Ako chrániť pokožku pred nízkymi teplotami?

Ako chrániť pokožku pred nízkymi teplotami?

Leto a zima sú dve extrémne ročné obdobia v našej zemepisnej šírke, ktoré majú priamy vplyv na to, ako sa naša pokožka cíti a vyzerá.

V zime je najdôležitejšia pokožka tváre. Je ťažké ju úplne ochrániť pred chladom, nie je zakrytá odevom ako iné časti tela, preto je potrebné ju podporovať správnou starostlivosťou. Ľahké letné hydratačné krémy treba vymeniť za tie s ťažšou konzistenciou: mastné alebo polomastné, ktoré zanechajú na pokožke ochranný film. Najviac atmosférické podmienky ovplyvňujú obsah vody v pokožke.

Koža je mimoriadne reaktívne tkanivo. Veľmi dobre chráni telo pred prenikaním cudzorodých látok do tela, no v niektorých prípadoch môže byť, žiaľ, jeho ochranná úloha oslabená, napríklad pri suchej, zle vyživovanej, popraskanej pokožke. Potom automaticky nemôže chrániť pred prienikom rôznych patogénov! V lete, keď je vonku vysoká teplota, sa telo vyrovnáva s termoreguláciou okrem iného aj cez pokožku, vyparovaním prebytočnej vody von a tým ochladzovaním. V zime však pokožka na suchosť reaguje oveľa horšie. Keď je vonku chladno, vzduch sa extrémne vysuší a vlhkosť obsiahnutá v pokožke sa „vytiahne von“. V interiéroch našich domovov je navyše veľmi teplo, takže keď idete von, vaša pokožka je vystavená nepriaznivým teplotným zmenám, ktoré môžu spôsobiť popraskanie. Pridajte k tomu nižší pocit smädu a nedostatočný príjem tekutín a máte recept na suchú pokožku v zime!

Odporúčame: Trápia vás kruhy pod očami? Zistite, čo ich zhoršuje a ako sa ich zbaviť

Krém na tvár je nutnosťou

Najviac vystavená chladu je, samozrejme, tvár – jediná časť tela, ktorá je v zime vždy priamo vystavená poveternostným vplyvom, ale zároveň je pokrytá najtenšou vrstvou kože. V zime by ste preto mali používať na noc regeneračné krémy, ktoré obnovia vrstvu epidermis a spevnia ju, a na deň ochranné krémy. Starostlivosť o pleť v zime by mala spočívať predovšetkým v tom, aby ste nevychádzali do chladu bez použitia denného krému s mierne premasťujúcimi vlastnosťami. Ochrana pokožky je činnosť, ktorá zabraňuje potrebe častej, intenzívnej regenerácie. V zime treba tvár chrániť nielen vrstvou hrubšieho mejkapu, ale aj vrstvou denného krému. Oplatí sa ju obohatiť o špeciálne oleje, ktoré chránia epidermis pred pôsobením UV faktorov a pred stratou vlhkosti z nej. Denné krémy by mali mať ľahkú konzistenciu a rýchlo sa vstrebať – potom budú perfektné na make-up a zároveň ochránia pleť!

Medzi zložky, ktoré vytvárajú na povrchu pokožky bariéru, ktorá účinne chráni pred odparovaním vody, patria: minerálne oleje, silikónové oleje a vosky. Tieto látky sa nevstrebávajú, ale zostávajú na povrchu pokožky vo forme tenkej vrstvy a chránia ju pred stratou vody.

Zloženie zimných krémov na tvár

Veľmi žiadanými zložkami zimných krémov sú aj produkty rastlinného pôvodu, dopĺňajúce lipidy fyziologicky prítomné v pokožke, ako sú: triglyceridy, ceramidy, cholesterol, vosky a bio oleje s vysokým obsahom esenciálnych mastných kyselín. Uľahčujú vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch a urýchľujú regeneračné procesy epidermy. Vďaka nim dodáme pokožke správnu hydratáciu, posilníme jej ochranné funkcie a obnovíme lipidový obal.

Pri výbere krému by sme sa mali riadiť typom pleti. Suché a kuperózne sú v tomto ročnom období najťažšie. Špeciálnu starostlivosť si vyžaduje aj pokožka náchylná na alergie. Všetky kategórie krémov nájdete v sortimente hebe a poradkyňa vám povie, ktorý bude pre vás ten pravý.

Odporúčame: Starostlivosť o vlasy: Nepodceňujte ju v žiadnom kroku a nechajte vaše vlasy zažiariť!

Pamätajte na filtre

Krém by sa mal nanášať aspoň 15 minút pred odchodom z domu, aby sa stihol vstrebať a vytvorila tak primeranú ochrannú bariéru. Pred nanesením je potrebné pleť vyčistiť. Používajme prípravky bez alkoholu, ktoré obnovujú prirodzené pH. Pery, tiež vystavené škodlivým vplyvom vonkajších faktorov, vyžadujú v zime náležitú starostlivosť.

Ochranný rúž aplikovaný niekoľkokrát denne má na pery upokojujúci účinok. Ochráni ich pred popraskaním a vyschnutím a poriadne premastí.

Všetka kozmetika používaná v zime by mala obsahovať filter, ktorý chráni pred slnečným žiarením – UVA aj UVB.

Na dennej báze sa oplatí postarať sa o používanie krému s ochranným filtrom aspoň 20 SPF. Ak sa chystáme do hôr, faktor by mal byť vyšší, dosahovať až 50 SPF.

Kozmetický prípravok s filtrom poskytuje ochranu približne na dve hodiny, po ktorých je potrebné ho znova naniesť. Nevyhýbajte sa oblasti okolo uší, krku a rúk. Sú tiež vystavené škodlivým vplyvom slnka, rovnako ako pery.

Neprehliadni: Tamanu olej – pri ktorých kožných problémoch je veľkým pomocníkom?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní