potravín, nie fólie.
  • Dátum „minimálnej trvanlivosti“ je vaším najlepším návodom na skladovateľnosť konkrétnej potraviny podliehajúcej skaze. Je to však užitočné len vtedy, ak boli potraviny pred nákupom správne uskladnené.

Ako dlho potraviny vydržia v chladničke?

Rôzne časti vašej chladničky budú fungovať pri rôznych teplotách. V chladničkách staršieho typu budú horné police často o niečo chladnejšie ako spodné police. V modernejších spotrebičoch bude teplota relatívne rovnomerná.

Doba trvanlivosti potraviny + doba skladovania

  • Morské plody - 3 dni
  • Kôrovce a mäkkýše - 2 dni
  • Mäso - 3-5 dní
  • Mleté mäso a vnútornosti - 2-3 dni
  • Údené mäso - 2-3 týždne
  • Hydina - 3 dni
  • Ovocné šťavy - 7-14 dní
  • Čerstvé mlieko - 5-7 dní
  • Krémové syry - 5 dní
  • Tvrdé syry - 1-3 mesiace
  • Mäkké syry (hermelín, brie) - 2-3 týždne
  • Cottage cheese, ricotta, smotanové syry - 10 dní
  • Vajcia - 3-6 týždňov
  • Maslo - 8 týždňov 
  • Oleje a tuky - 6 mesiacov

Odporúčame aj: Škvarková nátierka 3x inak a vždy chutne!

Tipy na nákup potravín

Aby ste sa uistili, že potraviny, ktoré konzumujete, sú čerstvé a bezpečné na konzumáciu, nižšie uvádzame niekoľko užitočných tipov na nakupovanie:

  • Kupujte len tie najkvalitnejšie potraviny - ak ich plánujete skladovať akokoľvek dlho. Výhodné ponuky nie sú vždy vysoko kvalitné a môžu mať zníženú trvanlivosť. Vyhadzovaním pokazených potravín sa môže stať, že budete míňať peniaze.
  • Čerstvé a údené mäso, ryby a mäkkýše, mliečne výrobky a hotové jedlá - ako sú šaláty, plnené koláče a iné hotové jedlá - by ste mali vždy kupovať iba v chladiarenských vitrínach. Vyhnite sa predajniam, v ktorých sú tieto produkty vystavené pri izbovej teplote.
  • Tvrdé, suché syry - napríklad parmezán a niektoré salámy sa môžu skladovať bez chladu v chladnom podnebí. Ak však tieto tradičné produkty nepoznáte, odporúča sa chladenie.
  • Skontrolujte chladené výrobky zabalené v priehľadných fóliách - či na nich nerastú plesne. Niektoré plesne sú schopné rásť pri chladiacich teplotách. Keď idete nakupovať, vezmite si so sebou izolovanú nádobu. Chladené potraviny kupujte vždy ako posledné – tesne pred návratom domov. Ak so sebou nemáte izolovanú nádobu alebo tašku, uistite sa, že chladené veci sú zabalené v niekoľkých vrstvách papiera, aby ste minimalizovali nárast teploty počas cesty domov.
  • Nikdy nenechávajte chladené potraviny ležať v aute dlhšie, ako je absolútne nevyhnutné - potom, ak je to potrebné, vložte predmet do chladničky. Každá minúta, ktorú vaše jedlo strávi pri vysokých teplotách, zníži jeho skladovateľnosť.
  • Vyhnite sa nadmernému nakupovaniu - pamätajte, že chladené potraviny podliehajú skaze a majú len obmedzenú trvanlivosť.
  • Pohodlie a hospodárnosť nákupu množstva sa stratí - ak sa niektoré potraviny znehodnotia alebo pokazia a musíte ich vyhodiť. Starostlivo vyberajte svojho predajcu. Ak máte podozrenie, že sa s potravinami nezaobchádza tak, ako by sa malo, nakupujte inde.

Tipy, ako skladovať rôzne druhy potravín

Mliečne výrobky

Čerstvé mlieko, smotana a niektoré mäkké syry majú len krátku trvanlivosť a rýchlo strácajú na kvalite, ak sú počas skladovania vystavené vysokým teplotám. Ak zistíte, že tieto produkty nemôžete uspokojivo skladovať do dátumu „minimálnej trvanlivosti“, skontrolujte teplotu v chladničke. Ak je teplota vo vašej chladničke nižšia ako 5 °C, skontrolujte, ako s výrobkom zaobchádzate.

  • Stojí pri izbovej teplote?
  • Pijú ľudia priamo z kartónu?
  • Nalievate mlieko späť do škatule z kanvičky na mlieko?

