TOP 5 dôvodov, prečo jesť pomaranče: Sú šťavnaté a plné zdravia!

TOP 5 dôvodov, prečo jesť pomaranče: Sú šťavnaté a plné zdravia!

Pomaranče predstavujú plody citrónovníka pomarančového, latinsky Citrus sinensis. Hovorovo sa týmto vždyzeleným stromom menšieho vzrastu hovorí aj pomarančovníky. Ich domovinou je Ázia, predovšetkým juhovýchodné oblasti. Rozšírili sa postupne aj do ďalších kútov sveta, najmä však do subtropických oblastí. Ich významnými producentmi sú napríklad Čína, Brazília, Mexiko či Taliansko aj Španielsko. Pravidelná konzumácia pomarančov je pritom veľmi prospešná pre naše zdravie. Toto citrusové ovocie je plné dôležitých živín, vitamínov aj minerálov. Je chutné a šťavnaté, má málo kalórií a prospieva imunitnému systému aj tráveniu. Viac sa už o lahodných pomarančoch dozviete v našom článku.

Odporúčame: Najväčšie mýty o starnutí: Čo neplatí o zdraví a živote vo vyššom veku?

konzumácia pomarančov

Zdroj: Shutterstock®

Sú plné vitamínu C

Pomaranče sa v prvom rade oplatí pravidelne konzumovať preto, lebo ich radíme medzi veľmi dobré zdroje vitamínu C. Pomaranče obsahujú okolo 50 mg tohto nenahraditeľného vitamínu na 100 g. Ak si teda doprajete dvestogramovú porciu pomarančov, povedzme, že tým s prehľadom pokryjete dennú odporúčanú dávku céčka. Vitamín C je okrem iných látok významný z hľadiska našej imunity. Jeho dostatok v tele prispieva k ochrane organizmu pred infekčnými a vírusovými ochoreniami. Pomaranče je tak veľmi vhodné konzumovať práve v jesennom a zimnom období, čím prispejeme k prevencii chrípky či prechladnutia. V pomarančoch navyše nájdeme aj viaceré vitamíny skupiny B, vápnik, draslík, mangán či horčík.  

Prospievajú očiam

Konzumáciou šťavnatých pomarančov urobíme niečo aj pre oči a zrak. Je to hlavne vďaka obsahu cenných karotenoidov. Ide o prírodné farbivá, ktoré majú silné antioxidačné účinky. Antioxidanty sú pritom látky, ktoré napomáhajú bojovať proti škodlivým vplyvom voľných radikálov poškodzujúcich bunky tela. Pomaranče ukrývajú luteín a zeaxantín, čo sú karotenoidy nachádzajúce sa vo veľkom množstve v očiach. Chránia oči pred oxidatívnym poškodením a degeneratívnymi zmenami na sietnici. V pomarančoch tiež nájdeme betakarotén, z ktorého sa v našom tele vytvára dôležitý vitamín A. Nedostatok tohto vitamínu môže spôsobovať šeroslepotu. Ak chceme teda podporiť zdravie a dobrú funkciu zraku do vysokého veku, v našom jedálničku by sa mali objavovať i pomaranče.

vitamíny v pomarančoch

Zdroj: Shutterstock®

Podporujú zdravie a krásu pokožky

Chutné pomaranče nám pomôžu i k zdravej a peknej pokožke. Je to opäť vďaka viacerým látkam, ktoré obsahujú. Tak ako spomínané antioxidanty chránia bunky celého tela pred voľnými radikálmi, rovnako ochraňujú aj bunky pokožky pred poškodením a predčasným starnutím. Pomaranče doplnia telu množstvo vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu. Ten sa vo veľkom množstve ukrýva práve v našej koži a podporuje jej pevnosť, pružnosť a mladistvý vzhľad. Dostatok vitamínu C v tele tiež napomáha hojeniu rán. Ako sme spomínali vyššie, vďaka pomarančom vieme získať i vitamín A, ktorý podporuje obnovu pokožky, chráni ju pred UV žiarením a preventívne pôsobí proti vzniku vrások. 

Telu doplnia vlákninu

Zo základných živín obsahujú pomaranče menšie množstvo bielkovín, potom sacharidy, z ktorých časť tvorí aj cenná vláknina. Vláknina je nevyhnutná pri trávení. Podporuje najmä správnu činnosť čriev. Jej nedostatok môže spôsobovať rôzne zažívacie ťažkosti, hlavne problémy s vyprázdňovaním a zápchu. Práve pri nepravidelnej stolici je určite vhodné pravidelne pridávať do jedálnička pomaranče. Navyše, pomaranče sú z veľkej časti tvorené vodou. Nášmu telu teda doplnia i tekutiny. Aj nedostatok tekutín môže viesť k problémom so zápchou. Pomaranče sú okrem toho aj skvelou potravinou do diétneho jedálnička. Neobsahujú tuky a majú len málo kalórií. Kedže podporujú trávenie a sú plné dôležitých živín, môžu skvelo pomôcť s redukciou či udržiavaním si váhy. 

citrónovník pomarančový

Zdroj: Shutterstock®

Pomáhajú pri vysokom tlaku

Ako posledné môžeme ešte spomenúť, že pomaranče sú v jedálničku rozhodne vítané aj pri problémoch s vysokým tlakom. Toto šťavnaté citrusové ovocie totižto obsahuje veľké množstvo draslíka, ktorého dostatok je nevyhnutný pre optimálnu hladinu tlaku v krvi. Pri jeho nedostatku tlak často stúpa, taktiež môže dochádzať k nepravidelnej srdcovej činnosti. Draslík prispieva k prevencii srdcových infarktov a vzniku krvných zrazenín. Obsiahnutý vitamín C zase podporuje dobrý stav ciev. Kardiovaskulárne ochorenia radíme v dnešnej dobe medzi najčastejšie príčiny úmrtí. Práve preto by sme sa o srdce a cievy mali starať, a to i prostredníctvom zdravej stravy. Jej súčasťou by mali byť i chutné pomaranče. 

Odporúčame: TOP zdravé recepty z tofu: Vychutnajte si ho 3-krát inak!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní