Anémia z nedostatku železa: Dávajte pozor na prvotné príznaky!

Anémia z nedostatku železa: Dávajte pozor na prvotné príznaky!

Možno aj vy patríte k ľuďom, ktorí prehliadajú prvotné príznaky choroby. Snažíte sa normálne fungovať ďalej, ale ide to čoraz ťažšie a ťažšie. Pomerne nenápadne sa môže zo začiatku prejavovať aj porucha krvotvorby či krviniek.

Článok sumarizuje najdôležitejšie fakty o anémii, ktoré by vám nemali uniknúť.

Diagnóza anémia - nedostatok železa - má veľa podôb - bledé pery, padanie vlasov, bolesti hlavy, strata krvi

Ako je už zrejmé z nadpisu článku, pozornosť sústredíme na najčastejší typ chudokrvnosti, a to anémiu z nedostatku železa, ktorej odborné pomenovanie je sideropenická anémia.

  • Práve ona predstavuje až 80 % zo všetkých anémií.
  • No na začiatku treba spomenúť, že tých typov je naozaj veľa.

Existujú napríklad hemolitické anémie, ktoré vznikajú ako následok nadmerného a predčasného zániku červených krviniek, ale aj anémie zo zvýšenej straty červených krviniek či anémie pri chronických ochoreniach (nádorových ochoreniach, chorobách obličiek či pečene).

Anémia alebo chudokrvnosť – čo to je a aké sú príznaky nedostatku železa?

Pre tento pomerne častý chorobný stav je charakteristický nedostatok červených krviniek alebo nedostatok krvného farbiva, čiže hemoglobínu. Podstatnou zložkou slúžiacou na prenos kyslíka krvou z pľúc do tkanív je železo. Problém na hociktorom stupni metabolizmu železa môže zapríčiniť nedostatočnú tvorbu hemoglobínu a aj zníženie počtu červených krviniek. Do orgánov sa tak dostáva menej kyslíka, čo vedie k nepríjemným stavom, pretože svaly a tkanivá nedokážu bezproblémovo pracovať. Preto človek trpiaci anémiou môže bojovať so svalovou slabosťou a celkovou únavou, ale aj s bolesťami hlavy, nesústredenosťou, studenými končatinami či nechutenstvom. Príznakmi chudokrvnosti sú aj: vypadávanie vlasov, zlá kvalita nechtov, bledosť, afty v ústach, sťažené prehĺtanie.

Symptómy anémie sa líšia v závislosti od jej stupňa, veku či celkového zdravotného stavu. Riziko vzniku anémie sa zvyšuje pribúdajúcim vekom, avšak hlavnou rizikovou skupinou sú predovšetkým dospievajúce dievčatá a ženy. Trpí ňou dokonca až 60 % tehotných žien.

Odporúčame aj: Donovaly – TOP tipy na turistiku a výlety v okolí

rôzne druhy anémie

Zdroj: Shutterstock®

Tehotné ženy a podozrenie na nedostatok železa v tehotenstve

Nedostatok železa u tehotných žien sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi. Niektoré z najbežnejších prejavov zahŕňajú:

  • Únava a slabosť: Nedostatok železa môže spôsobiť únava a zvýšenú slabosť. Tehotným ženám s nedostatkom železa môže chýbať energie a môžu mať problémy so zvládaním denných aktivít.
  • Bledosť: Nedostatok železa môže spôsobiť bledosť pokožky, nechtov a slizníc. Táto bledosť môže byť najviac viditeľná na tvári a vnútorných viečkach.
  • Závraty a nevoľnosť: Znížená hladina železa môže tiež spôsobiť závraty a nevoľnosť u tehotných žien. Tiež môžu trpieť nedostatkom chuti do jedla.
  • Srdcové problémy: Nedostatok železa môže mať vplyv na srdcový rytmus a môže spôsobiť srdcové problémy, ako je zvýšená frekvencia srdcového tepu alebo arytmia.
  • Zvýšenie infekcií: Nedostatok železa môže zvýšiť náchylnosť na infekcie a môže spomaliť proces hojenia rán.
  • Zhoršenie koncentrácie a pamäte: Nedostatok železa môže tiež ovplyvniť funkciu mozgu, čo vedie k problémom s koncentráciou, pamäťou a pozornosťou.

Nedostatok železa je veľmi bežným problémom u tehotných žien. Pri nedostatku železa sa môžu vyskytnúť symptómy ako únava, slabosť, závraty, nevoľnosť, suchá pokožka, krehké vlasy a nechty, bolesti hlavy a srdcové zmeny rytmu. Tehotné ženy jednoducho patria medzi rizikové skupiny.

Ak máte nedostatok železa počas tehotenstva, je dôležité konzultovať s lekárom alebo gynekológom, ktorí vám môžu predpísať vhodný liek na železo.

Tipy pre zvýšenie hladiny železa v tehotenstve

  • Strava bohatá na železo: Konzumujte potraviny bohaté na železo, ako sú mäso, špenát, brokolica, šošovica, fazuľa, cereálie obohatené o železo, sušené ovocie (sušené marhule, hrozno), vaječné žĺtky a orechy. Snažte sa kombinovať tieto potraviny s potravinami, bohatými na vitamín C, pre lepšie vstrebávanie železa.
  • Dodatočné železo vo forme doplnkov: Ak vám lekár predpísal železný doplnok, dodržiavajte jeho pokyny a užívajte ho pravidelne. Je dôležité užívať železné doplnky na prázdny žalúdok alebo aspoň hodinu pred alebo po jedle, pretože niektoré látky v potrave môžu ovplyvniť vstrebávanie železa.
  • Obmedzte príjem kávy a čaju: Kofeín a tanín obsiahnuté v káve a čaji môžu obmedziť absorpciu železa v tele. Preto je dobré obmedziť príjem týchto nápojov, najmä počas jedál alebo užívania železných doplnkov.
  • Vyhnite sa potravinám, ktoré môžu znížiť absorpciu železa: Niektoré potraviny, ako sú mliečne výrobky, môžu znížiť absorpciu železa. Preto sa odporúča konzumovať tieto potraviny oddelene od železnej stravy.
  • Vitamín C: Zvýšený príjem vitamínu C môže zvýšiť vstrebávanie železa z potravy. Spotrebujte potraviny bohaté na vitamín C, ako je citrusové ovocie, červená paprika, jahody alebo rajčiny, pri jedle obsahujúcom železo.
  • Cukor: Snažte sa minimalizovať spotrebu cukru, pretože nadmerné množstvo cukru môže zasahovať do vstrebávania železa.
  • Prehliadky u lekára: V rámci tehotenstva sa vyšetruje hladina železa v krvi v rôznych štádiách. Je dôležité pravidelne navštevovať svojho lekára a dodržiavať jeho odporúčania.

Ak máte nedostatok železa, je dôležité neodkladať liečbu a pravidelne sledovať príjem železa. Buďte trpezliví, pretože zvýšenie hladiny železa v tele môže trvať niekoľko týždňov alebo mesiacov. Dôležité je odsledovať, aby odporúčaná denná dávka železa pre tehotné ženy nebol žiadny problém.

Neprehliadnite: Príznaky psychického vyčerpania: Identifikujte ich včas a spomaľte!

riziková skupina

Zdroj: Shutterstock®

Hladina železa v krvi je dôležitá - preto anémiu nepodceňujte!

Medzi najčastejšie dôvody, prečo môže človek trpieť anémiou z nedostatku železa, ak neberieme do úvahy napríklad problémy vznikajúce pri silnej menštruácii či v tehotenstve a pod., patrí jednostranná strava a nevhodná diéta. Ku chudokrvnosti môže viesť aj nesprávne nastavené vegetariánske a vegánske stravovanie. Výpadok hlavného zdroja železa, čiže mäsa, treba v takomto prípade adekvátne nahradiť.

Aj keď sa môže na prvý pohľad zdať, že chudokrvnosť nemusí byť takým vážnym chorobným stavom, tak opak je pravdou. Keďže dlhodobá a postupne sa rozvíjajúca anémia z nedostatku železa môže viesť  až k poškodeniu orgánov.

Mnohí ľudia však o dlhodobom nedostatku železa vo svojej krvi vôbec netušia. Z tohto dôvodu je naozaj prospešné, aby sme neprehliadali varovné signály tela a pri podozrení na nedostatok železa konzultovali svoje pochybnosti s doktorom. Dôležitým vodítkom pri stanovení správnej diagnózy je kompletné vyšetrenie krvného obrazu. Normálny obsah hemoglobínu v krvi je u žien 120 až 168 g/l a u mužov 135 až 175 g/l. Ak sa pri krvnom rozbore zistí hladina hemoglobínu nižšia ako 110 g/l, ide už o anémiu.

Príjem železa verzus nedostatok železa u detí

Nedostatok železa u detí sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi. Tu sú niektoré základné príznaky nedostatku železa u detí:

  • Únava a slabosť: Deti môžu pociťovať silnú únavu, slabosť a neustálu ospalosť.
  • Bledá pokožka: Deti s nedostatkom železa majú často bledšiu pokožku, najmä na tvári alebo na vnútorných stranách pier.
  • Slabá imunita: Nedostatok železa môže oslabiť imunitný systém detí, čo vedie k častejšiemu výskytu chorôb a infekcií.
  • Znížená koncentrácia: Deti s nedostatkom železa môžu mať problémy so sústredením, pamäťou a učením sa.
  • Zmena chuti: Deti môžu mať zvýšenú túžbu po neobvyklých potravinách, ako sú ľad, hliny alebo škvrny. Môžu sa tiež vyhýbať konzumácii potravín bohatých na železo.
  • Žalúdočné problémy: Nedostatok železa u detí môže spôsobiť žalúdočné problémy, ako sú nevoľnosť, zvracanie, bolesť žalúdka alebo zápcha.

Nedostatok železa u detí môže mať vážne následky na ich rast a vývoj, preto je dôležité ho identifikovať a riešiť včas. Tu je niekoľko spôsobov, ako sa dá nedostatok železa u detí riešiť:

  • Konzultácia s lekárom: Ak máte podozrenie, že vaše dieťa trpí nedostatkom železa, je dôležité vyhľadať radu od lekára. Ten môže pomocou krvných testov potvrdiť diagnózu a určiť príčinu nedostatku.
  • Diétna úprava: Zabezpečte, aby strava vášho dieťaťa obsahovala potraviny bohaté na železo. Patria sem mäso (teľacie, kuracie, morčacie), ryby, vaječné žĺtky, fazuľa, špenát, brokolica, sušené ovocie (sušené marhule, slivky) a orechy. Doplnenie stravy o potravinové doplnky obsahujúce železo by malo byť vykonané len na odporúčanie lekára.
  • Vitamín C: Zvyšuje absorpciu železa z potravy. Zabezpečte, aby strava vášho dieťaťa obsahovala potraviny bohaté na vitamín C, ako sú citrusové plody, paprika, jahody a broskyne - takto jednoducho možno doplniť železo.
  • Vyhýbanie sa niektorým potravinám: Niektoré potraviny, ako napríklad mlieko a mliečne výrobky, čaj a káva, môžu zhoršiť absorpciu železa. Je preto dôležité minimalizovať ich konzumáciu vo vyváženej strave detí.
  • Dodržiavanie odporúčaných hodnôt: Dôležité je sledovať a dodržiavať odporúčané denné hodnoty príjmu železa pre deti rôzneho veku. Tieto hodnoty sa môžu líšiť v závislosti od veku a pohlavia detí.
  • Pravidelné kontrolné vyšetrenia: Aj počas liečby je vhodné pravidelne navštevovať lekára, aby sa sledovalo zlepšenie stavu a vykonávali potrebné úpravy v strave a liečbe, ak sa to vyžaduje.

Je dôležité si uvedomiť, že nedostatok železa sa nedá riešiť zo dňa na deň. Liečba vyžaduje čas a trpezlivosť. V prípade dlhodobého a závažného nedostatku železa môže byť nevyhnutné podávať lieky na predpis, ktoré obsahujú železo. Vo všetkých prípadoch by ste mali absolvovať konzultáciu s lekárom, aby ste získali správnu diagnostiku a liečbu pre vaše dieťa.

Tip pre vás: Penový valec - foam roller: tajomstvo účinného cvičenia a rýchleho regenerovania

nedostatok železa v strave

Zdroj: Shutterstock®

Ako zistíte, že trpíte nedostatok železa? Deficit železa - nedostatok železa u dospelých + príznaky anémie

Anémia je stav, ktorý nastáva, keď je v tele nedostatok zdravých červených krviniek. Tieto krvinky sú zodpovedné za prenos kyslíka do tkanív a orgánov. Existuje niekoľko typov anémie, avšak najčastejšie sa vyskytuje železná nedostatočná anémia, ktorá nastáva pri nedostatočnom príjme železa alebo jeho neschopnosti sa správne absorbovať.

Príznaky anémie sa môžu líšiť v závislosti od typu, no niektoré spoločné príznaky sú:

  • únava a vyčerpanosť,
  • bledosť pokožky, očí a slizníc,
  • sťažené dýchanie a srdcová arytmia pri fyzickej aktivite,
  • krátkodobá pamäť a slabá koncentrácia,
  • bolesti hlavy,
  • chladné ruky a nohy,
  • strata chuti do jedla,
  • lámavé nechty a vypadávanie vlasov,
  • svalová slabosť a kŕče.

Ak sa u vás prejavujú niektoré z týchto príznakov, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc. Lekár vás môže vyšetriť a stanoviť diagnózu anémie. Príčiny anémie môžu byť rôznorodé, vrátane nedostatku železa, vitamínu B12, kyseliny listovej alebo chronickej choroby, ako je napríklad rakovina alebo cukrovka.

Liečba anémie závisí od príčiny a závažnosti ochorenia. Môže sa zahrňovať doplnenie stravy bohatou na železo alebo vitamíny, transfúziu krvi, lieky alebo chirurgický zásah.

V každom prípade však je dôležité vyhľadať pomoc, keď sa u vás prejavujú príznaky anémie. Len správnym vyšetrením a liečbou môžete obnoviť zdravý stav vašich červených krviniek a znížiť riziko súvisiacich komplikácií.

Ako riešiť toto hematologické ochorenie - nedostatok železa a v ktorých potravinách hľadať železo?

Chudokrvnosť spôsobená nedostatkom železa má oproti iným typom anémie tú výhodu, že ju dokážete potlačiť pomocou vhodnej stravy. Zaradenie potravín s vysokým obsahom železa do jedálnička by však malo byť aj účinným preventívnym opatrením.

Kde sa teda nachádza dostatok železa? V prvom rade je to hlavne mäso, pretože vstrebateľnosť železa z mäsa je oveľa väčšia ako pri iných rastlinných zdrojoch. Najvhodnejším je kvalitné hovädzie alebo jahňacie mäso, ale aj divina či teľacia pečeň. Dobrou zásobárňou železa sú však aj: orechy, strukoviny, zelená zelenina, vajíčka, celozrnné potraviny, železité minerálky, ba dokonca aj čaje – lapacho či rooibos.

Dopĺňanie železa pomocou medicínskych preparátov by mal odporučiť až lekár na základe výsledkov krvného obrazu.

Vybrali sme: Prášok z plodov baobabu: Skutočný poklad z africkej savany?

Aktualizované na 11.04.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní