Perimenopauza – kedy nastáva a aké sú jej hlavné príznaky?

Perimenopauza – kedy nastáva a aké sú jej hlavné príznaky?

V závere plodného obdobia ženy nastáva obdobie charakteristické útlmom činnosti pohlavných orgánov, ktoré nazývame klimaktérium, ale tiež ľudovo prechod. Tento pojem si nemožno úplne zamieňať s pojmom menopauza, keďže menopauza je len jednou z fáz klimaktéria. Okrem menopauzy však môžeme hovoriť aj o ďalších fázach prechodu, a to napríklad aj o takzvanej perimenopauze. Už ste o nej počuli? Kedy nastáva? Môže so sebou prinášať rôzne nepríjemné prejavy? 

Menopauza, perimenopauza a postmenopauza

Než sa bližšie pozrieme konkrétne na perimenopauzu, charakterizujme si i vo všeobecnosti klimaktérium, ako aj jeho jednotlivé fázy. Pojmom klimaktérium označujeme prirodzené obdobie v živote ženy, v ktorom dochádza k zmenám súvisiacim s pohlavnou a hormonálnou sústavou – mení sa činnosť pohlavných orgánov, ako aj hladiny niektorých hormónov. Nastáva prechod medzi plodným vekom ženy a obdobím ukončenia cyklickej hormonálnej funkcie vaječníkov. V krátkosti možno povedať, že ide o obdobie straty plodnosti.

Klimaktérium je pomerne zložitý proces, ktorý trvá u každej ženy odlišne dlhý čas. Obvykle do tohto niekoľkoročného obdobia žena vstupuje medzi 45. a 55. rokom života. Rozoznávame pritom niekoľko fáz klimaktéria:

  • perimenopauza – obdobie, ktoré priamo predchádza menopauze a môže pretrvávať až rok po nej, obvykle nastupujú prvé príznaky prechodu,
  • menopauza – obdobie, v ktorom u ženy dochádza k poslednej menštruácii,
  • postmenopauza – obdobie, ktoré nastáva 12 mesiacov po poslednej menštruácii, čiže po menopauze, pohlavné orgány sa definitívne dostávajú do fázy pokoja. 

Odporúčame: Lufa – zázračný pomocník pre krásu i do domácnosti

prejavy perimenopauzy

Zdroj: Shutterstock®

Čo sa deje s telom ženy v perimenopauze?

Pojmom perimenopauza sa vo všeobecnosti označuje prechodné obdobie medzi plodným vekom ženy a samotnou menopauzou, respektíve počiatočná fáza klimaktéria. Spravidla nastupuje krátko pred menopauzou, a to v priemere 4 až 5 rokov, pričom sa za perimenopauzu počíta aj obdobie 12 mesiacov po menopauze, teda rok po poslednej menštruácii. Niekedy sa perimenopauza vymedzuje ešte na kratší časový úsek, a to na 12 mesiacov pred a 12 mesiacov po menopauze. Čo je však dôležitejšie, toto obdobie je charakteristické mnohými spomínanými zmenami v tele ženy, ktoré súvisia i s rozvojom prvých príznakov prechodu.

V prvom rade dochádza vo vaječníkoch k zníženiu produkcie ženského pohlavného hormónu estrogénu. To následne vedie k stúpnutiu množstva FSH, čo je folikulostimulačný hormón, ktorý je zodpovedný za rast a vývin vajíčok. Produkovaný je adenohypofýzou v podmozgovej žľaze. Tiež nastáva pokles ženského hormónu progesterónu. Vplyvom týchto zmien v hladinách hormónov dochádza k skracovaniu menštruačného cyklu. V dôsledku ďalšieho postupného klesania hladiny estrogénov a stúpania hladiny FSH sa postupne vytráca ovulácia a teda aj menštruácia. 

Najčastejšie príznaky perimenopauzy

Pre perimenopauzu je charakteristický nástup prvých príznakov menopauzy, ktoré súvisia práve s kolísaním hladín hormónov v tele ženy. U žien pritom toto obdobie nastáva v odlišnom veku. Prvé prejavy sa niekedy môžu začať objavovať už po 40. roku života, u iných žien značne neskôr. Líši sa aj intenzita príznakov, zároveň môžu jednotlivé ženy potrápiť vždy iné prejavy. Taktiež platí, že v začiatkoch sa perimenopauza ani nemusí zvlášť prejavovať, a to i napriek hormonálnym zmenám, príznaky sa môžu objaviť až neskôr pri výraznejších zmenách v hladinách hormónov. 

Medzi najčastejšie príznaky perimenopauzy, ktoré sa u ženy môžu objaviť, patria:

  • nepravidelná menštruácia a znížená frekvencia menštruačného krvácania (spravidla to však ešte neznamená, že žena už nemôže otehotnieť),
  • slabšie alebo silnejšie menštruačné krvácanie, ako bývalo u ženy bežné,
  • nižšia sexuálna túžba,
  • vaginálna suchosť,
  • návaly tepla, nočné potenie,
  • problémy so spánkom či zaspávaním,
  • únava,
  • zmeny nálad, depresívne nálady,
  • problémy s pamäťou či koncentráciou.

Odporúčame: Amenorea – čo všetko môže stáť za vynechávaním menštruácie?

klimaktérium

Zdroj: Shutterstock®

Ako obdobie perimenopauzy zvládnuť?

Ak ženu v období perimenopauzy trápia viaceré sprievodné ťažkosti rôznej intenzity, má viacero možností, ako danú fázu ľahšie zvládnuť. V prvom rade je najvhodnejšie konzultovať daný problém s lekárom. Gynekológ môže odporučiť v prípade vážnejších ťažkostí substitučnú hormonálnu terapiu, ktorá je zameraná na riešenie bežných menopauzálnych symptómov, a to pomocou dopĺňania daných chýbajúcich ženských hormónov. Túto metódu liečby možno zvažovať v rôznych prípadoch, napríklad aj pri predčasnej menopauze a veľmi skorých prejavoch menopauzy. Žena by však mala so svojím lekárom prebrať všetky pozitíva aj riziká hormonálnej liečby. 

Zmierňovať nepríjemné príznaky perimenopauzálneho obdobia možno do istej miery aj prirodzenejšími spôsobmi, a to rôznymi režimovými opatreniami a zmenami v životnom štýle. Uľahčiť toto obdobie môžu pomôcť i napríklad nasledujúce kroky:

  • zmeny v jedálničku – zdravá a vyvážená strava s dostatkom vápnika (prevencia osteoporózy), zníženie podielu tukov v strave, primeraný príjem kalórií, potraviny s obsahom fytoestrogénov,
  • pravidelný a primeraný pohyb,
  • relaxačné techniky, dostatok oddychu a relaxu, minimalizovanie stresu,
  • dostatočne dlhý spánok – v prípade problémov s nočným potením môžu pomôcť bylinné čaje či iné prípravky proti poteniu, tiež pyžamo a posteľná bielizeň z ľahkých vzdušných materiálov a vetranie,
  • pri problémoch s vaginálnou suchosťou sa odporúča používať vaginálny estrogénový krém a lubrikanty, 
  • pri problémoch s depresiami, úzkosťou a zmenami nálad môže pomôcť konzultácia so psychológom,
  • bylinné prírodné preparáty na tlmenie prejavov menopauzy – vo forme čajov, tinktúr, kapsúl a podobne (skvelou bylinkou je napríklad ďatelina lúčna).

Odporúčame: Ortorexia – iba snaha o zdravé stravovanie alebo psychická porucha?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní