Zdraviu prospešná šťava zo surových zemiakov – pre TOTO je dobré ju piť

Zdraviu prospešná šťava zo surových zemiakov – pre TOTO je dobré ju piť

Zemiaky patria v našich končinách k tradičným surovinám, z ktorých sa varia mnohé pokrmy. Miesto majú predsa aj v najtypickejšom slovenskom pokrme – bryndzových haluškách. Zemiaky sú ľahké na prípravu, chutné, výživné a dajú sa z nich vykúzliť viaceré druhy príloh, ako aj hlavné jedlá, napríklad chutné zapekané pokrmy. 

Veľmi dobre pritom vieme, že zemiaky sú určené hlavne na tepelnú úpravu pred konzumáciou, v surovom stave nie sú obzvlášť chutné. Dokonca sa so surovými zemiakmi spájajú aj nejaké riziká – v zelených častiach, klíčkoch, v šupke a tesne pod ňou sa môže nachádzať väčšie množstvo solanínu, čo je jedovatý alkaloid. 

Avšak, skúšali ste niekedy šťavu zo surových zemiakov? Vedeli ste o tom, že takáto zemiaková šťava môže mať pozitívny vplyv na naše zdravie a môže pomôcť utlmiť niektoré zdravotné problémy? Ako vytvoriť zemiakovú šťavu a kedy je vhodná konzumácia zemiakovej šťavy? Zistite viac v článku!

Ako vyrobiť zemiakovú šťavu?

Ako vyžmýkať šťavu zo zemiakov? Príprava zemiakovej šťavy nie je náročná, vybrať si možno z niekoľkých spôsobov prípravy. Ak máte doma odšťavovač, tak vám príprava šťavy zo surových zemiakov zaberie len chvíľočku. Zemiaky stačí ošúpať, umyť a dať do odšťavovača. 

Ide to však aj bez tohto kuchynského pomocníka. Zemiaky rovnako ošúpte a umyte a následne nastrúhajte najemno. Potom z nastrúhanej zmesi poriadne vytlačte šťavu, napríklad pomocou veľmi jemného sitka, plátna alebo čistej kuchynskej utierky. A ak sa vám nechce zemiaky ručne strúhať, nakrájajte ich na menšie kúsky a dajte do mixéra. Následne tiež šťavu vyžmýkajte.

Na čo myslieť pri príprave šťavy zo surových zemiakov:

  • najvhodnejšie sú mladé zrelé zemiaky, ktoré nemajú známky poškodenia, buchnutia alebo neklíčia,

  • staré zemiaky na prípravu zemiakovej šťave nepoužívame, taktiež nesiahame po zelených zemiakoch, resp. zemiakoch so zelenými časťami (môžu obsahovať viac jedovatého solanínu),
  • ak majú zemiaky klíčky, ale nie sú zelené, staré alebo poškodené, tak z nich pred odšťavením klíčky poriadne odrežte,
  • zemiaky na odšťavovanie sa odporúča veľmi dôkladne očistiť, ideálne je ich zbaviť šupky aj časti pod ňou (nachádza sa tam viac solanínu).

Odporúčame: ​Chmeľ obyčajný je dobrý nielen na výrobu piva. Poznáte jeho účinky?

Čo obsahuje čerstvo vylisovaná šťava zo surových zemiakov?

Čerstvo vylisovaná šťava zo zemiakov nie je práve najbohatším zdrojom základných živín, z veľkej časti je tvorená vodou. No nachádza sa v nej škrob a viaceré vitamíny aj minerálne látky. Zemiaková šťava obsahuje vo veľkom množstve hlavne vitamín C, ktorý sa varením zemiakov za iných okolností znehodnocuje.

Takto pripravená zemiaková šťava je aj zdrojom niektorých vitamínov skupiny B. Ďalej v nej nájdeme draslík, mangán, zinok, meď, železo aj magnézium. Obsahuje i enzýmy a tiež látky, ktoré majú antioxidačný účinok, čiže látky, ktoré pomáhajú bojovať proti škodlivým voľným radikálom.

Benefity pitia zemiakovej šťavy

Piť zemiakovú šťavu v menších množstvách (stačí po 1 dl 2 až 3 razy denne pri ťažkostiach, nie dlhodobo) môže byť prospešné z viacerých dôvodov. V prvom rade i o prírodný protizápalový nápoj, ktorý môže mať priaznivý vplyv pri chronických zápalových ochoreniach. Dobrým pomocníkom môže byť pri rôznych tráviacich problémoch, ale napríklad aj pri ťažkostiach s vysokým tlakom.

I takéto môžu byť účinky šťavy zo surových zemiakov:

  • pomáha detoxikovať, podporuje prečistenie tráviaceho traktu (hlavne pečeň a žlčník),

  • zmierňuje bolesti brucha,
  • zmierňuje prekyslenie organizmu,
  • prináša úľavu pri žalúdočných vredoch,
  • znižuje problém s nadúvaním a plynatosťou,
  • eliminuje ťažkosti s vyprázdňovaním – zápchy a naopak aj hnačky,
  • je skvelá na pálenie záhy,
  • vďaka vysokému obsahu vitamínu C má priaznivý vplyv na imunitný systém,
  • vďaka obsahu draslíka pomáha znižovať hladinu krvného tlaku,
  • má priaznivý vplyv na cholesterol,
  • má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém. 

Vyskúšajte šťavu zo zemiakov pri zápche

Ako sme spomenuli už vyššie, zemiaková šťava pomáha upraviť aj vyprázdňovanie. Táto šťava môže poslúžiť ako šetrné prírodné preháňadlo. Postačí zmiešanie zemiakovej šťavy s vlažnou vodou a ľanovými semienkami.

Postup: Večer si pripravíme šťavu z 2 väčších surových zemiakov a zmiešame ju s 2 dl vlažnej vody. Pridáme 1 PL mletých ľanových semien, necháme chvíľu napučať a zmes vypijeme. Ideálne je tento postup opakovať vždy večer pred spánkom až do uvoľnenia ťažkostí. 

Odporúčame: ​Toto nejedzte a nepite po 20-tej hodine, ak sa chcete dobre vyspať!

Ako môže pomôcť zemiaková šťava na prekyslený žalúdok?

Vylisovaná zemiaková šťava predstavuje silno alkalický, zásaditý nápoj, vďaka čomu dobre upokojuje tráviaci trakt, napríklad pri poruchách trávenia a prebytku kyselín v organizme. Pri prekyslení žalúdka a organizmu sa odporúča zmiešať zemiakovú šťavu s citrónovou šťavou. Aj keď je citrón chuťovo kyslý, jeho účinok v tele je tiež alkalický.

Postup: Pri obdobných ťažkostiach sa odporúča 2 dl šťavy zo zemiakov zmiešať s 1 PL citrónovej šťavy. Nápoj je vhodné popíjať po dúškoch 2-krát denne po dobu 5 dní.

Ako použiť šťavu zo zemiakov zvonka?

Surová zemiaková šťava je užitočná aj na vonkajšie použitie. Aplikácia zemiakovej šťavy na pokožku pomáha napríklad pri problémoch s akné alebo čiernymi bodkami. Má antibakteriálny a protizápalový účinok. Môžete do nej namočiť vatový tampón a prečisť ním pleť, alebo aj nečistú pokožku na dekolte či chrbte.

Takéto tonikum zo surovej zemiakovej šťavy pleť zbavuje aj nadmernej mastnoty a okrem toho ju rozjasňuje. A ako z nej dokážu vyťažiť naše vlasy? Šťava zo zemiakov môže spolu s ďalšími surovinami podporiť ich hydratáciu. Zmiešajte ju s Aloe vera a vaječným bielkom. Túto masku nechajte na vlasoch pôsobiť pol hodinu a pokojne aj dlhšie. Potom zmyte vlažnou vodou.

Kontraindikácie pitia šťavy zo surových zemiakov

Zemiaková šťava nie je vhodná pre každého a rozhodne nie pri akomkoľvek zdravotnom probléme. V prvom rade nie je určená na dlhodobé používanie, napríklad niekoľko mesiacov bez prestávky. Obvykle sa odporúčajú maximálne 3 dl šťavy rozdelené do troch dávok.

Šťave zo surových zemiakov by sa mali vyvarovať tehotné a dojčiace ženy, taktiež osoby s vážnym diabetom, poruchou obličiek alebo pri závažnom zápale žalúdka (gastritída) s výrazne zníženou kyslosťou.

Šťave zo zemiakov sa vyhýbajte aj v prípade prejavov alergie alebo intolerancie po konzumácii zemiakov. Ak chcete užívať šťavu zo surových zemiakov, no trápi vás nejaké chronické ochorenie alebo užívate lieky na predpis (napr. také, ktoré ovplyvňujú trávenie), je vhodné to konzultovať s lekárom. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní