Pochrumkajte si na ňom! Toto sú dôvody, prečo jesť stopkový zeler

Pochrumkajte si na ňom! Toto sú dôvody, prečo jesť stopkový zeler

Ak by sme mali menovať jeden obľúbený druh zeleniny, asi by len málokto spomenul stopkový zeler. Je pravdou, že zeler je skutočne aromatický a jeho chuť jednoducho nesadne každému. Tento druh zeleniny je však v našom jedálničku viac než vítaný, pretože je priam nabitý mnohými cennými látkami a zdravie organizmu vie poriadne nakopnúť. 

V nasledujúcom článku nájdete 6 a pokojne i viac dôvodov na to, prečo jesť stopkový zeler čo najpravidelnejšie. Dáte mu šancu? Aké užitočné vlastnosti surové stonky zeleru prinášajú?

Ako na použitie stonkového zeleru?

Buľvový zeler je typický do polievok, no čo s jeho stopkovým príbuzným? Ak nemáte odvahu na chrumkanie čerstvých paličiek stopkového zeleru, neváhajte ich použiť pri príprave jedla. Môžete ich nakrájať do rozličných polievok, rizota či cestovín.

Taktiež ich môžete pridať do ovocno-zeleninových smoothies nápojov. Čo trebárs zelerová šťava? Zeler však dodá takémuto nápoju skutočne výraznú arómu, preto to s jeho množstvo na začiatku nepreháňajte.

Pozri aj: Aké sú prejavy nedostatku vitamínu D? Tieto príznaky neprehliadaj!

nízkokalorický zeler

Zdroj: Shutterstock®

TOP zdravotné prínosy stonkového zeleru:

1. Surové stonky zeleru sú nízkokalorické

Možno aj na vás už vyskočila zelerová diéta. Stopkový zeler má skutočne len zanedbateľné množstvo kalórií, a to smiešnych približne 19 kcal na 100 gramovú porcii.

Ak sa snažíte redukovať svoju váhu alebo sa jednoducho len stravuje zdravo, mal byť mať tento druh zeleniny vo vašom jedálničku pevné miesto.

2. Stopky zeleru obsahujú vitamíny a minerálne látky

Aj napriek tomu, že je stopkový zeler až z vyše 90 % tvorený len vodou, nie je chudobný na mnohé cenné látky. Zeler obsahuje draslík a telu doplní aj horčík či fosfor.

Taktiež pomáha pri dopĺňaní vitamínu C a obsahuje aj niektoré vitamíny skupiny B. Tento zeler skrýva napríklad kyselinu listovú. Sezóna stonkového zeleru je vďaka dobrej dostupnosti v obchodoch prakticky celoročná, preto ho možno zahrnúť ako zdroj živín do jedálnička celoročne.

3. Konzumáciou zeleru doplníme telu vlákninu

Okrem vyššie spomenutých látok je stopkový zeler bohatý aj na vlákninu. Tá je nesmierne potrebná hlavne pre správnu funkciu trávenia a činnosť čriev. Dostatok vlákniny zlepšuje funkciu čriev a podporuje pravidelné vyprázdňovanie, zároveň predstavuje prevenciu pred zápchou či dokonca rakovinou hrubého čreva.

Ak je potravina bohatá na vlákninu, dokáže nás zasýtiť na dlhší čas a chráni nás pred návalmi hladu. Stopkatý zeler má navyše silné diuretické účinky, čiže z tela dokáže odstrániť nadbytočnú vodu. To sú všetko vlastnosti vítané nielen pri redukcii hmotnosti!

Odporúčame: Neznášaš laktózu? Tak potom neprehliadni recept na maslo ghee!

protirakovinové účinky zeleru

Zdroj: Shutterstock®

4. Stonky zeleru majú protirakovinové účinky

Aké ďalšie účinky má stonkový zeler? Stopkový zeler je bohatý aj na antioxidanty, ktoré bojujú proti škodlivým účinkom voľných radikálov, chránia bunky tela a pôsobia ako prevencia rakoviny. Zeler obsahuje luteolín, látku, ktorá má nielen antioxidačné, ale aj protizápalové vlastnosti. Rovnako bolo u neho objavené protirakovinové pôsobenie.

Luteolín pôsobí proti rakovine, znižuje napríklad riziko vzniku rakoviny kože. Pravidelnou konzumáciou zeleru tiež môžete preventívne bojovať proti rozvoju rakoviny hrubého čreva či prsníka.

5. Stonkový zeler prečistí celý organizmus

Aké ďalšie vlastnosti stopkového zeleru by sme ešte mali poznať? Zeler je jedným z najlepších druhov zeleniny na prečistenie organizmu. Má antiseptické aj detoxikačné účinky. Podporí prečistenie krvi aj pečene, močových ciest a obličiek i celého tráviaceho traktu.

Stopkový zeler obsahuje tiež aromatickú látku zvanú kumarín, ktorá podporuje biele krvinky. Tie majú veľký význam pre imunitný systém človeka. Okrem toho má zeler i upokojujúce účinky na nervový systém človeka. Stopkový zeler pomáha k lepšiemu spánku či eliminovaniu nespavosti.

Odporúčame: Anémia z nedostatku železa: Dávajte pozor na prvotné príznaky!

zeler a cholesterol

Zdroj: Shutterstock®

6. Stopkatý zeler pomáha znižovať hladinu cholesterolu

Ak bojujete s vysokým cholesterolom, stopkový zeler by vo vašom jedálničku mal mať skutočne pevné miesto. Už konzumáciou jednej alebo dvoch stoniek dokážete účinne bojovať proti zlému LDL cholesterolu.

7. Stopkový zeler znižuje krvný tlak

Vďaka vysokému obsahu draslíka a ďalší látok má táto zelenina priaznivý vplyv n znižovanie krvného tlaku. Stopkový zeler si dokáže poradiť aj s vysokým krvným tlakom.

Je tak vhodnou prevenciou pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam potláča aj opuchy v kĺboch a môže byť nápomocný pri eliminovaní prejavov reumy či dny.

Tipy na recepty zo zeleru:

Článok aktualizovaný 28.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní