Donovaly – TOP tipy na turistiku a výlety v okolí

Donovaly – TOP tipy na turistiku a výlety v okolí

Doslova každý kút Slovenska nám ponúka rozmanité možnosti turistiky a výletov. Oblastí, ktoré turisti s obľubou navštevujú aj opakovane, je skutočne nespočetné množstvo. Slovensko je síce malá krajina, no za to v nej nájdeme mnoho vrchov ponúkajúcich dych berúce výhľady, taktiež prekrásne vodné plochy, jaskyne a mnoho ďalších miest. Objavovať krásy našej krajiny pritom možno aj z Donovál. 

Horská obec Donovaly ležiaca v okrese Banská bystrica je známa predovšetkým možnosťami voľnočasových aktivít v zimnom období. Je to skvelé miesto na zimné športy, nájdeme tu nejedno lyžiarske stredisko. Avšak, Donovaly nám majú čo ponúknuť aj po zvyšok roka, teda od jari až do jesene. Ak je turistika vašou šálkou kávy, rozhodne musíte objaviť aj možnosti, ktoré ponúkajú Donovaly. 

Kam na turistiku v Donovaloch a okolí? Aké výlety a aktivity možno podniknúť? Ak máte na toto miesto namierenú cestu, prinášame zopár tipov na aktivity, ktoré si môžete pripísať do svojho harmonogramu. Kam sa vyberiete najskôr?

Lanovka Donovaly Nová hoľa

Ak navštívite Donovaly v jarnom, letnom alebo jesennom období, isto sa pozrite na Novú hoľu, ktorá sa týči v nadmorskej výške 1370 m. Ide o hôľnatý vrchol Veľkej Fatry, ktorý sa rozprestiera nad Donovalmi, východne od vrchu Zvolen. Tento vrch ponúka možnosti spojené so zimnými športami, na jeho južných svahoch je lyžiarske stredisko. 

Avšak, pokiaľ Donovaly navštívite v inú dobu, neváhajte na vrch vystúpiť a užiť si výhľady na panorámu Nízkych Tatier a Veľkej Fatry. Vyviesť vás sem môže lanovka Donovaly – Nová hoľa. Avšak, ani peší výstup nie je náročný, vedú sem viaceré značené turistické chodníčky, a to z Donovál, ako aj Liptovských Revúc.

Na bicykloch sa sem môžete dostať z Korytnice po cyklotrase. Cesto priamo z Donovál je dlhá asi 1,5 km. V prípade, že sa vám bude chcieť, môžete ďalej pokračovať na vrch Zvolen. 

Odporúčame: Terchová – TOP tipy na turistiku a atrakcie v jej okolí

Výstup na Kozí chrbát

Ak nie Nová hoľa, tak sa môžete rozhodnúť aj pre vrch Kozí chrbát v nadmorskej výške 1330 m. Ide rovnako o hôľnatý vrchol, ktorý sa nachádza v Starohorských vrchoch nad obcou Moštenica. Kozí chrbát je dominantou hlavného hrebeňa Nízkych Tatier. Pre zaujímavosť môžeme spomenúť, že týmto vrcholom prechádza aj Cesta hrdinov SNP a Kozí chrbát je zároveň aj lesnou rezerváciou.

Z Kozieho chrbátu si môžete vychutnať výhľad na Zvolenskú kotlinu, vrcholy Nízkych Tatier a Veľkej Fatry, ako aj Horehronie. Toto miesto patrí medzi turistami k často navštevovaným vrchom. Tvoria ho povrchové krasové javy a je tu bohatá a vzácna fauna.

Výstup na Kozí chrbát patrí rovnako k nenáročným túram, ktoré sú vhodné aj pre rodiny s deťmi, staršie osoby a príležitostných turistov. Dostať sa sem môžete priamo z obce Donovaly po červenej značke, cesta je dlhá asi 10 km. Na túru si vyhraďte asi 2,5 hodiny.

Ak si chcete cestu o niečo skrátiť, výstup na Kozí chrbát je možný aj z obce Korytnice. Popod vrch navyše vedie aj značená cyklotrasa, takže toto miesto rovnako ponúka možnosti aj pre cyklistov.

Túra Donovaly Kalište

Ak chcete spojiť túru a vychádzku s históriou, vyberte sa do obce Kalište. Ide o zaniknutú obec v okrese Banská Bystrica a národnú kultúrnu pamiatku. Obec Kalište je pamätným miestom Slovenského národného povstania. Je tu vybudovaný náučný chodník.

Z informačných tabúľ sa môžete dozvedieť fakty o živote a osude obyvateľov obce. Pri návšteve nevynechajte pamätník a múzeum. Do obce Kalište sa dostanete pešo z obce Donovaly, cesto vám potrvá asi 1,5 hodiny.

Náučný chodník Donovaly – Šachtička

Ak sa chcete v prírode na Donovaloch a okolí potúlať dlhší čas, odporúčame Náučný chodník Donovaly – Šachtička, ktorý má kultúrno-historické, prírodovedné a ochranárske zameranie. Na jeho trase je prítomných 11 informačných panelov. Má dĺžku 11,5 km a prejsť sa vám ho poradí asi za 4 hodiny. Predstavuje nenáročnú až stredne náročnú turistickú trasu.

Východiskovým bodom je turistické informačné centrum Donovaly. Trasa je nasledovná: Donovaly – Bully – Pri javore – Krčahy-Kováčka – Jelenská skala, lúky – Žiare – Špania Dolina, Šachtička.

Odporúčame: Turistika vo Vysokých Tatrách – 7 tipov na turistické trasy a výlety

Harmanecká jaskyňa

Zdroj: instagram.com/turieconline

Harmanecká jaskyňa

A čo tak návšteva jaskyne? Asi 24 km od obce Donovaly leží Harmanecká jaskyňa. Autom sa sem dostanete asi za pol hodinu. Ide o kvapľovú jaskyňu, ktorá bola objavená v roku 1932. Jej vstupná časť jaskyne bola obyvateľom známa už od nepamäti, pričom ju nazývali Izbica. Dĺžka jaskyne je cez 2700 m, prehliadková časť má asi 720 m.

Vchod do jaskyne sa nachádza v nadmorskej výške 821 m a vedie k nemu od parkoviska 1420 m dlhý serpentínový chodník s náučnými tabuľami. Výstup vám môže trvať asi 40 minút. Nezabudnite si stabilnú obuv a rovnako nejakú bundu, keďže teplota v jaskyni sa pohybuje len pár stupňov nad nulou.

Ďalšie tipy na turistické trasy a aktivity na Donovaloch a v okolí:

  • Výstup na vrch Prašivá (z obce Hiadeľ, z Liptovskej Lúžnej alebo z kúpeľov Korytnica)
  • Výstup na Vrch Zvolen (z obce Donovaly alebo po značených trasách z Veľkého Šturca a Liptovských Revúc)
  • Výstup na vrch Veľká Chochuľa (z obce Donovaly po červenej značke)
  • Donovaly Bobová dráha (Fun Aréna Donovaly)
  • Lanový park Donovaly
  • Habakuky
  • Majerova skala (výstup zo Starých Hôr)
  • Ferrata Dve veže

Zdroj úvodnej foto: depositphotos.com (autor Krasnevsky)


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní