KVÍZ: Baktérie a vírusy – máte o nich dostatok vedomostí?

KVÍZ: Baktérie a vírusy – máte o nich dostatok vedomostí?

Hoci sú baktérie a vírusy voľným okom neviditeľné, prítomné sú prakticky úplne všade, všade vôkol nás. Viete, aký je medzi nimi rozdiel? Vírus je nebunkový organizmus, ktorý nedokáže žiť sám. Vždy potrebuje pre svoj život nejakú hostiteľskú bunku a len v prípade, že sa v tejto bunke nachádza, sa môže ďalej rozširovať. Baktérie sú naopak omnoho väčšie organizmy, i keď stále voľným okom neviditeľné. Hlavný rozdiel je však v tom, že baktéria je jednobunkový organizmus s vlastnými bunkovými orgánmi, ktoré mu pomáhajú prežiť. 

Mohlo by sa pritom zdať, že baktérie aj vírusy sú našimi nepriateľmi. Nuž, o vírusoch infikujúcich ľudský organizmu to zvyčajne aj platí. Avšak baktérie nie sú vždy len patogénne. Dobrým príkladom sú prospešné baktérie žijúce v našom tráviacom trakte, bez ktorých by naše telo správne nefungovalo. 

Čo viete o vírusoch a baktériách?

O vírusoch a baktériách by sa dalo rozprávať veľmi dlho, predsa len má o nich odborná verejnosť v súčasnej dobe už bohaté poznatky. Čo-to by však o nich mal vedieť úplne každý. Rôznorodé patogénne vírusy a baktérie sú totiž pôvodcom celého radu ochorení, preto je vhodné vedieť, akí neviditeľní nepriatelia proti nám stoja a čo od nich očakávať. Čo všetko o týchto nebunkových a jednobunkových organizmoch viete vy? Viete, ktoré infekčné ochorenia sú spôsobené vírusmi a ktoré baktériami? Poznáte konkrétnych pôvodcov rôznych menej vážnych aj závažných chorôb? Preverte svoje znalosti v našom kvíze! 

Skúste aj ďalší kvíz: Choroby s nálepkou autoimunitné ochorenie – čo všetko o nich viete?

  • Kvíz: Baktérie a vírusy

  • 1 / 10

Ktoré z uvedených ochorení prenášaných kliešťami spôsobujú vírusy?

  • lymská borelióza
  • kliešťová encefalitída
  • ehrlichióza
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní