Rôznorodé morské plody sú bežnou súčasťou jedálnička krajín v okolí Stredozemného mora, ako aj iných prímorských oblastí po celom svete. V našej strave až tak bežné nie sú, čo je veľká škoda, keďže nám majú čo ponúknuť. Nájdeme v nich napríklad látky, ktoré nie sú úplne dobre zastúpené vo všetkých potravinách. Spomenúť môžeme napríklad vitamín D, ktorého dobrým potravinovým zdrojom sú najmä ryby, ale aj vitamín B12, ktorý sa nachádza primárne len v potravinách živočíšneho pôvodu.
Okrem toho nájdeme v morských plodoch napríklad aj zdravé tuky, vrátane kyselín DHA, EPA a ALA. Tiež sú dobrým zdrojom jódu, zinku, medi a ďalších minerálnych látok a stopových prvkov. Kraby, homáre, krevety, slávky, mušle, ustrice či kalamáre sa dajú pripraviť na mnoho chutných spôsobov. Dopriať si ich pritom nemusíme len počas dovolenky pri mori.
Mnohé morské plody sú dobre dostupné aj v našich končinách. Nájdeme ich napríklad v mrazenej forme, ale niektoré reťazce ich ponúkajú aj čerstvé. Dobre dostupné sú u nás aj krevety. Už ste ich skúsili pripraviť doma?
Ako očistiť krevety?
Krevety vo všeobecnosti patria k najobľúbenejším plodom mora. Malé krevety aj veľké kráľovské krevety sú dostupné aj v našich končinách v rôznych formách. Zohnať možno mrazené aj čerstvé krevety, dokonca predvarené či konzervované. Tepelne neupravené krevety sú sivé, ak sú predvarené, tak majú jemne ružovkastú farbu. Dostupné sú lúpané aj nelúpané krevety. Krevety sú nutrične veľmi bohaté a ak sa vás netýka alergia na morské živočíchy, isto ich raz za čas pridajte aj do svojho jedálnička.
Ak chcete pripraviť krevety doma, odporúčame tie lúpané, s ktorými sa omnoho ľahšie pracuje. Avšak, problémom nie je krevety aj vlastnoručne očistiť, hoci je to prácnejšie. Ako na to? Možností je viacero, vyskúšať môžete aj tento jednoduchý postup.
- Nelúpané krevety si opláchneme pod vodou a odtrhneme im hlavičku.
- Následne im zlúpeme pancier. Pancier môžeme narezať nožom alebo ním trhnúť smerom dozadu a ošúpať.
- Poslednú časť s chvostíkom môžeme nechať (nie je jedlý, ale na tanieri budú krevety vyzerať lepšie) alebo dať preč.
- Odstrániť ale treba črievko. To sa ukáže po odtrhnutí hlavičky. Trochu zatiahnite a vytiahnite ho von. Ak sa vám črievko pretrhne, skúste ho vytiahnuť z druhej strany. Zoberte si špáradlo a dočiahnite ho ním cez chrbát tesne pred chvostom krevety a vytiahnite von. Následne môžete krevety ešte umyť a tepelne upravovať podľa chuti.
Odporúčame: Bravčová panenka: TOP recepty na lahodný obed pre celú rodinu!
Tigrie krevety na masle a cesnaku
Ingrediencie:
-
200 g kráľovských kreviet (čerstvé a očistené alebo mrazené)
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL nastrúhaného zázvoru
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 3/4 ČL mletého zázvoru
- 1/2 čili papričky
- 1/3 jarnej cibuľky
- 2 – 3 PL olivového oleja
- citrónová šťava z 1/2 citróna
- 1 PL masla
- vňať petržlenová a koriandrová
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Cesnak si nastrúhame, čili papričky nakrájame najemno. Na horúcom oleji opražíme nastrúhaný zázvor, čili a cesnak (asi 30 sekúnd). Následne pridáme čerstvé alebo rozmrazené krevety a opražíme ich z oboch strán. Postupne by mali chytiť ružovkastú farbu. Ak sú predvarené, tak budú jemne ružové už na začiatku. Následne pridáme mletú papriku a mletý zázvor a podľa chuti trochu soli a čierneho korenia.
Dôkladne premiešame. Pridáme maslo a keď sa rozpustí, tak aj nasekanú jarnú cibuľku a petržlenovú a koriandrovú vňať. Miešame a dusíme, kým nie sú krevety krásne ružové. Hotové krevety na masle a cesnaku si môžete vychutnať napríklad s kúskom čerstvého pečiva alebo ich zabaľte do tortilly so zeleninou a omáčkou.
Krevetový koktail
Ingrediencie:
-
500 g malých kreviet (lúpaných a varených)
- 1/2 ľadového šalátu
- 1 uhorka
- hrsť cherry paradajok
- 1 avokádo
- 400 g gréckeho jogurtu
- 2 PL majonézy
- 2 PL kečupu
- šťava z 1 limetky
- šťava z 1/2 limetky
- soľ a mleté čierne korenie
- olivový olej
- hrsť čerstvého koriandra
- 2 stredné bagety
Postup: Uhorku očistíme a pozdĺžne prekrojíme. Pomocou lyžičky z nej vyberieme jadierka a následne ju pokrájame na malé kocky. Pripravíme si misu, do ktorej dáme nakrájanú uhorku spolu s nakrájanými paradajkami a avokádom. Pridáme soľ a korenie, taktiež olej a šťavu z jednej limetky. Nasypeme nasekaný koriander a premiešame.
V menšej miske si zmiešame jogurt a majonézu s kečupom. Osolíme a okoreníme a pridáme šťavu z polovice limetky. Následne pridáme aj umyté a dôkladne osušené krevety. Bagetky si opečieme na grile alebo panvici. Krevetový kokteil servírujeme tak, že na spodok taniera dáme na rezance nasekaný ľadový šalát a naň uložíme trochu zeleninovej zmesi. Potom pridáme trochu dresingu s krevetami a nakoniec opečené bagetky. Všetko môžeme pokvapkať olejom a posypať lístkami koriandra.
Odporúčame: Rýchly recept na ratatouille: Tejto francúzskej pochúťke neodoláte!
Krevety s cestovinami
Ingrediencie:
-
250 g kráľovských kreviet
- 150 g cestovín tagliatelle (hrubšie rezance)
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 väčšia mrkva
- 1 menšia cuketa
- 200 ml suchého bieleho vína
- 50 g cherry paradajok
- soľ a čierne mleté korenie
- jarná cibuľka
- olivový olej
- 200 ml smotany na varenie
- 70 g strúhaného syra
- petržlenová vňať
- provensálske korenie
- rybacia omáčka
- citrónová šťava
Postup: Očistené krevety zalejeme horúcou vodou a necháme postáť 2 minúty. Potom ich vyberieme, osušíme a odložíme bokom. Mrkvu s cuketou nastrúhame na hrubšie hobliny. Cesnak nakrájame natenko a krátko ho opražíme na olivovom oleji vo väčšej panvici. K cesnaku asi po 30 sekundách pridáme mrkvu s cuketou a opekáme asi 4 minúty. Miešame a pridáme krevety a víno. Osolíme, okoreníme a restujeme pár minút, kým sa nevyparí alkohol.
Pridáme aj pokrájanú cibuľku a cherry paradajky a celé to zalejme smotanou na varenie. Pridáme nastrúhaný syr. Na dochutenie použijeme trochu rybacej omáčky, nasekanej petržlenovej vňate a citrónovej šťavy. Nakoniec pridáme cestoviny uvarené podľa návodu na obale, všetko dôkladne premiešame a odstavíme. Môžeme ihneď podávať.
Vyprážané krevety
Ingrediencie:
- 900 g veľkých čerstvých kreviet
- 60 g múky
- 1 ČL soli
- ½ ČL čierneho korenia
- ¼ ČL cesnakového prášku
- 3 vajcia
- 600 až 700 ml rastlinného oleja
- 250 g strúhanky
Postup: Krevety ošúpeme a necháme im len chvosty. Múku si preosejeme a pridáme do nej soľ, korenie a cesnakový prášok. Zamiešame. Vajíčka si rozšľaháme vidličkou. Na panvici si rozpálime olej. Následne v múke obalíme každú krevetu. Potom ju namočíme do vajíčka a nakoniec do strúhanky. Krevety ukladáme na panvicu vedľa seba (nesmú sa dotýkať) a z každej strany opekáme asi 3 až 5 minút. Mali by byť zlatisté.
Vysmažené krevety poukladáme na papierové utierky, ktoré odsajú prebytočný olej. Podávame podľa chuti a fantázie. Skvelé sú s nejakým dipom, napríklad cesnakovým, bylinkovým alebo pikantný. Tiež ich možno podávať so zeleninovým šalátom či opekanými zemiakmi.
Odporúčame: Lososová nátierka: Čistá chuť lososa v jednoduchej pomazánke