Mliečne výrobky majú tendenciu zachytávať arómy z iných potravín, preto ich uchovávajte zabalené alebo zakryté a mimo dosahu potravín so silným zápachom. Tvrdé syry majú dlhú skladovateľnosť, ale môžu sa na nich objaviť plesne. Ak k tomu dôjde, odstráňte pleseň a okolo nej asi 2 cm syra. Syry so zníženým obsahom soli môžu mať kratšiu trvanlivosť ako bežné syry.

Vajcia

Vajcia, na rozdiel od toho, čo si mnohí ľudia myslia, by sa mali skladovať v chladničke. Tým sa zachová kvalita vajec a výrazne sa predĺži skladovateľnosť. Mali by sa prednostne skladovať v kartónoch, aby sa znížila strata vlhkosti cez obal.

Doba skladovateľnosti, ktorú možno očakávať pre vajcia v škrupine, je do značnej miery určená skladovacími teplotami počas distribúcie. Väčšina obchodov neuchováva vajcia v chladničke a v závislosti od toho, ako dlho boli vajcia skladované pri izbovej teplote, bude ovplyvnená potenciálna trvanlivosť.

Odporúčame aj: Toto nejedzte a nepite po 8tej hodine, ak sa chcete dobre vyspať!

Surové mäso, hydina a morské plody

Pojem „mäso“ zahŕňa hovädzie, jahňacie, bravčové mäso a podobne. Tieto položky by sa mali skladovať v najchladnejšej časti vašej chladničky. Zabalené čerstvé mäso možno bezpečne uchovávať až tri dni a nezabalené čerstvé mäso až päť dní pri nízkych teplotách, 0° až 3° C.

Zabalené mäso zostáva vlhké a zachováva si svoju kvalitu, ale podporuje sa povrchový rast mikroorganizmov a mäso sa stáva slizké asi po troch dňoch. Ak spozorujete nepríjemný zápach, najlepšie urobíte, ak jedlo vyhodíte. Nezabalené mäso vydrží dlhšie ako zabalené.

Keď sa mäso skladuje nezabalené, exponovaný povrch sa vysuší. Toto sušenie spomaľuje rast mikróbov, ale presušovanie spôsobuje nežiaduce farebné zmeny a stratu chuti. Kompromis sa dá dosiahnuť skladovaním mäsa v dostatočne vetranej nádobe alebo uvoľnením obalu okolo mäsa, aby mohol vzduch cirkulovať. Aby boli všetky povrchy vystavené sušeniu, položte mäso na čistý nerezový, pochrómovaný alebo plastový stojan.

Mäso neklaďte na tanier alebo iný pevný povrch ani ho nebaľte príliš tesne. Tým sa zníži efekt sušenia.

Konzervované mäso má dlhšiu skladovateľnosť.

  • Nebalené konzervované mäso môže vydržať až tri týždne pri teplote 0 až 3 °C.
  • Tepelne neupravené mleté mäso, pečeň, vnútornosti, hydina a morské plody vyžadujú starostlivé skladovanie, pretože zvyčajne nesú veľké množstvo kaziacich sa mikroorganizmov. Tie môžu rásť aj pri chladiacich teplotách, preto tieto potraviny vždy skladujte v najchladnejšej časti chladiacej časti čo najbližšie k 0° C. Najdlhšia odporúčaná doba skladovania sú tri dni.
  • Pred uskladnením vychladeného kurčaťa na niekoľko dní je dobré sňať plastový obal, kura dôkladne umyť, osušiť papierovou utierkou a uložiť ako je uvedené vyššie.
  • Čerstvé celé ryby by sa mali vypitvať a umyť, ak sa majú skladovať dlhšie ako 24 hodín.

Varené mäso, hydina a morské plody

Mäso, hydina a morské plody sa musia po uvarení čo najskôr schladiť. Pred umiestnením do chladničky ich nenechávajte na pracovnej ploche vychladnúť. Teplo jedla podporí rast akýchkoľvek mikróbov, ktoré sa môžu dostať na mäso z vašich rúk a podobne.

Moderné chladničky si poradia aj s malými množstvami horúcich potravín, ktoré sa do nich vkladajú priamo. Aby sa však predišlo nadmernej kondenzácii v chladničke, uprednostňuje sa krátke chladenie (nie viac ako jednu hodinu) pred chladením.

  • Aby ste predišli kondenzácii, nezakrývajte horúce kúsky mäsa pred chladením.
  • Odokryté ich vložte do chladničky, kým nevychladnú, potom nádobu prikryte alebo mäso pevne zabaľte do potravinárskej fólie.
  • Varené produkty skladujte nad akýmkoľvek surovým mäsom, hydinou alebo morskými plodmi, aby ste predišli krížovej kontaminácii tekutinou zo surového mäsa alebo odkvapkávaním tam, kde by k tomu mohlo dôjsť.
  • Ak sú však horné police vašej chladničky najchladnejšie, čerstvé mäso, ktoré podlieha rýchlejšej skaze, by sa tam malo skladovať.
  • Zvláštnu pozornosť potom treba venovať prikrytiu iného riadu, aby sa zabránilo kontaminácii.

Veľké množstvo potravín by sa malo pred chladením vždy rozdeliť do menších nádob. Môže trvať mnoho hodín, kým sa stred veľkej nádoby ochladí na teplotu, ktorá zastaví rast baktérií otravy jedlom. Ak neočakávate, že jedlo zjete do troch alebo štyroch dní, najlepšie je ihneď zmraziť.

Lahôdkové mäso

Väčšina lahôdkového mäsa, ako je šunka, salámy a iné lahôdkové mäso, sa musí skladovať v chladničke. Malo by sa s nimi zaobchádzať ako s čerstvým mäsom, ale nemali by prísť do kontaktu s čerstvým mäsom. Do tejto skupiny patria aj paštéty.

  • Niektoré fermentované salámy, slanina a celé šunky vydržia 2-3 týždne v porovnaní s krájaným obedovým mäsom, ktoré vydržia len 4-5 dní po kúpe.
  • Balené lahôdky možno skladovať až do dátumu minimálnej trvanlivosti. Tie sú často vákuovo balené a majú dlhšiu trvanlivosť.
  • Nakupujte však opatrne – vyhnite sa poškodeným obalom.

Môže sa objaviť mierny kyslý zápach, pretože výrobok začína strácať na kvalite.

Čerstvé ovocie a zelenina

S ovocím a zeleninou by sa malo zaobchádzať opatrne, aby nedošlo k pomliaždeniu a poškodeniu ich povrchu. Takéto poškodenie podporí skazu a hnilobu. Väčšina čerstvých produktov je citlivá na teplotu a mala by sa skladovať v najchladnejšej časti domu, keď nie je k dispozícii chladený priestor.

  • Niektoré produkty, najmä tie z trópov, ako napríklad ananás a banány, sú citlivé na chlad a nemali by sa skladovať v chladničke.
  • Aby ste znížili scvrknutie alebo vädnutie v dôsledku straty vody, uchovávajte listovú a koreňovú zeleninu, ako je repa, brokolica, mrkva a paštrnák, v perforovaných plastových vreckách, najlepšie v chladničke.
  • Odstránením listnatých vrchov z mrkvy, paštrnáku, repy a cvikly sa ich skladovateľnosť v chladničke predĺži na mnoho týždňov alebo aj niekoľko mesiacov.
  • Zemiaky uchovávajte na chladnom, tmavom a dobre vetranom mieste, aby ste predišli zelenaniu a klíčeniu - vyberte ich z plastových vriec a vložte do pevného papierového vrecka, krabice alebo do drôteného či plastového koša.
  • Sladké zemiaky sú citlivé na chlad a nemali by sa uchovávať v chladničke.
  • Jablká, hrušky, kôstkové ovocie a jahody ochlaďte na policiach chladničky a potom ich vložte do perforovaných plastových vrecúšok do chladničky. Tým sa znižuje potenie (voda tvoriaca sa vo vnútri vrecka).
  • Počas jari a leta je trvanlivosť jabĺk pri izbovej teplote len krátka.
  • Nektarinky, broskyne a slivky uchovávajte v chladničke, pokiaľ ich nechcete nechať dozrieť.
  • Hrušky sa najlepšie uchovávajú v chladničke. Držia sa dobre zelené a tvrdé. Uchovávajte pri izbovej teplote, aby dozreli.
  • Citrusové plody, uhorky, paprika a baklažán pri skladovaní v chladničke ľahko strácajú vodu.
  • Balenie do zmršťovacej fólie pomáha znižovať straty vody. Rôzne odrody ovocia majú pri danej skladovacej teplote často lepšie skladovacie vlastnosti ako iné.
  • Paradajky by mali dozrieť pri izbovej teplote, mimo dosahu priameho slnečného žiarenia. Najlepšie dozrievajú pri mierne teplých teplotách. Keď sú úplne zrelé, najmä v horúcom počasí, môžu sa skladovať v chladničke niekoľko dní. Postupne však stratia chuť a v dužine sa môžu objaviť mäkké miesta.
  • Melón, ananás, banány, mango, avokádo, kôstkové ovocie, paradajky a hrušky musia dozrieť pri izbovej teplote. Potom môžu byť na krátky čas v chladničke. Dozrievanie ovocia sa dá urýchliť udržiavaním nezrelého ovocia s marakujou a zrelými jablkami.
  • Aby ste znížili rast plesní v cibuli či tekvici, skladujte ich pri izbovej teplote v suchu, v sieťke alebo voľne.
  • Ak skladujete veľké množstvo ovocia, pravidelne odstraňujte prezreté a hnilobné ovocie, pretože to spôsobí dozrievanie a následné starnutie zvyšného ovocia.
  • Odstráňte tiež všetky hnijúce ovocie, pretože infekcia sa môže rozšíriť na iné ovocie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní