Pochrumkajte si na ňom! Toto sú dôvody, prečo jesť stopkový zeler

Pochrumkajte si na ňom! Toto sú dôvody, prečo jesť stopkový zeler

  • 70
  • 0

Ak by sme mali menovať jeden obľúbený druh zeleniny, asi by len málokto spomenul stopkový zeler. Je pravdou, že zeler je skutočne aromatický a jeho chuť jednoducho nesadne každému. Tento druh zeleniny je však v našom jedálničku viac než vítaný, pretože je priam nabitý mnohými cennými látkami a zdravie organizmu vie poriadne nakopnúť. Ak nemáte odvahu na chrumkanie čerstvých paličiek stopkového zeleru, neváhajte ich použiť pri príprave jedla.

Môžete ich nakrájať do rozličných polievok, rizota či cestovín. Taktiež ich môžete pridať do ovocno-zeleninových smoothies nápojov. Zeler však dodá takémuto nápoju skutočne výraznú arómu, preto to s jeho množstvo na začiatku nepreháňajte. V nasledujúcom článku nájdete 5 a pokojne i viac dôvodov na to, prečo jesť stopkový zeler čo najpravidelnejšie. Dáte mu šancu?

Pozri aj: Aké sú prejavy nedostatku vitamínu D? Tieto príznaky neprehliadaj!

nízkokalorický zeler

Zdroj: Shutterstock®

1. Je nízkokalorický

Stopkový zeler má skutočne len zanedbateľné množstvo kalórií, a to smiešnych približne 19 kcal na 100 gramovú porcii. Ak sa snažíte redukovať svoju váhu alebo sa jednoducho len stravuje zdravo, mal byť mať tento druh zeleniny vo vašom jedálničku pevné miesto. Aj napriek tomu, že je stopkový zeler až z vyše 90 % tvorený len vodou, nie je chudobný na mnohé cenné látky. Doplní vám draslík, horčík či fosfor. Taktiež je veľmi bohatý na vitamín C a najmä vitamíny skupiny B, napríklad kyselinu listovú.

2. Doplní vlákninu

Okrem vyššie spomenutých látok je stopkový zeler bohatý aj na vlákninu. Tá je nesmierne potrebná hlavne pre správnu funkciu trávenia a činnosť čriev. Dostatok vlákniny podporuje pravidelné vyprázdňovanie a zároveň predstavuje prevenciu pred zápchou či dokonca rakovinou hrubého čreva. Ak je potravina bohatá na vlákninu, dokáže nás zasýtiť na dlhší čas a chráni nás pred návalmi hladu. Stopkový zeler má navyše silné diuretické účinky, čiže z tela dokáže odstrániť nadbytočnú vodu. To sú všetko vlastnosti vítané nielen pri redukcii váhy!

protirakovinové účinky zeleru

Zdroj: Shutterstock®

3. Má protirakovinové účinky

Stopkový zeler je bohatý aj na antioxidanty, ktoré bojujú proti škodlivým účinkom voľných radikálov a chránia bunky tela. Ukrýva v sebe i látku zvanú luteolín, ktorá má nielen antioxidačné, ale aj protizápalové vlastnosti. Rovnako bolo u neho objavené protirakovinové pôsobenie. Luteolín znižuje napríklad riziko vzniku rakoviny kože. Pravidelnou konzumáciou zeleru tiež môžete preventívne bojovať proti rozvoju rakoviny hrubého čreva či prsníka.

4. Prečistí celý organizmus

Zeler je jedným z najlepších druhov zeleniny na prečistenie organizmu. Má antiseptické aj detoxikačné účinky. Podporí prečistenie krvi aj pečene, močových ciest a obličiek i celého tráviaceho traktu. Stopkový zeler obsahuje tiež aromatickú látku zvanú kumarín, ktorá podporuje biele krvinky. Tie majú veľký význam pre imunitný systém človeka. Okrem toho má zeler i upokojujúce účinky na nervový systém človeka. Môže vám tiež dopomôcť k lepšiemu spánku či eliminovaniu nespavosti.

zeler a cholesterol

Zdroj: Shutterstock®

5. Znižuje cholesterol

Ak bojujete s vysokým cholesterolom, stopkový zeler by vo vašom jedálničku mal mať skutočne pevné miesto. Už konzumáciou jednej alebo dvoch stoniek dokážete účinne bojovať proti zlému LDL cholesterolu. Stopkový zeler si navyše dokáže poradiť aj s vysokým krvným tlakom. Je tak vhodnou prevenciou pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam potláča aj opuchy v kĺboch a môže byť nápomocný pri eliminovaní prejavov reumy či dny.

Odporúčame: Anémia z nedostatku železa: Dávajte pozor na prvotné príznaky!


  • 70
  • 0
Návrat hore
Autor článku

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

LIEČBA

Aké sú príznaky zeleného zákalu?A čo je vlastne jeho príčinou?

  • 47
  • 0
  • 31.05.2020
LIEČBA

Prečo je káva z čakanky zázračným nápojom? Inú už piť nebudete!

  • 116
  • 0
  • 27.03.2020
LIEČBA

Ktoré jedlá znova neohrievať? Týmto opätovné prihrievanie neprospeje!

  • 54
  • 0
  • 25.05.2020